Verlies je Spiermassa als je Ziek Bent? En Hoeveel?

Ziek zijn kan invloed hebben op je stofwisseling, je immuunsysteem en zelfs je spieren. Dus verlies je spiermassa als je ziek bent?

KORT ANTWOORD

Spierverlies tijdens ziekte is een bekend verschijnsel. Het kan optreden als gevolg van verschillende factoren, waaronder immobiliteit, een slechte voedingstoestand en verhoogde ontstekingsreacties in het lichaam. Deze factoren kunnen er samen voor zorgen dat het lichaam spiermassa afbreekt. Sommige ziekten kunnen leiden tot spierverlies, terwijl andere geen invloed hebben op de spiermassa. In sommige gevallen kan spierverlies zelfs een symptoom zijn van de ziekte.

Dit artikel vertelt je of je spiermassa verliest als je ziek bent, hoeveel spiermassa je kan verliezen, de oorzaken van spierverlies tijdens ziekte en hoe je het kunt voorkomen.

sportieve man krachttraining sportschool

Hoeveel spieren verlies je als je ziek bent?

Het exacte verlies van spiermassa bij ziekte kan variëren afhankelijk van de ernst van de ziekte en de duur van de ziekte. 

Hieronder staan enkele ziekten die spierverlies kunnen veroorzaken en het geschatte verlies van spiermassa dat daarbij kan optreden.

 1. Kanker. Kanker kan een aanzienlijk verlies van spiermassa veroorzaken, waarbij patiënten soms tot 50% van hun spiermassa kunnen verliezen.
 2. HIV / AIDS. HIV en AIDS kunnen ook spierverlies veroorzaken, waarbij sommige patiënten tot 20% van hun spiermassa kunnen verliezen.
 3. Chronische obstructieve longziekte (COPD). COPD kan leiden tot spierverlies van 20% of meer bij sommige patiënten.
 4. Anorexia nervosa. Bij deze eetstoornis kan het spierverlies sterk variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Bij sommige patiënten kan het verlies van spiermassa echter tot 50% bedragen.

Verlies je spiermassa als je griep of een verkoudheid hebt?

Het is mogelijk om spieren te verliezen als je griep hebt of een verkoudheid. 

De mate van spierverlies is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van de ziekte en hoe lang je ziek bent. 

Over het algemeen is het spierverlies bij een milde ziekte, zoals een verkoudheid, minimaal en tijdelijk. 

Bij een ernstigere ziekte, zoals de griep, kan het spierverlies echter groter zijn en langer aanhouden.

Er is geen vastgesteld aantal spieren dat je kunt verliezen bij een verkoudheid of griep, omdat het afhankelijk is van verschillende factoren.

Echter, sommige studies tonen aan dat bij mensen die bedlegerig zijn geweest vanwege de griep, het spierverlies kan variëren van 2% tot 5% van de totale spiermassa. 

Dit verlies kan groter zijn bij mensen die al verzwakt zijn door een chronische ziekte of bij oudere mensen. 

Spierverlies is echter vaak tijdelijk en kan worden voorkomen of beperkt door voldoende te eten en lichte lichaamsbeweging te blijven doen indien mogelijk.

Oorzaken van spierverlies tijdens ziekte 

Spierverlies tijdens ziekte kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken.

 1. Gebrek aan lichaamsbeweging. Wanneer een persoon ziek is, kan hij of zij minder geneigd zijn om te bewegen en te oefenen. Dit kan leiden tot spierverlies.
 2. Verhoogd eiwitmetabolisme. Tijdens ziekte kan het lichaam eiwitten afbreken om energie te verkrijgen. Dit kan leiden tot spierverlies als het lichaam onvoldoende eiwitten binnenkrijgt via de voeding.
 3. Ontsteking. Ziekte kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken, die de spieren kunnen beschadigen en afbreken.
 4. Medicatie. Sommige medicijnen die worden gebruikt om ziekten te behandelen, kunnen spierverlies veroorzaken als bijwerking.
 5. Veranderingen in hormoonspiegels. Veranderingen in hormoonspiegels, zoals een daling van testosteron, kunnen leiden tot spierverlies.
 6. Ouder worden. Spierverlies wordt vaak geassocieerd met ouder worden. Naarmate mensen ouder worden, kan hun spiermassa afnemen, waardoor ze gevoeliger worden voor spierverlies tijdens ziekte.

Om spierverlies tijdens ziekte te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken en actie te ondernemen om spieren te behouden. 

Spierverlies tijdens ziekte voorkomen

Als je ziek bent kun je spierverlies op verschillende manieren helpen voorkomen. Hieronder staan enkele effectieve strategieën.

 1. Eet een eiwitrijk dieet. Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en het onderhoud van spieren. Door voldoende eiwitten te eten, kan je lichaam spierafbraak voorkomen. Goede eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld mager vlees, vis, eieren, zuivelproducten, bonen, noten en zaden.
 2. Blijf gehydrateerd. Een goede hydratatie is belangrijk voor de algemene gezondheid, maar kan ook helpen bij het voorkomen van spierverlies. Water en andere hydraterende dranken helpen de spieren gehydrateerd te houden en te voorkomen dat ze worden afgebroken.
 3. Doe krachttrainingsoefeningen. Krachttraining is een effectieve manier om spieren op te bouwen en te behouden. Zelfs lichte oefeningen kunnen helpen om spierverlies te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld weerstandsbanden gebruiken om thuis oefeningen te doen, of lichte gewichten gebruiken als je naar de sportschool gaat.
 4. Rust voldoende. Rust is belangrijk voor herstel, maar ook om spierverlies te voorkomen. Als je ziek bent, kan het verleidelijk zijn om de hele dag in bed te blijven liggen, maar te veel rust kan leiden tot spierafbraak. Het is daarom belangrijk om voldoende rust te nemen, maar ook om regelmatig op te staan en rond te lopen om de spieren te activeren.
 5. Overweeg supplementen. Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen bij het behoud van spieren tijdens ziekte. Bijvoorbeeld, creatine supplementen kunnen helpen bij het behouden van spiermassa en kracht tijdens langdurige bedrust. Overleg wel altijd met een arts voordat je supplementen gaat gebruiken.

Het is belangrijk om te onthouden dat spierverlies tijdens ziekte normaal kan zijn, en dat je niet altijd volledig kunt voorkomen. 

Het belangrijkste is om gezonde gewoontes te behouden en te blijven bewegen om de spieren te activeren en te behouden. 

Als je merkt dat je spierverlies ervaart tijdens ziekte, is het verstandig om een arts te raadplegen voor advies en behandeling.

Take home message

verlies je spiermassa als je ziek bent?

Het is mogelijk om spiermassa te verliezen als je ziek bent. Dit kan gebeuren als gevolg van verschillende factoren, zoals immobiliteit, ondervoeding en verhoogde ontstekingsreacties in het lichaam. 

Gelukkig zijn er manieren om spierverlies tijdens ziekte te voorkomen of te beperken, zoals het behouden van een gezonde voeding en het blijven doen van lichte lichaamsbeweging indien mogelijk. 

Het is ook belangrijk om medische hulp te zoeken als je merkt dat je spierverlies ervaart tijdens ziekte. 

Het goede nieuws is dat met de juiste zorg en aandacht, het mogelijk is om spierverlies tijdens ziekte te voorkomen en je spieren gezond te houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Siervo, M., Oggioni, C., & Battezzati, A. (2016). Nutritional support in hospitalized patients: A critical review of the evidence. Journal of critical care, 31(1), 94-100.