Verhogen Antioxidanten de Kans op Zwanger Worden?

Er wordt gesuggereerd dat antioxidanten de kans op zwangerschap zouden kunnen verhogen, maar wat zegt de wetenschap? Kortom, kan je met antioxidanten zwanger worden?

Uit onderzoek blijkt dat antioxidanten de kans op zwangerschap niet verhogen. Echter, antioxidantentekorten kunnen de zwangerschapsuitkomsten wel negatief beïnvloeden. Tekorten aan specifieke antioxidanten kunnen tot zwangerschapsvergiftiging en foetale groeibeperking leiden. Kortom, hoewel antioxidanten de vruchtbaarheid niet zal verhogen zijn ze wel essentieel tijdens de zwangerschap.

Dit artikel vertelt je meer over de invloed van antioxidanten op het zwanger worden en de zwangerschap zelf.

vrouw met vruchtbaarheidstest en appel in de hand

Antioxidanten zwanger worden

Studies hebben de effecten van antioxidanten op zowel de zwangerschapskans als op de zwangerschapsuitkomsten onderzocht. 

Antoxidanten verbeteren kwaliteit eicel

Antioxidanten neutraliseren schadelijke vrije zuurstofradicalen. Hiermee kan je cel- en DNA-schade voorkomen. 

Dan ga je je al snel afvragen wat de invloed daarvan op de vruchtbaarheid is. Is het mogelijk om de vrije radicalen te blokkeren voordat ze de eicellen bereiken?

Er wordt dus gedacht dat het blokkeren van deze vrije radicalen de kwaliteit van de eicellen kan waarborgen. 

Zo zouden melatoninesupplementen tijdens IVF-behandelingen de rijping van deze  eicellen verbeteren. 

Ook zou het antioxidant co-enzym Q10 de kwaliteit van eicellen verhogen. Dit klinkt veelbelovend, maar wat zegt de wetenschap over de zwangerschapskans?

Antioxidanten verhogen de zwangerschapskans niet

Een onderzoek heeft de effecten van antioxidanten op het zwanger worden onderzocht. Hierbij werd de antioxidantengroep vergeleken met vrouwen die een placebo of foliumzuur namen.

Uit de resultaten blijkt dat antioxidanten de kans van vrouwen op een zwangerschap niet verhoogt. 

Een tekort aan antioxidant is gevaarlijk

Tijdens de zwangerschap wil je zeker geen antioxidantentekorten hebben. Specifieke tekorten van de micronutriënten selenium, zink,  mangaan en koper hebben namelijk een negatieve invloed op de zwangerschapsresultaten. 

Deze tekorten kunnen leiden tot zwangerschapsvergiftiging en foetale groeibeperking. Dit verhoogt op volwassen leeftijd de kans op  hart- en vaatziekten. 

Daarnaast kan je met antioxidanten geboortedefecten voorkomen die met met alcohol in verband gebracht worden. 

Zwangeren die alcohol misbruiken kunnen daarmee de kans op geboorteafwijkingen verminderen. 

Belangrijke antioxidanten zwangerschap

Door onze voeding en leefstijl produceren we voortdurend vrije radicalen. Vrije radicalen zijn giftig en veroorzaken verschillende ziekten en versnellen de veroudering. Maar dit is nog niet alles. 

Tijdens de zwangerschap kunnen deze schadelijke vrije radicalen de gezondheid van je ongeboren baby beïnvloeden. Het is dus van belang dat je op je leefstijl en voeding gaat letten. 

Gelukkig kunnen we met antioxidanten deze vrije radicalen doden (neutraliseren). Je kan je antioxidanten verhogen met voedsel dat rijk is aan deze antioxidanten. 

Essentiële antioxidanten voor zwangeren:

  1. vitamine A
  2. vitamine C
  3. vitamine E
  4. flavonoïden
  5. polyfenolen
  6. selenium

We zullen de gezondheidsvoordelen van een paar belangrijke antioxidanten doornemen inclusief de voedingsmiddelen waar het inzit. 

Vitamine A

Voor een gezonde ontwikkeling van de foetus heb je vitamine A nodig. Deze vitamine is cruciaal voor de licht- en kleurwaarneming, botontwikkeling en normale voortplantingsfuncties. 

Daarnaast versterkt het je immuunsysteem, vermindert het huidproblemen en versterkt het je nagels en haar. 

Voor de aanmaak van vitamine A hebben we provitamine A nodig, dit zijn bèta-carotenoïden. Je lichaam kan hier vitamine A van maken. 

Vitamine A-rijke voedingsmiddelen: 

  1. tomaten
  2. visolie
  3. eieren
  4. wortelen
  5. (groene) groenten
  6. gele vruchten
  7. melk

Vitamine C

Tijdens de ontwikkeling van de hersenen van de foetus is vitamine C essentieel. Het reguleert de bloedsuiker, het immuunsysteem, verbetert long en darmfunctie, beschermt je ogen en collageenvezels, vermindert stress en voorkomt dat het cholesterol in de vaatwanden gaat ophopen. 

De volgende vruchten zitten boordevol vitamine C: bosbessen, citrusvruchten, aalbessen, kiwi, meloenen, ananas, aardbeien, 

Vitamine C-rijke groenten: peterselie, bloemkool, boerenkool, spinazie, tomaat en paprika’s.

Vitamine C zit in veel voedingsmiddelen en tekorten zijn in Nederland zeer zeldzaam.

Vitamine E

Voor de vorming en groei van de placenta is vitamine E cruciaal. Maar er zijn uiteraard nog meer voordelen.

Vitamine E wordt ook wel tocoferol genoemd en is erg belangrijk voor het celmetabolisme. Dankzij vitamine E zullen weefsels minder snel ouder worden en ook minder snel afsterven.

De volgende voedingsmiddelen zitten boordevol vitamine E:

  1. noten
  2. peulvruchten
  3. koudgeperste plantaardige oliën
  4. spinazie
  5. granen
  6. zemelen

Flavonoïden 

Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten die de ontwikkeling van virussen en bacteriën remmen en ons tegen kanker beschermen. Bovendien kunnen flavonoïden hart- en vaatziekten voorkomen. 

Wees je ervan bewust dat het flavonoïdengehalte tijdens het koken afneemt. Het is daarom handiger om je groenten te stomen in plaats van te koken. 

De volgende voedingsmiddelen zitten boordevol flavonoïden:

  1. citrusvruchten
  2. noten
  3. pruimen
  4. appels
  5. thee
  6. bonen
  7. pure chocolade

Selenium

Het micronutrient selenium ondersteunt een goed functionerende schildklier, beschermt ons tegen hart en vaatziekten, beschermt de lever en beschermt ons tegen omgevingsfactoren. 

Seleniumrijke voedingsmiddelen: 

  1. eieren
  2. vis en zeevruchten
  3. melk
  4. granen
  5. vlees

Polyfenolen 

Polyfenolen verlagen de bloeddruk en cholesterolgehalte en kunnen kanker, ontstekingen en virale en bacteriële infecties voorkomen. 

Polyfenoolrijke voedingsmiddelen: 

  1. steranijs
  2. kastanje
  3. kruidnagel
  4. lijnzaad
  5. cacaopoeder

Take home message 

Antioxidanten neutraliseren schadelijke vrije radicalen waarmee je de gezondheid kan verbeteren en vervelende ziektes kan voorkomen. Als je zwanger bent wil je natuurlijk van alle heilzame effecten gebruik maken. 

Dus kan je met antioxidanten zwanger worden? Hoewel antioxidanten de kans op een zwangerschap niet verhogen, heeft een adequate inname van antioxidanten wel een positieve invloed op de zwangerschapsuitkomst. 

Het is dus belangrijk dat je tijdens de zwangerschap gezond en voedzaam eet. Met behulp van onze voedingslijstjes kan je de inname van antioxidanten op peil houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mistry, H. D., & Williams, P. J. (2011). The importance of antioxidant micronutrients in pregnancy. Oxidative medicine and cellular longevity, 2011.

Sharma, J. B., Sharma, A., Bahadur, A., Vimala, N., Satyam, A., & Mittal, S. (2006). Oxidative stress markers and antioxidant levels in normal pregnancy and pre-eclampsia. International journal of gynecology & obstetrics, 94(1), 23-27.

Wisdom, S. J., Wilson, R., McKillop, J. H., & Walker, J. J. (1991). Antioxidant systems in normal pregnancy and in pregnancy-induced hypertension. American journal of obstetrics and gynecology, 165(6), 1701-1704.

Tremellen, K., Miari, G., Froiland, D., & Thompson, J. (2007). A randomised control trial examining the effect of an antioxidant (Menevit) on pregnancy outcome during IVF‐ICSI treatment. Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology, 47(3), 216-221.