Verlies je Haar door Creatine?

Creatine is een natuurlijk voorkomende stof in het lichaam die betrokken is bij de energieproductie en wordt vaak gebruikt als een supplement om de prestaties te verbeteren en spiermassa op te bouwen. 

Sommige mensen maken zich zorgen dat creatinesupplementen haarverlies kunnen veroorzaken.

Maar is er reden tot bezorgdheid? Verlies je haar door creatine?

KORT ANTWOORD

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat creatinegebruik leidt tot haaruitval. Hoewel er enige bezorgdheid bestaat over deze kwestie, is er momenteel dus geen overtuigend bewijs dat creatine direct haarverlies veroorzaakt. Er zijn echter andere factoren zoals hormonale veranderingen, dehydratie, slechte voeding, stress en genetica die kunnen bijdragen aan haaruitval waar je rekening mee moet houden als je creatinesupplementen gebruikt. Hier zullen we later meer over vertellen. 

Dit artikel vertelt je of door creatine haar verliest, de mogelijke oorzaken, inclusief de effecten van creatine op haargroei.

Vrouw raakt hoofdhaar aan

Hoe creatine mogelijk haarverlies kan veroorzaken 

Er zijn een aantal zaken die creatinegebuikers in gedachten moeten houden wat betreft haaruitval.

  1. Hormonale veranderingen. Er is enig bewijs dat creatinesupplementen kunnen leiden tot veranderingen in de hormoonspiegels van het lichaam, met name verhogingen in dihydrotestosteron (DHT), wat haarverlies kan veroorzaken bij mensen met een genetische aanleg voor kaalheid. Hoewel de resultaten van studies op dit gebied gemengd zijn, moeten mensen die creatinesupplementen gebruiken zich hiervan bewust zijn en hun arts raadplegen als ze zich zorgen maken over haarverlies.
  2. Dehydratie. Creatinesupplementen kunnen vochtretentie in het lichaam veroorzaken, waardoor uitdroging kan optreden als de gebruiker niet voldoende water drinkt. Uitdroging kan leiden tot broos haar en mogelijk haarverlies, vooral als het langdurig aanhoudt.
  3. Slechte voeding. Mensen die zich richten op het gebruik van creatinesupplementen om hun prestaties te verbeteren, kunnen mogelijk onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgen door hun dieet te beperken. Een gebrek aan essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval en andere gezondheidsproblemen.
  4. Stress. Hoewel er geen directe relatie is tussen stress en haarverlies, kan langdurige stress het immuunsysteem verzwakken en leiden tot ontstekingen die de haargroei kunnen belemmeren. Mensen die creatinesupplementen gebruiken, kunnen worden blootgesteld aan stressvolle situaties, zoals intensieve trainingen, en moeten mogelijk strategieën gebruiken om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken.
  5. Genetica. Haarverlies kan het gevolg zijn van genetische aanleg en hormonale veranderingen in het lichaam. Creatinesupplementen kunnen deze veranderingen versterken bij mensen die al vatbaar zijn voor kaalheid. Mensen die een familiegeschiedenis hebben van kaalheid, moeten zich bewust zijn van dit risico en hun arts raadplegen voordat ze creatinesupplementen gaan gebruiken.
  6. Verstoring van de voedingsstoffenbalans. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat creatine de balans van voedingsstoffen in het lichaam kan verstoren, waaronder de niveaus van zink, koper en vitamine D. Deze voedingsstoffen zijn allemaal belangrijk voor een gezonde haargroei.

Hoewel deze zorgen begrijpelijk zijn, is er momenteel geen overtuigend bewijs dat creatine direct haarverlies veroorzaakt.

Verhoging van dihydrotestosteron

Er zijn verschillende redenen waarom sommige mensen zich zorgen maken dat creatinesupplementen haarverlies kunnen veroorzaken.

Verhoging van dihydrotestosteron (DHT). Creatine kan het niveau van DHT in het lichaam verhogen. DHT is een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt en haarverlies kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor mannelijke kaalheid (androgene alopecia).

Veranderingen in de hormoonspiegels. Creatine kan de hormoonspiegels van het lichaam veranderen, waaronder testosteron, DHT en cortisol. Deze hormonen kunnen allemaal een rol spelen bij het reguleren van haargroei en haaruitval.

Take home message

Er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat creatinesupplementen de haargroei beïnvloeden, positief noch negatief. 

Haaruitval kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals genetica, leeftijd en hormonale veranderingen. 

Creatine is een veilig en effectief supplement voor het verbeteren van sportprestaties en spiergroei, zolang het wordt gebruikt volgens de aanbevolen dosering en met de juiste begeleiding van een professional. 

Het is altijd verstandig om medisch advies te vragen voordat je begint met het gebruik van supplementen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen