Verschil Tussen Ibuprofen en Paracetamol

Ibuprofen en paracetamol behoren tot de meest gebruikte vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Zowel ibuprofen en paracetamol zijn koortsverlagende en pijnstillende middelen, maar er is toch echt een verschil tussen ibuprofen en paracetamol.

KORT ANTWOORD

Het belangrijkste verschil tussen ibuprofen en paracetamol is dat alleen ibuprofen de ontstekingen vermindert. Ibuprofen is namelijk een NSAID, oftewel een niet-steroïdaal anti-inflammatoir (ontstekingsremmend) geneesmiddel. Dit doet ibuprofen door bepaalde hormonen te verminderen. Aan de andere kant is het werkingsmechanisme van paracetamol niet volledig bekend. Daarnaast lijkt Ibuprofen acute pijn effectiever te verlichten dan paracetamol. Echter, ibuprofen heeft wel meer bijwerkingen dan paracetamol.

Dit artikel vertelt je wat meer over de bijwerkingen, of je het samen kan innemen, inclusief wat algemene informatie over ibuprofen en paracetamol.

ibuprofen pillen pijnmedicatie

Ze verschillen in bijwerkingen

Ibuprofen heeft meer bijwerkingen dan paracetamol. Ibuprofen en paracetamol zijn ook andere geneesmiddelen en komen dus met andere bijwerkingen. 

Ibuprofenmisbruik kan lever- en maagschade veroorzaken terwijl paracetamolmisbruik tot leverschade kan leiden.

Tijdens de zwangerschap is het wel veiliger om in plaats van ibuprofen paracetamol te nemen.

In meer dan 1 op de 100 gevallen treden er vaak voorkomende bijwerkingen van ibuprofen op. Veel voorkomende bijwerkingen van ibuprofen:

  1. hoofdpijn
  2. misselijkheid, je ziek voelen 
  3. duizeligheid
  4. wind
  5. braken
  6. indigestie

Ernstige bijwerkingen:

  1. maagbloeding (bloed in het braaksel of zwarte poep)
  2. gat in de darmen of maag: hevige maagpijn of pijn op de borst
  3. nierproblemen: niet kunnen plassen, bloed bij de plas of gezwollen enkels
  4. verergering van de astmasymptomen
  5. ademhalingsproblemen

Paracetamol wordt over het algemeen goed verdragen, maar er kunnen bijwerkingen optreden. Bijwerkingen paracetamol:

  1. constipatiemisselijk
  2. misselijkheid
  3. braken

Een aantal ernstige bijwerkingen paracetamol:

  1. donkere urine
  2. lage koorts met verlies van eetlust, maagpijn en misselijkheid 
  3. geelzucht
  4. kleikleurige ontlasting

Ibuprofen en paracetamol gelijktijdig innemen

Met betrekking tot het verlagen van koorts en verlichten van milde tot matige pijn zijn ibuprofen en paracetamol ongeveer even effectief.

Als je ouder dan 16 jaar bent kan je ibuprofen en paracetamol samen veilig innemen. Er is namelijk geen schadelijke wisselwerking bekend.

In acute pijnsituaties kan de combinatie van paracetamol/ibuprofen de pijn mogelijk effectiever verlichten dan de geneesmiddelen afzonderlijk. Hierbij gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen.

Zo zorgt de combinatie van ibuprofen en paracetamol voor zowel een snellere als langere pijnverlichting bij mensen met acute lage rugpijn.

Wat is ibuprofen?

Ibuprofen is een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID). Dit is een bepaald type geneesmiddel dat de hormonen die voor zwelling en pijn zorgen kan verminderen.

Bij kinderen ouder dan 5 jaar kan ibuprofen in vergelijking met paracetamol de koorts effectiever verlagen.

Ibuprofen wordt voor verschillende pijntjes gebruikt waaronder kiespijn en rugpijn. Daarnaast kan het ontstekingen verminderen bij bijvoorbeeld artritis, verstuikingen en verrekkingen.

Ibuprofen is verkrijgbaar in tabletten, siroop en capsules. Ibuprofen kan ook op de huid aangebracht worden, in dat geval zal het alleen plaatselijk werken.

Neem geen ibuprofen in de volgende gevallen:

  1. maagzweer
  2. overgevoeligheidsreacties op NSAID’s zoals aspirine
  3. ernstig hartfalen

Wat is paracetamol?

Paracetamol is een pijnstiller en koortsverlager. Het wordt ook welmedicijnen pillen medicatie acetaminophen genoemd, dit is het werkzame bestanddeel van paracetamol. 

Paracetamol wordt voor het grootste gedeelte in je bloed opgenomen. Het reist vervolgens naar zowel je hersenen als naar de pijnlijke plekken waardoor de pijnklachten afnemen.

Het precieze werkingsmechanisme van paracetamol is onbekend. 

Met paracetamol worden verschillende aandoeningen behandeld waaronder:

  1. spierpijn
  2. hoofdpijn
  3. koorts
  4. rugpijn
  5. artritis
  6. verkoudheid
  7. kiespijn

Wel weten we dat paracetamol de hersengebieden beinvloed die de lichaamstemperatuur regelen (hypothalamisch warmteregulerend centrum). Hiermee kan paracetamol de koorts verminderen.

Paracetamol veroorzaakt geen bijwerkingen zoals bloedingen en maagpijn, daarom wordt het veiliger geacht dan andere pijnstillers.

In tegenstelling tot wat mensen wel eens denken is paracetamol geen bloedverdunner. Aspirine is wel een bloedverdunner.

Kortom, paracetamol beschikt over pijnstillende en koortswerende effecten, maar kan de ontstekingen niet remmen.

Take home message

Ibuprofen en paracetamol zijn alledaagse pijnstillers. Daarnaast kunnen ze ook de koorts verlagen.

Hoewel ibuprofen en paracetamol veel genomen worden weten maar weinig mensen wat het verschil is. Dus wat is het verschil tussen ibuprofen en paracetamol?

Het grootste verschil is dat alleen ibuprofen de ontstekingen vermindert. Paracetamol is dus alleen een pijnstiller en koortsverlager.

Daarnaast verschillen ibuprofen en paracetamol wat betreft de bijwerkingen. Ibuprofen heeft namelijk meer bijwerkingen dan paracetamol.

Kortom, zowel ibuprofen en paracetamol kunnen pijn en koorts effectief verlagen terwijl ibuprofen ook nog eens ontstekingen kan verlagen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cooper, S. A., Schachtel, B. P., Goldman, E., Gelb, S., & Cohn, P. (1989). Ibuprofen and acetaminophen in the relief of acute pain: a randomized, double‐blind, placebo‐controlled study. The Journal of Clinical Pharmacology, 29(11), 1026-1030.

Aguado, C., López, J., García, C., & AM, P. L. (2005, February). Antipyretic effectiveness of ibuprofen and paracetamol. In Anales de pediatria (Barcelona, Spain: 2003) (Vol. 62, No. 2, pp. 117-122).