Verlies je Gewicht door Diarree? Val je Echt Af?

Mensen vragen zich af of je met diarree de vetten nog wel goed opneemt, want als er vetten in de diarree terechtkomen, ga je er al snel van uit dat je afvalt.

Dus verlies je gewicht door diarree?

KORT ANTWOORD

Je kunt gewicht verliezen door diarree. Diarree kan leiden tot een verlies van water en elektrolyten in het lichaam, waardoor je uitgedroogd raakt en gewicht verliest. Echter, dit gewichtsverlies is meestal tijdelijk en kan snel worden hersteld zodra de diarree stopt en je weer vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Dit artikel vertelt je of je door diarree gewicht verliest, hoeveel gewicht je verliest en factoren waar dat allemaal van afhangt.

vrouw gaat naar wc

Verlies je vet door diarree?

Diarree kan leiden tot een verlies van vocht en voedingsstoffen, waaronder vetten, uit het lichaam. 

Hierdoor kan het lijken alsof er gewichtsverlies optreedt, maar dit gewichtsverlies is meestal tijdelijk en geen echte vorm van vetverlies.

Hoewel diarree in sommige gevallen kan resulteren in het verlies van vetten uit de voeding, is het belangrijk om te begrijpen dat dit niet op de juiste manier gebeurt. 

In plaats van het verliezen van vetten door het lichaam te metaboliseren en te gebruiken als energiebron, wordt het simpelweg uitgescheiden in de ontlasting. 

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat het verlies van essentiële voedingsstoffen, waaronder vetten, kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verminderde energiebalans. 

Dit kan op de lange termijn leiden tot gewichtstoename, in plaats van gewichtsverlies, omdat het lichaam kan reageren door meer voedsel te consumeren om de tekorten aan te vullen.

Hoeveel gewicht verlies je door diarree

Het gewichtsverlies dat optreedt tijdens een periode van diarree kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van de diarree, de duur van de aandoening, de mate van uitdroging en het individuele metabolisme. 

Over het algemeen kan het verlies van water en elektrolyten door diarree leiden tot een aanzienlijk tijdelijk gewichtsverlies, maar dit gewichtsverlies kan snel worden hersteld zodra de diarree stopt en je weer vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bij een milde vorm van diarree, waarbij er geen sprake is van ernstige uitdroging, is het gewichtsverlies meestal minimaal. 

Het verlies van vocht en elektrolyten kan echter al snel oplopen tot een paar kilo bij langdurige diarree of wanneer er sprake is van ernstige uitdroging. 

In sommige gevallen kan het gewichtsverlies zelfs oplopen tot 5-10% van het totale lichaamsgewicht.

Het is belangrijk om te vermelden dat het gewichtsverlies door diarree voornamelijk bestaat uit water en elektrolyten, en niet uit lichaamsvet. 

Dit betekent dat het gewichtsverlies niet bijdraagt aan een gezond en duurzaam gewichtsverlies op de lange termijn. 

Verlies je vet door diarree?

In de meeste gevallen verlies je geen gewicht in vet door diarree.

Hoewel diarree geen effectieve manier is om lichaamsvet te verliezen, kunnen chronische darmproblemen zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS) en inflammatoire darmziekte bij sommige mensen leiden tot gewichtsverlies en mogelijk verlies van lichaamsvet. 

Bij inflammatoire darmziekte en PDS is het verlies van lichaamsvet echter meestal te wijten aan andere factoren zoals verminderde eetlust, verminderde opname van voedingsstoffen en een verhoogde stofwisseling.

Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies door diarree niet op lange termijn bijdraagt aan een gezond gewichtsverlies en zelfs kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals uitdroging en elektrolytstoornissen. 

Uitdroging door diarree voorkomen

Uitdroging door diarree kan worden voorkomen door maatregelen te nemen om de verloren vloeistoffen en elektrolyten aan te vullen. Hieronder staan enkele tips om uitdroging door diarree te voorkomen.

  1. Drink voldoende vocht. Het drinken van voldoende vocht is cruciaal om uitdroging te voorkomen. Probeer minstens 8-10 glazen vocht per dag te drinken, zoals water, thee, bouillon of sportdranken.
  2. Drink op regelmatige tijdstippen kleine hoeveelheden. Het drinken van grote hoeveelheden vocht in een keer kan diarree verergeren. Drink daarom op regelmatige tijdstippen kleine hoeveelheden vocht om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden.
  3. Gebruik ORS. ORS (Oral Rehydration Solution) is een mengsel van zouten en suikers dat in water wordt opgelost. Het kan helpen om de verloren elektrolyten aan te vullen en uitdroging te voorkomen.
  4. Eet licht verteerbaar voedsel. Probeer licht verteerbaar voedsel te eten, zoals gekookte groenten, witte rijst, bananen en geroosterd brood. Vermijd zwaar voedsel, vet voedsel en zuivelproducten.
  5. Vermijd alcohol en cafeïne. Alcohol en cafeïne kunnen uitdroging verergeren. Vermijd daarom het drinken van alcohol en cafeïne tijdens een periode van diarree.
  6. Was regelmatig je handen. Diarree kan worden veroorzaakt door besmettelijke organismen. Was daarom regelmatig je handen met zeep en warm water om besmetting te voorkomen.
  7. Ga naar de dokter. Neem contact op met een arts als de diarree langer dan 2 dagen aanhoudt of als er tekenen zijn van uitdroging. Als de diarree langer dan 2 dagen aanhoudt, als er bloed in de ontlasting zit of als er tekenen zijn van uitdroging, zoals donkere urine, een droge mond en vermoeidheid, neem dan contact op met een arts.

Take home message

Verlies je gewicht door diarree?

Je kunt door diarree gewicht verliezen door diarree omdat je vocht en voedingsstoffen verliest. 

Het gewichtsverlies dat optreedt tijdens een diarree-aanval is echter meestal tijdelijk en kan gepaard gaan met uitdroging en andere gezondheidsproblemen. 

Het is belangrijk om voldoende vocht en elektrolyten binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen. 

Het is ook belangrijk om op een gezonde manier gewicht te verliezen, door middel van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. 

Tot slot, als je last hebt van diarree, raadpleeg dan een arts voor advies en behandeling.

Het is raadzaam om medisch advies in te winnen als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen