Verlies je je Maagdelijkheid door een Tampon?

Maagdelijkheid is een gevoelig onderwerp dat vaak wordt geassocieerd met seksuele gemeenschap en het maagdenvlies. 

Vooral onder jonge mensen kan dit leiden tot vragen en onzekerheden. Zo zijn veel mensen bang dat een tampon het maagdenvlies kan scheuren en dat ze daarmee hun maagdelijkheid verliezen. 

Dus verlies je je maagdelijkheid door een tampon?

KORT ANTWOORD

Afhankelijk van hoe maagdelijkheid wordt gedefinieerd kan een tampon hier invloed op hebben. Als met maagdelijkheid het sociaal-cultureel concept wordt bedoeld dat wordt toegekend aan een individu die nog geen seksuele gemeenschap heeft gehad, heeft een tampon hier dus geen invloed op. Maar, als met maagdelijkheid het instandhouden van het maagdenvlies wordt bedoeld, kan deze vlies scheuren bij het inbrengen van een tampon. Let wel, de maagdelijkheidsvlies kan ook al scheuren bij fysieke activiteiten zoals sporten.

Dit artikel vertelt je of je door een tampon je maagdelijkheid verliest, of een tampon het maagdenvlies kan scheuren en de kans op scheuren. 

tampon in hand bovenaanzicht

Kan een tampon het maagdenvlies scheuren? 

Het is mogelijk dat het gebruik van een tampon het maagdenvlies kan scheuren. Het maagdenvlies is een dun membraan dat zich bevindt aan de ingang van de vagina en kan geheel of gedeeltelijk aanwezig zijn. 

Het kan variëren in dikte en structuur en kan scheuren door verschillende redenen, zoals sporten, vingers, medische onderzoeken of activiteiten, waaronder het gebruik van tampons.

Hoe een tampon het maagdenvlies kan laten scheuren

Tampons worden meestal ingebracht door ze samen te knijpen en ze dan in de vagina te duwen totdat alleen het koordje zichtbaar is.

In het algemeen zijn tampons ontworpen om gemakkelijk en veilig in te brengen en te verwijderen zonder het maagdenvlies te scheuren. 

Als de tampon echter te groot is voor de vagina of te snel en/of te hard wordt ingebracht, kan het maagdenvlies scheuren.

Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het inbrengen van tampons en deze geleidelijk in te brengen. 

Het is ook belangrijk om voldoende vochtigheid te gebruiken, bijvoorbeeld met een glijmiddel op waterbasis, om de tampon gemakkelijk in te brengen en het risico op het scheuren van het maagdenvlies te verminderen.

Hoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn, is de kans dat een tampon het maagdenvlies scheurt waarschijnlijk zeer klein, omdat de meeste vrouwen geen problemen ervaren bij het gebruik van tampons. 

Bovendien kan het maagdenvlies al scheuren als gevolg van andere activiteiten, zoals sporten, masturbatie of medische onderzoeken.

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat het maagdenvlies geen duidelijke fysieke barrière vormt voor de vagina en dat het scheuren van het maagdenvlies niet gelijkstaat aan het verlies van maagdelijkheid. 

Maagdelijkheid is een complex concept dat niet alleen afhankelijk is van de fysieke staat van het maagdenvlies, maar ook van de individuele ervaringen en overtuigingen van een persoon.

Weetje

Het maagdenvlies kan meerdere keren scheuren. Na een scheur herstelt het zichzelf weer.

Take home message

Het maagdenvlies is een dun membraan dat de opening van de vagina gedeeltelijk bedekt, maar het breken van het maagdenvlies is niet altijd het gevolg van seksuele gemeenschap en het staat dus niet per se gelijk aan verlies van maagdelijkheid.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hegazy, A. A., & Al-Rukban, M. O. (2012). Hymen: facts and conceptions. The Health, 3(4), 109-115.