Tijdens de zwangerschap maken veel vrouwen zich zorgen over de gezondheid en veiligheid van hun baby.
Een belangrijke factor in het behouden van de gezondheid van de baby is het behouden van de slijmprop die de baarmoedermond afsluit.
Dus verlies je altijd de slijmprop?
KORT ANTWOORD
Nee, je verliest niet altijd de slijmprop tijdens de zwangerschap. De slijmprop kan op verschillende momenten loslaten, variërend van enkele weken tot enkele uren voor de bevalling. Bij sommige vrouwen kan de slijmprop in delen loslaten en bij anderen in één keer. Het verliezen van de slijmprop is daarom ook niet altijd een teken dat de bevalling snel zal beginnen. Het kan ook betekenen dat de baarmoeder zich voorbereidt op de bevalling, maar dit kan nog dagen tot weken duren. Het is dus belangrijk om andere signalen van de bevalling in de gaten te houden, zoals weeën en vruchtwaterverlies.
Dit artikel vertelt je of je altijd de slijmprop verliest en de verschillende momenten dat de slijmprop kan loslaten.
3 momenten dat de slijmprop kan loslaten
De slijmprop is een dikke afscheiding die zich vormt in de baarmoederhals tijdens de zwangerschap.
Het beschermt de baarmoeder, de vliezen, de placenta en de baby tegen infecties.
Het loslaten van de slijmprop kan op verschillende momenten tijdens de zwangerschap plaatsvinden en hieronder zijn enkele van die momenten.
- Vroege zwangerschap. De slijmprop kan soms tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap loslaten. Dit kan gebeuren als gevolg van hormonale veranderingen of als reactie op een lichte bloeding.
- Rond de 37e week van de zwangerschap. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap kan de slijmprop op natuurlijke wijze beginnen te verdwijnen. Dit komt doordat de baarmoeder zich begint voor te bereiden op de bevalling.
- Tijdens de bevalling. Het meest voorkomende moment waarop de slijmprop loskomt, is tijdens de bevalling. Dit gebeurt meestal wanneer de baarmoederhals zich begint te openen en de bevalling begint.
Het verliezen van de slijmprop kan gepaard gaan met wat lichte bloedingen en soms ook met slijm of bloederige afscheiding.
Het is belangrijk om te weten dat het loslaten van de slijmprop niet altijd betekent dat de bevalling snel zal beginnen.
Het kan een teken zijn dat de baarmoeder zich voorbereidt op de bevalling, maar dit kan nog dagen tot weken duren.
Als je vruchtwater lekt, krachtige of regelmatige weeën hebt of bloedt, neem dan onmiddellijk contact op met je verloskundige of arts, omdat dit een teken kan zijn dat de bevalling begint.
In het algemeen is het verliezen van de slijmprop een normaal onderdeel van de zwangerschap en de bevalling, en hoewel het soms kan worden geassocieerd met het begin van de bevalling, is het niet altijd een betrouwbaar teken van wanneer de bevalling zal beginnen.
In delen of in een keer
Wanneer de slijmprop loslaat, kan dit in delen of in een keer gebeuren. Hieronder zijn enkele feiten en informatie over deze twee mogelijke scenario’s.
- Loslaten in delen. Bij sommige vrouwen kan de slijmprop in delen loslaten. Dit kan over een periode van enkele dagen of zelfs weken gebeuren. Het verliezen van de slijmprop in delen kan eruitzien als een kleverige, dikke afscheiding die soms gemengd kan zijn met bloed. Als de slijmprop in delen loslaat, is het mogelijk dat er meer afscheiding vrijkomt naarmate de bevalling dichterbij komt.
- In een keer loslaten. Bij andere vrouwen kan de slijmprop in één keer loslaten. Dit kan een grote hoeveelheid dik slijm of bloederige afscheiding veroorzaken, soms zelfs vergezeld van een lichte kramp of pijn. Als de slijmprop in één keer loslaat, kan dit een teken zijn dat de bevalling snel zal beginnen, hoewel dit niet altijd het geval is.
Als de slijmprop in één keer loslaat en je ook krachtige, regelmatige weeën ervaart, dan kan dit een teken zijn dat de bevalling is begonnen.
Neem in dat geval onmiddellijk contact op met je verloskundige of arts, vooral als je nog niet op de uitgerekende datum bent.
Ze kunnen je advies geven over wat je moet doen en wanneer je naar het ziekenhuis moet gaan.
Wat je moet weten over de slijmprop
Er zijn nog wat belangrijke feiten en details over het verliezen van de slijmprop tijdens de zwangerschap die we nog niet hebben besproken. Hier zijn enkele aanvullende punten om in gedachten te houden.
- De slijmprop kan zich op verschillende momenten vormen. De slijmprop wordt gevormd door de afscheiding van de baarmoederhals. Het kan zich op verschillende momenten in de zwangerschap vormen, maar meestal gebeurt dit rond week 12 tot 14.
- De slijmprop kan opnieuw worden gevormd. Het verliezen van de slijmprop betekent niet dat je baarmoeder onbeschermd is. Na het verlies van de slijmprop kan er opnieuw slijm worden geproduceerd, wat de baarmoeder kan beschermen.
- Niet elke vrouw merkt het verlies van de slijmprop op. Sommige vrouwen kunnen het verlies van de slijmprop missen, omdat het eruit kan zien als normale afscheiding of omdat ze het niet opmerken.
- Het verliezen van de slijmprop kan gepaard gaan met andere tekenen van bevalling. Naast het verliezen van de slijmprop kan de vrouw ook andere tekenen van bevalling ervaren, zoals regelmatige weeën, buikkrampen of rugpijn. Deze tekenen kunnen erop wijzen dat de bevalling binnenkort begint.
Raadpleeg altijd een arts als er bloed in het spel is. Als er bloed aanwezig is bij het verliezen van de slijmprop, moet je altijd een arts raadplegen. Dit kan wijzen op een bloeding of een andere complicatie die onmiddellijke medische aandacht vereist.
Het verliezen van de slijmprop is slechts een van de vele tekenen dat de bevalling dichterbij komt.
Elke zwangerschap is anders en niet alle vrouwen ervaren dezelfde symptomen.
Take home message
Verlies je altijd de slijmprop?
Nee, niet alle vrouwen verliezen de slijmprop tijdens hun zwangerschap. Sommige vrouwen merken het verlies van de slijmprop niet eens op, omdat het eruit kan zien als normale afscheiding.
Het is ook mogelijk dat de slijmprop opnieuw wordt gevormd na het verlies ervan.
Het verlies van de slijmprop is slechts een van de vele tekenen dat de bevalling dichterbij komt, en het betekent niet noodzakelijk dat de bevalling onmiddellijk zal beginnen.
Raadpleeg altijd een arts als je vragen of zorgen hebt over het verloop van je zwangerschap of bevalling.
Hoe dan ook, wees gerustgesteld dat het verlies van de slijmprop een natuurlijk en normaal onderdeel is van het proces van bevallen.
Over Diederik
Bronnen
Becher, N., Waldorf, K. A., Hein, M., & Uldbjerg, N. (2009). The cervical mucus plug: structured review of the literature. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica, 88(5), 502-513.