Veroudering Hersenen: Een Overzicht

Als we ouder worden, verandert ons lichaam op verschillende manieren. Eén van die veranderingen is de veroudering van onze hersenen. 

Hoewel het misschien niet iets is waar je graag aan denkt, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze veranderingen zich voordoen en wat de gevolgen kunnen zijn.

De hersenen zijn het controlecentrum van ons lichaam en spelen een cruciale rol in het regelen van alles van onze emoties tot ons geheugen. 

Naarmate we ouder worden, beginnen de hersenen te krimpen en vertragen sommige processen. 

Dit kan leiden tot veranderingen in cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en besluitvorming.

Hoewel het normaal is dat de hersenen enigszins krimpen naarmate we ouder worden, kan een snellere achteruitgang een teken zijn van een onderliggende aandoening zoals de ziekte van Alzheimer. 

Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de tekenen van veroudering van de hersenen en om regelmatig je gezondheid te controleren.

Gelukkig zijn er ook stappen die je kunt nemen om de gezondheid van je hersenen te behouden en te verbeteren naarmate je ouder wordt. 

Door middel van een gezonde levensstijl, regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie kun je de cognitieve achteruitgang vertragen en je hersenen gezond houden. 

In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van veroudering van de hersenen uitgebreid bespreken.

hersenen brein

5 normale veranderingen in de hersenen door veroudering

Naarmate we ouder worden, ondergaan onze hersenen verschillende veranderingen die een impact kunnen hebben op onze cognitieve functies en algemene gezondheid. Hieronder zijn enkele normale veranderingen in de hersenen die optreden bij het ouder worden.

 1. Hersenkrimp. Naarmate we ouder worden, krimpen onze hersenen. Dit komt doordat er minder verbindingen tussen de neuronen zijn, wat leidt tot een afname van de hersenmassa. Deze krimp is vooral merkbaar in de prefrontale cortex, de hippocampus en de dorsolaterale prefrontale cortex, die verantwoordelijk zijn voor hogere cognitieve functies zoals planning, probleemoplossing en geheugen.
 2. Verminderde bloedtoevoer. Naarmate we ouder worden, kan de bloedtoevoer naar de hersenen verminderen. Dit kan leiden tot cognitieve achteruitgang, omdat de hersenen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
 3. Veranderingen in hersenstofjes (neurotransmitters). Naarmate we ouder worden, kunnen de niveaus van bepaalde neurotransmitters, zoals dopamine, serotonine en noradrenaline, afnemen. Dit kan van invloed zijn op onze emoties, motivatie, stemming en cognitieve functies.
 4. Minder plasticiteit. Naarmate we ouder worden, neemt de neuroplasticiteit van onze hersenen af, wat betekent dat onze hersenen minder gemakkelijk nieuwe verbindingen kunnen vormen. Dit kan van invloed zijn op ons leervermogen en ons vermogen om nieuwe informatie te onthouden.
 5. Veranderingen in de witte stof. De witte stof van de hersenen bestaat uit zenuwvezels die verschillende delen van de hersenen met elkaar verbinden. Naarmate we ouder worden, kan de witte stof van de hersenen afnemen, wat kan leiden tot cognitieve achteruitgang en andere problemen.

Het is belangrijk op te merken dat deze veranderingen normaal zijn en de meeste mensen deze ervaren naarmate ze ouder worden. 

Het betekent echter niet dat iedereen dezelfde mate van veranderingen ervaart of dat deze veranderingen onvermijdelijk zijn. 

Er zijn verschillende stappen die mensen kunnen nemen om de gezondheid van hun hersenen te behouden naarmate ze ouder worden.

5 tekenen van een snellere cognitieve achteruitgang 

Naarmate we ouder worden, kunnen we een natuurlijke afname van onze cognitieve functies ervaren. 

Dit betekent niet dat we automatisch cognitieve problemen ontwikkelen, maar sommige mensen kunnen een snellere cognitieve achteruitgang ervaren dan anderen. 

Hieronder zijn enkele tekenen van snellere cognitieve achteruitgang.

 1. Geheugenproblemen. Mensen kunnen moeite hebben om nieuwe informatie te onthouden of zich dingen te herinneren die vroeger gemakkelijk waren. Dit kan variëren van kleine dingen zoals namen en afspraken, tot belangrijkere informatie zoals verjaardagen of belangrijke gebeurtenissen.
 2. Problemen met aandacht en concentratie. Mensen kunnen moeite hebben om zich te concentreren op taken of activiteiten die ze vroeger gemakkelijk vonden. Ze kunnen ook moeite hebben om hun aandacht vast te houden gedurende langere periodes.
 3. Taalproblemen. Mensen kunnen moeite hebben om woorden te vinden of te begrijpen wat anderen zeggen. Ze kunnen ook moeite hebben om hun gedachten onder woorden te brengen of zichzelf uit te drukken.
 4. Problemen met ruimtelijke vaardigheden. Mensen kunnen moeite hebben om afstanden in te schatten of de locatie van objecten te onthouden. Ze kunnen ook moeite hebben om kaarten of plattegronden te lezen.
 5. Veranderingen in persoonlijkheid en gedrag. Mensen kunnen zich anders gedragen dan normaal, zoals apathisch of teruggetrokken zijn. Ze kunnen ook prikkelbaar of angstig zijn en humeurig gedrag vertonen.

Deze symptomen betekenen niet noodzakelijk dat iemand cognitieve problemen heeft of de ziekte van Alzheimer ontwikkelt. 

Het is echter wel belangrijk om op te letten en deze symptomen te bespreken met een arts als ze aanhouden of verergeren.

Hoe de veroudering vertraagd kan worden

 1. Fysieke activiteit. Regelmatige fysieke activiteit kan de hersengezondheid bevorderen en de cognitieve functie helpen behouden. Studies tonen aan dat fysieke activiteit de grijze massa in de hersenen kan vergroten en kan helpen bij het behouden van een gezonde hersenstructuur. Het kan ook het risico op het ontwikkelen van cognitieve achteruitgang en dementie verminderen.
 2. Mentale stimulatie. Het blijven uitdagen van de hersenen kan de cognitieve functie helpen behouden. Mentale stimulatie kan bijvoorbeeld bestaan uit het lezen van boeken, het doen van puzzels of het leren van een nieuwe taal of vaardigheid. Het kan ook helpen om sociale interactie te blijven hebben en deel te nemen aan gemeenschapsactiviteiten.
 3. Een gezond dieet. Het eten van een gezond dieet kan helpen bij het bevorderen van de hersengezondheid. Dit kan onder andere bestaan uit het eten van veel groenten en fruit, volle granen, gezonde vetten en eiwitten. Er zijn ook bepaalde voedingsstoffen die specifiek belangrijk zijn voor de hersengezondheid, zoals omega-3 vetzuren, vitamine B12 en antioxidanten.
 4. Voldoende slaap. Voldoende slaap is belangrijk voor een gezonde hersenfunctie. Het kan helpen bij het consolideren van herinneringen en het bevorderen van een gezonde cognitieve functie. Studies tonen aan dat chronisch slaaptekort kan leiden tot cognitieve achteruitgang en een verhoogd risico op dementie.
 5. Beheersing van gezondheidsproblemen. Het beheren van gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hartziekten kan helpen bij het bevorderen van de hersengezondheid. Deze aandoeningen kunnen de bloedstroom naar de hersenen verminderen en de cognitieve functie negatief beïnvloeden.
 6. Beheersing van medicatiegebruik. Het beheren van medicatiegebruik is belangrijk voor de hersengezondheid. Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die de cognitieve functie negatief beïnvloeden, vooral bij ouderen. Het is belangrijk om regelmatig met je arts te praten over eventuele bijwerkingen van medicijnen en om te bepalen of ze nodig zijn en of er alternatieven zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat het bevorderen van de hersengezondheid een voortdurend proces is dat begint op jonge leeftijd en doorgaat naarmate we ouder worden. 

Er zijn nog een aantal belangrijke punten. 

 • Stressmanagement. Het verminderen van stress kan de hersengezondheid bevorderen en de cognitieve functie helpen behouden.
 • Regelmatige medische controle. Regelmatige bezoeken aan de arts en het ondergaan van medische controles kunnen helpen bij het vroegtijdig detecteren van gezondheidsproblemen die cognitieve achteruitgang kunnen veroorzaken.

Daarnaast zijn er enkele dingen die je kunt doen om te helpen voorkomen dat cognitieve achteruitgang sneller optreedt, zoals.

 • Stoppen met roken. Roken kan de hersengezondheid aantasten en cognitieve achteruitgang versnellen.
 • Beperken van alcoholgebruik. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot cognitieve problemen en achteruitgang.
 • Het vermijden van hoofdletsel. Hoofdletsel kan de hersengezondheid aantasten en cognitieve problemen veroorzaken.
 • Het verminderen van blootstelling aan toxische stoffen. Blootstelling aan toxische stoffen zoals lood en kwik kan de hersengezondheid aantasten en cognitieve problemen veroorzaken.

Het behouden van een gezonde levensstijl kan niet alleen helpen bij het voorkomen van cognitieve achteruitgang, maar ook bij het verbeteren van de algehele gezondheid en kwaliteit van leven.

Voedingsmiddelen of supplementen tegen hersenveroudering

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen en supplementen die kunnen helpen bij het bevorderen van de hersengezondheid naarmate we ouder worden. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

 1. Omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren, met name DHA (docosahexaeenzuur), zijn belangrijk voor een gezonde hersenfunctie. Ze spelen een rol bij de communicatie tussen zenuwcellen en bij het behoud van de structuur en functie van de hersencellen. Ze zijn te vinden in vette vis, zoals zalm, makreel en haring, maar ook in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten. Er zijn ook omega-3 supplementen beschikbaar.
 2. B-vitaminen. B-vitaminen zijn belangrijk voor de hersenfunctie en kunnen helpen bij het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang. Vitamine B12 is vooral belangrijk voor de hersengezondheid en is te vinden in dierlijke producten zoals vlees, vis, melk en eieren. Vitamine B6 en foliumzuur zijn ook belangrijk en zijn te vinden in groene bladgroenten, volkoren granen en peulvruchten.
 3. Antioxidanten. Antioxidanten beschermen de hersencellen tegen schade door vrije radicalen, die kunnen bijdragen aan cognitieve achteruitgang. Ze zijn te vinden in veel groenten en fruit, zoals bessen, sinaasappels, druiven en groene bladgroenten. Er zijn ook antioxidant supplementen beschikbaar.
 4. Cafeïne. Cafeïne kan helpen bij het bevorderen van de hersengezondheid en de cognitieve functie. Het kan de alertheid en de concentratie verbeteren en kan ook het risico op cognitieve achteruitgang en dementie verminderen. Cafeïne is te vinden in koffie, thee en sommige frisdranken.
 5. Curcumine. Curcumine, een stof die voorkomt in kurkuma, kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de hersenen en kan bijdragen aan een gezonde hersenfunctie. Kurkuma is te vinden in veel currygerechten en er zijn ook curcumine supplementen beschikbaar.

Voedingssupplementen zijn echter geen vervanging van gezonde voeding. 

Het is altijd het beste om de meeste voedingsstoffen uit een gezonde en gevarieerde voeding te halen en alleen supplementen te gebruiken wanneer het niet via voedsel kan worden bereikt.

Overleg altijd met je arts voordat je voedingssupplementen gebruikt, vooral als je medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Take home message

We hebben besproken wat veroudering van de hersenen inhoudt en welke factoren bijdragen aan cognitieve achteruitgang en de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. 

Hoewel veroudering van de hersenen onvermijdelijk is, zijn er manieren om de gezondheid van de hersenen te behouden en cognitieve achteruitgang te verminderen. 

Door een gezonde levensstijl te handhaven, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gezonde voeding, mentale stimulatie en sociale activiteiten, kan de gezondheid van de hersenen bevorderd worden. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het nooit te laat is om te beginnen met het nemen van stappen om de hersengezondheid te verbeteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Esiri, M. M. (2007). Ageing and the brain. The Journal of Pathology: A Journal of the Pathological Society of Great Britain and Ireland,