Verlies je Meer Haar in de Zomer? En Hoeveel?

Heb je je ooit afgevraagd waarom het lijkt alsof je meer haar verliest tijdens de zomermaanden? 

Misschien heb je gemerkt dat er meer haren in je borstel blijven hangen of dat je meer haren ziet op je kussen in de ochtend. 

Het kan een verontrustend gevoel geven, maar het is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben.

Dus verlies je meer haar in de zomer?

KORT ANTWOORD

Het is mogelijk om meer haar te verliezen tijdens de zomermaanden. Dit komt doordat de zon het haar kan uitdrogen en beschadigen, waardoor het broos wordt en gemakkelijker breekt. Daarnaast kunnen hormonen en stress ook bijdragen aan haarverlies. Het beschermen van het haar tegen de zon, het gebruik van hydraterende producten en het verminderen van stress kan helpen om haarverlies te verminderen tijdens de zomermaanden.

Dit artikel vertelt je of je in de zomer meer haar verliest, de oorzaken van haarverlies in de zomer en wat je er allemaal tegen kunt doen.

positieve gezondheid positief gelukkig

Oorzaken van haarverlies in de zomer

Er zijn verschillende redenen waarom mensen in de zomermaanden meer haar kunnen verliezen. Hieronder een aantal mogelijke oorzaken.

 1. De zon kan het haar beschadigen. Tijdens de zomermaanden worden we vaak blootgesteld aan de zon, en deze blootstelling kan ons haar beschadigen. De zon kan de buitenste laag van het haar beschadigen, waardoor het broos en droog wordt en gemakkelijker breekt. Daarnaast kan de zon ook de natuurlijke oliën in het haar afbreken, wat kan leiden tot beschadiging en haarverlies.
 2. Zomerwarmte kan het haar uitdrogen. In de zomermaanden kan het erg warm en vochtig worden, en deze hitte kan ons haar uitdrogen. Wanneer het haar droog en broos wordt, is het vatbaarder voor breuk en kan het gemakkelijker uitvallen.
 3. Hormonale veranderingen. Tijdens de zomermaanden produceren onze hormonen vaak meer androgenen dan in andere seizoenen. Androgenen zijn hormonen die de haargroei stimuleren, maar ze kunnen ook leiden tot haarverlies op bepaalde delen van het lichaam, zoals het hoofd.
 4. stressStress. De zomerperiode kan een drukke tijd zijn met sociale evenementen, vakanties en andere verplichtingen. Als we gestrest zijn, kan dit leiden tot verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol in ons lichaam. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan haarverlies.
 5. Veranderingen in de haargroeicyclus. Ons haar groeit in cycli, waarbij sommige haren in een rustfase verkeren terwijl andere haren groeien. Tijdens de zomermaanden kan de haargroeicyclus veranderen, waardoor meer haren in de rustfase terechtkomen en er meer haren uitvallen.

Hoeveel haar kan je in de zomer verliezen?

Er is geen vastgesteld aantal haren dat iemand kan verliezen tijdens de zomermaanden, aangezien het haarverlies varieert van persoon tot persoon en afhankelijk is van verschillende factoren. 

Bovendien kan de hoeveelheid haarverlies van dag tot dag variëren. Gemiddeld verliezen mensen ongeveer 50-100 haren per dag.

Tijdens de zomermaanden kan dit aantal iets toenemen, maar het is belangrijk om te onthouden dat haarverlies tot op zekere hoogte normaal is en dat het haar zichzelf regelmatig vernieuwt.

Als je echter merkt dat je meer haar verliest dan normaal, kan dit een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem of haarverliesstoornis. 

In dat geval is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak van het haarverlies te achterhalen en een gepaste behandeling te krijgen.

Voorbeelden van verhoogd haarverlies tijdens de zomermaanden kunnen onder meer zijn.

 • Je ziet meer haar in de doucheafvoer of op de borstel dan normaal
 • Je merkt dunner wordend haar of kalende plekken op de hoofdhuid
 • Je hebt last van jeukende of schilferende hoofdhuid
 • Je hebt meer losse haren op je kleding of kussensloop dan normaal

Als je merkt dat je last hebt van verhoogd haarverlies en je je zorgen maakt, is het raadzaam om een arts te raadplegen om te bepalen of er onderliggende oorzaken zijn die moeten worden aangepakt.

Haarverlies tijdens de zomermaanden verminderen

Er zijn verschillende manieren om haarverlies tijdens de zomermaanden te verminderen.

 1. Bescherm je haar tegen de zon. Te veel blootstelling aan de zon kan het haar beschadigen en uitdrogen. Draag een hoed of sjaal om je haar te beschermen tegen direct zonlicht en breng een leave-in conditioner met SPF aan om je haar te hydrateren en te beschermen.
 2. Vermijd agressieve styling. Vermijd het gebruik van hete stylingtools zoals stijltangen, krultangen en föhns, omdat deze het haar kunnen beschadigen en uitdrogen. Probeer natuurlijke stylingtechnieken te gebruiken, zoals het drogen van je haar met een handdoek of het in een vlecht of knot dragen.
 3. Gebruik een milde shampoo. Kies een milde shampoo die speciaal is ontworpen voor jouw haartype en vermijd shampoos die agressieve chemicaliën bevatten, zoals sulfaten. Deze kunnen het haar uitdrogen en beschadigen.
 4. Eet gezond. Een uitgebalanceerd dieet met veel vitamines en mineralen kan bijdragen aan een gezonde haargroei. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, vitamine C, B-vitamines, zink en ijzer binnenkrijgt.
 5. Verzorg je haar van binnenuit. Het nemen van voedingssupplementen die speciaal zijn ontworpen om de haargroei te ondersteunen, kan helpen om haarverlies te verminderen. Vraag je arts om aanbevelingen.
 6. Vermijd strakke kapsels. Strakke kapsels zoals paardenstaarten, vlechten en knotjes kunnen het haar beschadigen en uitrekken, waardoor het kan breken. Probeer losse kapsels te dragen en laat je haar ademen.
 7. Vermijd chemicaliën. Vermijd het gebruik van chemische behandelingen zoals haarkleuringen en permanenten, omdat deze het haar kunnen beschadigen en uitdrogen.

Door deze stappen te volgen, kun je haarverlies tijdens de zomermaanden helpen te verminderen en je haar gezond en glanzend te houden. 

Vergeet niet dat sommige vormen van haarverlies het gevolg kunnen zijn van onderliggende gezondheidsproblemen of genetische factoren, dus als je je zorgen maakt over haarverlies, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Overige tips tegen haarverlies

Naast de factoren die we eerder hebben besproken, zijn er nog enkele andere dingen die mensen moeten weten over haarverlies in de zomer.

 1. Zwembad- en zeewater. Het chloor in zwembadwater en het zout in zeewater kunnen het haar uitdrogen en beschadigen, waardoor het vatbaarder wordt voor breken en uitvallen. Zorg ervoor dat je je haar grondig spoelt na het zwemmen en gebruik een hydraterende conditioner om het vochtgehalte van het haar weer aan te vullen.
 2. Luchtvochtigheid. Hoge luchtvochtigheid kan het haar laten opzwellen en kroezen, wat kan leiden tot beschadiging en breken. Gebruik een anti-frizz serum om het haar te beschermen tegen luchtvochtigheid en voorkom strakke kapsels die het haar kunnen uitrekken.
 3. Allergieën en huidaandoeningen. Sommige mensen ervaren haarverlies als gevolg van allergieën en huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Het is belangrijk om deze aandoeningen te behandelen om haarverlies te voorkomen.
 4. Stress. Stress kan leiden tot haarverlies, dus zorg ervoor dat je voldoende ontspant en genoeg slaapt om stress te verminderen.
 5. Hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de zwangerschap, kunnen leiden tot haarverlies. Praat met je arts als je je zorgen maakt over haarverlies als gevolg van hormonale veranderingen.
 6. Erfelijkheid. Sommige vormen van haarverlies zijn het gevolg van erfelijke factoren. Als haarverlies in je familie voorkomt, kan het nuttig zijn om met een arts te praten over mogelijke preventieve maatregelen.
 7. Medicatie. Sommige medicijnen kunnen haarverlies als bijwerking hebben. Als je merkt dat je haar begint uit te vallen na het starten van een nieuw medicijn, raadpleeg dan je arts.

Take home message

Verlies je meer haar in de zomer?

Ja, het is mogelijk dat je meer haar verliest in de zomermaanden als gevolg van verschillende factoren zoals zonlicht, warmte, transpiratie en UV-stralen. 

Maar er zijn manieren om haarverlies te voorkomen, zoals het dragen van hoeden en het gebruik van hydraterende conditioners. 

Het is belangrijk om te onthouden dat haarverlies tijdens de zomermaanden meestal tijdelijk is en je haar meestal in de herfst weer voller zal worden. 

Dus maak je niet te veel zorgen, geniet van de zomer en neem de nodige maatregelen om je haar gezond te houden!

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

RANDALL, V. A., & Ebling, F. J. G. (1991). Seasonal changes in human hair growth. British Journal of Dermatology, 124(2), 146-151.