Verlies je Vruchtwater in Een Keer?

Het breken van het vruchtwater is een natuurlijk onderdeel van het bevallingsproces en kan op verschillende momenten plaatsvinden. 

Maar verlies je vruchtwater in een keer?

KORT ANTWOORD

In sommige gevallen kan het vruchtwater in één keer breken. Dit kan gepaard gaan met een grote hoeveelheid vocht die vrijkomt. In andere gevallen kan het vruchtwater geleidelijk uit de baarmoeder druppelen of lekken voordat de bevalling begint of terwijl deze nog bezig is.

Het kan dus zijn dat het vruchtwater in één keer breekt tijdens de bevalling, maar dit is niet altijd het geval. Als je vragen hebt over het breken van het vruchtwater tijdens de bevalling, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je zorgverlener voor advies.

Dit artikel vertelt je meer over het verliezen van vruchtwater, over grote hoeveelheden of geleidelijk druppelen, wat normaal is inclusief een aantal aandachtspunten.

zwangere met telefoon foto baby

1. Grote hoeveelheid vruchtwater in één keer

Wanneer het vruchtwater in één keer breekt, kan er een grote hoeveelheid vocht vrijkomen. 

Dit kan zich uiten als een grote plas die op de grond valt en soms ook als een voelbare golf van vocht die uit de vagina stroomt. 

Dit kan gepaard gaan met een gevoel van verlichting, aangezien het breken van het vruchtwater vaak aangeeft dat de bevalling begint of in een meer gevorderd stadium is gekomen. 

In sommige gevallen kan het breken van het vruchtwater echter leiden tot complicaties, zoals infectie of navelstrengprolaps, waarbij de navelstreng uit de baarmoeder komt en vast komt te zitten tussen het hoofd van de baby en de wand van de baarmoeder. 

Als het vruchtwater in één keer breekt, is het daarom belangrijk om direct contact op te nemen met de zorgverlener.

2. Geleidelijk vruchtwater

In andere gevallen kan het vruchtwater geleidelijk uit de baarmoeder druppelen of lekken, voordat de bevalling begint of terwijl deze nog bezig is. 

Dit kan gepaard gaan met een constante of af en toe voorkomende vochtige of natte sensatie in het ondergoed. 

Het kan soms moeilijk zijn om te bepalen of het om vruchtwater of urine gaat, dus als je twijfelt, is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverlener voor advies. 

In sommige gevallen kan het lekken van vruchtwater een teken zijn van een gescheurd membraan, wat kan leiden tot infectie of andere complicaties. 

In andere gevallen kan het echter een normaal onderdeel zijn van het bevallingsproces en kan de bevalling nog enige tijd op zich laten wachten. 

Als het vruchtwater geleidelijk uit de baarmoeder blijft druppelen, is het daarom belangrijk om de zorgverlener op de hoogte te houden en eventuele veranderingen in de intensiteit of frequentie van de weeën te melden.

Wat is normaal? 

De frequentie van het breken van het vruchtwater kan verschillen van bevalling tot bevalling. 

Over het algemeen komt het in één keer breken van het vruchtwater minder vaak voor dan het geleidelijk vrijkomen van vruchtwater. 

Studies suggereren dat het in één keer breken van het vruchtwater zich voordoet bij ongeveer 10-15% van de bevallingen, terwijl het geleidelijk vrijkomen van vruchtwater veel vaker voorkomt bij ongeveer 80-90% van de bevallingen. 

Het resterende deel van de bevallingen kan bijvoorbeeld een vroegtijdig gebroken vruchtwater hebben, wat in zeldzame gevallen kan voorkomen.

Het is goed om te weten dat er geen normaal patroon is voor het breken van het vruchtwater. 

Elke bevalling is uniek en kan anders verlopen. In sommige gevallen kan het vruchtwater in één keer breken en de bevalling snel op gang komen, terwijl het in andere gevallen kan leiden tot een langzamer en langduriger bevallingsproces. Evenzo kan het geleidelijk vrijkomen van vruchtwater in sommige gevallen duiden op een probleem, terwijl het in andere gevallen een normaal onderdeel van de bevalling kan zijn. 

Daarom is het belangrijk om in alle gevallen contact op te nemen met de zorgverlener voor advies en begeleiding tijdens de bevalling.

In het algemeen kan het breken van het vruchtwater, ongeacht of het in één keer of geleidelijk gebeurt, een teken zijn dat de bevalling is begonnen of dat deze zich in een verder gevorderd stadium bevindt. 

Als je zwanger bent en je vruchtwater breekt, is het daarom belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je zorgverlener en eventuele veranderingen in de intensiteit of frequentie van de weeën te melden.

Veelgestelde vragen

1. Gebroken vruchtwater of incontinentieproblemen?

Het kan soms moeilijk zijn om het verschil te zien tussen het breken van het vruchtwater en urineverlies. 

Hier zijn enkele kenmerken die kunnen helpen om het onderscheid te maken:

  • Vruchtwater heeft meestal een zoete geur en een heldere of lichtgele kleur. Het kan ook een roze of bruine kleur hebben als er meconium (de eerste ontlasting van de baby) in zit.
  • Het vruchtwater komt vaak in een grote hoeveelheid vrij, terwijl urine meestal in kleine hoeveelheden lekt.
  • Het breken van het vruchtwater gaat vaak gepaard met weeën en kan leiden tot een regelmatige samentrekking van de baarmoeder.

Als je twijfelt of het vruchtwater is dat is gebroken, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je zorgverlener.

Zij kunnen een test doen om te bevestigen of het vruchtwater is dat is gebroken of niet.

2. Kan het breken van het vruchtwater de baby pijn doen of schaden?

Over het algemeen veroorzaakt het breken van het vruchtwater geen pijn of schade aan de baby. 

Het vruchtwater dient als bescherming voor de baby in de baarmoeder en kan ook bijdragen aan de bevalling door de druk op de baarmoeder te verminderen.

3. Kan het breken van het vruchtwater leiden tot infectie bij mij of de baby?

Er is een klein risico op infectie bij het breken van het vruchtwater, omdat het een opening creëert voor bacteriën om binnen te dringen. 

Als het vruchtwater is gebroken, is het belangrijk om contact op te nemen met de zorgverlener om te beoordelen of er een risico op infectie bestaat en of er maatregelen moeten worden genomen om dit risico te verminderen. 

Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de bevalling eerder wordt opgewekt als er sprake is van infectiegevaar.

4. Wat gebeurt er als het vruchtwater niet breekt tijdens de bevalling?

Als het vruchtwater niet breekt tijdens de bevalling, kan dit betekenen dat de bevalling iets langer duurt dan wanneer het wel zou breken. 

Dit komt omdat het vruchtwater de druk op de baarmoeder vermindert en de baby helpt om door het geboortekanaal te bewegen. 

Het kan echter geen kwaad als het vruchtwater niet breekt tijdens de bevalling.

5. Kan het vruchtwater op elk moment van de bevalling gebeuren of alleen in het beginstadium?

Het breken van het vruchtwater kan op elk moment van de bevalling gebeuren, maar het komt meestal voor in het beginstadium van de bevalling. 

Dit komt omdat het hoofd van de baby nog niet volledig is ingedaald in het bekken en het vruchtwater daardoor gemakkelijker kan ontsnappen. 

Het kan echter ook later in de bevalling gebeuren, zelfs wanneer de persfase al is begonnen.

6. Wat gebeurt er als het vruchtwater te vroeg breekt, voordat de bevalling begint?

Als het vruchtwater te vroeg breekt, voordat de bevalling begint, spreken we van vroegtijdig gebroken vliezen. 

Dit kan leiden tot een verhoogd risico op infectie bij de moeder en de baby, omdat het vruchtwater niet meer aanwezig is om te beschermen tegen bacteriën. 

Als de vliezen meer dan 24 uur gebroken zijn, kan dit leiden tot een verhoogd risico op infectie van de baarmoeder, wat kan leiden tot complicaties voor zowel de moeder als de baby. 

In dit geval kan de zorgverlener besluiten om de bevalling op te wekken om het risico op infectie te verminderen.

Take home message

Dus verlies je vruchtwater meestal in een keer of zijn er verschillen? 

Studies suggereren dat het in één keer breken van het vruchtwater zich voordoet bij ongeveer 10-15% van de bevallingen, terwijl het geleidelijk vrijkomen van vruchtwater veel vaker voorkomt bij ongeveer 80-90% van de bevallingen. 

Het resterende deel van de bevallingen kan bijvoorbeeld een vroegtijdig gebroken vruchtwater hebben, wat in zeldzame gevallen kan voorkomen.

Het is goed om te weten dat er geen normaal patroon is voor het breken van het vruchtwater. 

Neem contact op met een zorgverlener als er vermoedens zijn van gebroken vliezen, zodat eventuele complicaties kunnen worden beoordeeld en behandeld. 

De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen en het is belangrijk om vertrouwen te hebben in de zorgverleners en het eigen lichaam tijdens dit proces.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Vrolijk, E. E. M., Noben, L., Niemarkt, H. J., & van Runnard Heimel, P. J. De tijdsduur tussen prematuur gebroken vliezen en de geboorte. Met in dit nummer-De tijdsduur tussen prematuur gebroken vliezen en de geboorte-Abdominale transvesicale benadering voor mesh-erosie in de blaas-Letrozol: introductie & implementatie in regio Oost-Nederland-Een zwangere met fulminante sepsis op basis van Chlamydia-abortus, 232.

Perry, C. (2017). What to Know About Your Water Breaking During Pregnancy. Geraadpleegd op 24 maart 2023.