Verlies je Calorieën door te Kotsen? Hoeveel Precies?

Eetstoornissen zijn een ernstige mentale en fysieke gezondheidsaandoening die invloed hebben op miljoenen mensen over de hele wereld. 

Een van de meest voorkomende symptomen van boulimia nervosa is het doelbewust opwekken van braken om voedsel uit het lichaam te verwijderen. 

Dit symptoom heeft veel mensen doen afvragen of overgeven een effectieve manier is om calorieën te verliezen.

Bij het kotsen span je natuurlijk veel spieren aan. Dus verlies je calorieën door te kotsen?

KORT ANTWOORD

Het overgeven van voedsel kan zeker leiden tot een tijdelijke afname van het lichaamsgewicht, omdat de maaginhoud wordt verwijderd. Dit kan leiden tot een vermindering van de calorie-inname op korte termijn. 

Echter, het doelbewust opwekken van braken is een symptoom van een eetstoornis genaamd boulimia nervosa en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Bovendien kan het herhaaldelijk overgeven leiden tot uitdroging, elektrolytstoornissen en schade aan de slokdarm en het tandglazuur. 

Kortom, hoewel overgeven op korte termijn kan leiden tot een vermindering van de calorie-inname en gewichtsverlies, kan het op lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en is het niet een veilige of effectieve methode om af te vallen. Het is belangrijk om een gezond en evenwichtig dieet te volgen en regelmatig te bewegen om op een veilige manier calorieën te verbranden en een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Dit artikel vertelt je of je calorieën verliest door te kotsen, hoeveel precies en wat de gevolgen ervan zijn.

vrouw last van vieze smaak door overgeven

Verlies je calorieën door het braken zelf?

Het proces van braken is een fysieke reactie van het lichaam om de maaginhoud te verwijderen en heeft zelf geen directe invloed op het aantal verbrande calorieën. 

Het lichaam heeft echter wel energie nodig om het braken te activeren, wat kan resulteren in een lichte verbranding van calorieën. 

Deze verbranding van calorieën is echter minimaal en varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand. 

Overgeven om calorieën te verliezen is echter niet een veilige of effectieve methode om gewicht te verliezen en kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. 

Daar zullen we straks wat meer over gaan vertellen.

Hoeveel mensen kotsen om calorieën te verliezen?

Het is moeilijk om exacte cijfers te geven over hoeveel mensen braken als een manier om af te vallen, omdat het vaak een verborgen gedrag is en niet iedereen die dit doet, zal dit openlijk toegeven. 

Uit onderzoeken blijkt echter dat braken als een manier om gewicht te verliezen vaker voorkomt bij mensen met eetstoornissen, zoals boulimia nervosa. 

Een studie gepubliceerd toonde aan dat ongeveer 10-15% van de mensen met boulimia nervosa, met een leeftijd van 18 tot 59 jaar, braken als een manier om af te vallen. 

Naast boulimia nervosa, kunnen mensen met andere eetstoornissen, zoals anorexia nervosa en eetbuistoornis, ook braken als een manier om gewicht te verliezen. 

Gezondheidsrisico’s van braken

Het doelbewust opwekken van braken om af te vallen kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid. 

Hieronder staan enkele van de belangrijkste gevolgen van kotsen om calorieën te verliezen.

 1. Schade aan het spijsverteringsstelsel. Herhaaldelijk overgeven kan schade veroorzaken aan de slokdarm, het tandglazuur, de maag en de darmen. Dit kan leiden tot ontstekingen, bloedingen, maagzweren en zelfs het scheuren van de slokdarm.
 2. Elektrolytstoornissen. Overgeven kan leiden tot een tekort aan essentiële elektrolyten in het lichaam, zoals kalium, natrium en chloride. Deze elektrolyten zijn essentieel voor het functioneren van het lichaam en een tekort kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartritmestoornissen, spierzwakte en nierproblemen.
 3. Uitdroging. Herhaaldelijk braken kan leiden tot uitdroging omdat het lichaam vocht verliest en de elektrolytenbalans verstoord raakt. Uitdroging kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en zelfs flauwvallen.
 4. Eetstoornissen. Braken om calorieën te verliezen is een symptoom van boulimia nervosa, een ernstige eetstoornis die kan leiden tot ernstige fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Mensen met boulimia nervosa hebben vaak een laag zelfbeeld, vertonen dwangmatig gedrag en ervaren een obsessie met eten en gewichtsverlies.
 5. Psychische problemen. Braken om calorieën te verliezen kan leiden tot ernstige psychische problemen, zoals depressie, angst en sociale isolatie. Mensen die kotsen om af te vallen ervaren vaak gevoelens van schaamte en schuld, en hebben moeite om hun gedrag onder controle te houden.

Kortom, het doelbewust opwekken van braken om calorieën te verliezen is een gevaarlijke en ongezonde methode om gewicht te verliezen. 

Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en heeft een negatieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid. 

Aandachtspunten 

 1. Tijdelijk gewichtsverlies. Braken kan leiden tot tijdelijk gewichtsverlies omdat het vocht en voedsel uit het lichaam verwijdert. Dit is echter geen effectieve methode om gewicht te verliezen omdat het gewichtsverlies slechts tijdelijk is en het lichaam zich snel herstelt na het verlies van vocht en voedsel.
 2. Vicieuze cirkel. Het doelbewust opwekken van braken om calorieën te verliezen kan leiden tot een vicieuze cirkel van eten en braken. Dit kan leiden tot een ongezonde relatie met voedsel, gewichtsobsessie en lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen.
 3. Uitdroging en elektrolytstoornissen. Braken kan leiden tot uitdroging en elektrolytstoornissen, zoals eerder vermeld. Dit kan leiden tot een verstoord hartslagritme, spierzwakte, vermoeidheid en flauwvallen.
 4. Tandbederf. Het doelbewust opwekken van braken kan ook leiden tot een verhoogd risico op tandbederf, omdat maagzuur het tandglazuur kan afbreken en de tanden kan beschadigen.
 5. Gezonde manier. Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies alleen kan worden bereikt door een gezonde en evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Het doelbewust opwekken van braken om af te vallen is nooit een veilige of effectieve methode en kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.
 6. Professionele hulp. Mensen die lijden aan eetstoornissen, zoals boulimia nervosa, hebben vaak professionele hulp nodig om te herstellen van de fysieke en mentale gevolgen van deze stoornissen. Het is belangrijk om te onthouden dat het zoeken van hulp de beste manier is om te herstellen en een gezonde relatie met voedsel en het lichaam te ontwikkelen.

Take home message

Verlies je calorieën door te kotsen? 

Ja, kotsen kan calorieën verbranden, maar het is een zeer ongezonde en gevaarlijke manier om gewicht te verliezen. 

Het kan leiden tot uitdroging, elektrolytstoornissen, tandbederf, en andere fysieke en mentale gezondheidsproblemen. 

Bovendien is het gewichtsverlies slechts tijdelijk. 

Een gezonde en duurzame manier om gewicht te verliezen is door middel van een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. 

Het is belangrijk om hulp te zoeken als je worstelt met een eetstoornis of ongezonde relatie met voedsel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen