Verlies je meer Haar in de Herfst? En Hoeveel?

Haarverlies is een natuurlijk proces dat bij iedereen kan voorkomen, en het kan variëren van een paar haren per dag tot meer uitgesproken haarverlies. 

Maar heb je wel eens opgemerkt dat je meer haar verliest tijdens de herfstmaanden? 

Hoewel het misschien als een onschuldig fenomeen lijkt, kan het verliezen van haar in de herfst voor sommige mensen een zorgwekkende kwestie zijn. 

Dus verlies je meer haar in de herfst?

KORT ANTWOORD

Het is mogelijk dat je in de herfst meer haar verliest dan in andere seizoenen, vanwege factoren zoals seizoensgebonden veranderingen in de hormoonspiegels, blootstelling aan droge lucht en veranderingen in je voedingspatroon. Hoewel het verlies van haar in de herfst een natuurlijk fenomeen is, kan het verontrustend zijn voor sommige mensen, vooral als ze merken dat er meer haar dan normaal uitvalt.

Gelukkig is het meestal een tijdelijk probleem en zal het haar uiteindelijk terug groeien. Het is belangrijk om te onthouden dat als je een abnormaal verlies van haar opmerkt, het altijd verstandig is om een professionele mening te vragen om mogelijke onderliggende problemen uit te sluiten.

In dit artikel zullen we daarom kijken naar de mogelijke oorzaken van haarverlies in de herfst, hoeveel haar je kunt verliezen en wat je ertegen kunt doen.

man krabt aan haren

Oorzaken haarverlies in de herfst 

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan haaruitval in de herfstmaanden. Hieronder zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom je mogelijk meer haar verliest tijdens de herfst.

 1. Seizoensveranderingen. De seizoensveranderingen kunnen invloed hebben op de haargroei en -cyclus. Tijdens de herfstmaanden kan het haar in een rustfase komen, wat betekent dat het minder snel groeit en sneller uitvalt dan normaal.
 2. Temperatuurveranderingen. Tijdens de herfst daalt de temperatuur en kan de droge lucht binnenshuis en buitenshuis de hoofdhuid uitdrogen, waardoor het haar broos en breekbaar wordt en gemakkelijker uitvalt.
 3. Minder blootstelling aan de zon. Tijdens de zomermaanden wordt ons haar blootgesteld aan meer zonlicht, wat kan bijdragen aan een gezonde haargroei. In de herfstmaanden neemt de blootstelling aan zonlicht af, wat kan bijdragen aan haaruitval.
 4. Veranderingen in het dieet. Veranderingen in het dieet kunnen een invloed hebben op de haargroei en -conditie. Als je bijvoorbeeld minder vitamines en mineralen binnenkrijgt, kan dit leiden tot zwakker haar dat sneller uitvalt.
 5. stressStress. Stress kan ook een belangrijke factor zijn bij haaruitval. Tijdens de herfstmaanden kan de stress toenemen als gevolg van verschillende redenen, zoals het begin van het school- of werkjaar, de naderende feestdagen, of het koude weer.
 6. Genetica. Genetica kan ook een rol spelen bij haaruitval. Sommige mensen hebben van nature dunner haar, of ze kunnen gevoeliger zijn voor hormonale veranderingen die bijdragen aan haarverlies.

Het is belangrijk om te onthouden dat haarverlies in de herfst normaal kan zijn en dat het niet altijd hoeft te wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. 

Echter, als je merkt dat je haaruitval blijft toenemen of als je andere symptomen ervaart, is het verstandig om contact op te nemen met een arts om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten.

Hoeveelheid haarverlies

Het is normaal om ongeveer 50-100 haren per dag te verliezen, maar dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, genetica, en de gezondheidstoestand. 

Tijdens de herfstmaanden kan de haaruitval toenemen, maar hoeveel haar je precies verliest is afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Bij sommige mensen kan de haaruitval tijdens de herfstmaanden aanzienlijk zijn, terwijl anderen misschien nauwelijks verschil merken. 

Enkele voorbeelden:

 • Het vinden van meer haar in je haarborstel of kam dan je gewend bent
 • Het merken van meer haar op je kleding, kussensloop of doucheafvoer
 • Het hebben van meer losse haren op je hoofdhuid
 • Het zien van dunner wordend haar of kale plekken

Als je echter merkt dat je haarverlies extreem is en je aanzienlijke hoeveelheden haar verliest, is het verstandig om medische hulp te zoeken om te onderzoeken of er een onderliggend probleem is dat verantwoordelijk kan zijn voor het haarverlies.

Het is ook belangrijk op te merken dat haarverlies een natuurlijk onderdeel is van de haargroeicyclus en dat nieuwe haren uiteindelijk teruggroeien om de oude te vervangen. 

Als je echter merkt dat je haargroei vertraagt of stopt, is het verstandig om een ​​arts te raadplegen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en te behandelen.

Wat je ertegen kunt doen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om haarverlies in de herfst te verminderen. Hieronder zijn enkele suggesties.

 1. Gezond eten. Een voedzaam dieet kan de gezondheid van je haar helpen te verbeteren en haarverlies te verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, ijzer, zink, vitamine D en omega-3-vetzuren binnenkrijgt.
 2. Hydrateren. Het hydrateren van je hoofdhuid en haar kan helpen om droogheid te verminderen en de haarzakjes te voeden. Gebruik een hydraterende shampoo en conditioner en overweeg het gebruik van een haarmasker.
 3. Vermijd hitte. Het gebruik van hittegereedschappen zoals een föhn, stijltang of krultang kan de haarschacht beschadigen en bijdragen aan haaruitval. Probeer deze gereedschappen zo min mogelijk te gebruiken en laat je haar natuurlijk drogen.
 4. Verminder stress. Stress kan een belangrijke factor zijn bij haaruitval. Probeer stress te verminderen door middel van meditatie, yoga, of andere ontspanningstechnieken.
 5. Supplementen. Het nemen van supplementen zoals biotine, vitamine D, en omega-3-vetzuren kan helpen om de gezondheid van het haar te verbeteren en haarverlies te verminderen. Overleg echter altijd met een arts voordat je begint met het innemen van supplementen.
 6. Bescherm je haar tegen de elementen. Bescherm je haar tegen de droge lucht en koude temperaturen door het dragen van een muts of hoed. Gebruik ook een conditioner met UV-bescherming als je veel tijd buiten doorbrengt.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze tips niet allemaal effectief zullen zijn voor iedereen en dat sommige mensen mogelijk medische behandelingen nodig hebben om haarverlies te verminderen. 

Als je merkt dat je haarverlies blijft toenemen, is het verstandig om een arts te raadplegen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en een passende behandeling te krijgen.

Extra aandachtspunten

Hier zijn nog enkele belangrijke dingen die mensen moeten weten over haarverlies in de herfst.

 1. Telogene effluvium. Haarverlies in de herfst kan worden veroorzaakt door een aandoening genaamd telogene effluvium. Dit is een tijdelijke vorm van haaruitval die wordt veroorzaakt door stress, ziekte, medicatie of hormonale veranderingen. Telogene effluvium kan enkele maanden aanhouden, maar het haar zal uiteindelijk terug groeien.
 2. Andere oorzaken van haarverlies. Naast de herfst zijn er nog andere oorzaken van haaruitval. Enkele voorbeelden zijn erfelijkheid, leeftijd, hormonale veranderingen, auto-immuunziekten en bepaalde medische behandelingen zoals chemotherapie.
 3. Behandelingen. De behandeling voor haarverlies hangt af van de oorzaak van het probleem. Sommige mensen kunnen baat hebben bij medicijnen zoals minoxidil of finasteride, terwijl anderen baat kunnen hebben bij haartransplantatie of andere chirurgische ingrepen. Het is belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste behandeling te krijgen.
 4. Haartransplantatie. Haartransplantatie is een chirurgische ingreep waarbij haarzakjes van het donorgebied van de hoofdhuid worden genomen en getransplanteerd worden naar het ontvangstgebied waar het haar dunner is. Dit kan een effectieve oplossing zijn voor sommige mensen met haarverlies.
 5. Alternatieven voor haartransplantatie. Voor mensen die geen haartransplantatie willen ondergaan, zijn er ook andere opties beschikbaar, zoals pruiken, haarstukken en haarvervangingssystemen. Deze opties kunnen minder duur en minder invasief zijn dan haartransplantatie, maar ze vereisen wel regelmatig onderhoud en vervanging.
 6. Emotionele impact. Haarverlies kan een grote emotionele impact hebben op mensen, vooral op vrouwen. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, schaamte en angst. Het is belangrijk om te erkennen dat haarverlies een normaal onderdeel is van het ouder worden en dat er veel ondersteuning beschikbaar is voor mensen die worstelen met de emotionele impact van haaruitval.

Take home message

Verlies je meer haar in de herfst?

Ja, het is mogelijk dat je meer haar verliest in de herfst als gevolg van natuurlijke veranderingen in je haargroeicyclus en de invloed van seizoensgebonden factoren zoals temperatuurschommelingen en droge lucht. 

Een van de belangrijkste redenen is dat de seizoensveranderingen in de herfst de natuurlijke haargroei en -cyclus kunnen beïnvloeden. 

Tijdens de herfstmaanden kan het haar in een rustfase komen, wat betekent dat het minder snel groeit en sneller uitvalt dan normaal. 

Daarnaast kan de drogere lucht tijdens de herfstmaanden de hoofdhuid uitdrogen en het haar broos en breekbaar maken, waardoor het makkelijker uitvalt.

Hoewel haarverlies in de herfst normaal is, kan het verontrustend zijn voor sommige mensen. 

Er zijn manieren om haarverlies te verminderen, zoals het gebruik van haarverzorgingsproducten die zijn ontworpen om de haargroei te stimuleren, het eten van een gezond dieet en het verminderen van stress. 

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat haarverlies meestal een tijdelijk probleem is en dat het haar uiteindelijk zal terug groeien.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

RANDALL, V. A., & Ebling, F. J. G. (1991). Seasonal changes in human hair growth. British Journal of Dermatology, 124(2), 146-151.