Verschil Kilojoule en Kilocalorie (Inclusief Omrekentabel)

Kilojoules en kilocalorieën worden vaak gebruikt om de energie-inhoud van voedsel en dranken te meten. 

Inzicht in het verschil tussen deze twee meeteenheden kan nuttig zijn voor iedereen die weloverwogen beslissingen wil nemen wat betreft voeding en lichaamsbeweging. 

Dus wat is het verschil tussen kilojoule en kilocalorie?

KORT ANTWOORD

Eén kilojoule is gelijk aan 0,239 kilocalorieën: De conversiefactor tussen kilojoules en kilocalorieën is 0,239, wat betekent dat je het aantal kilojoules met 0,239 moet vermenigvuldigen om ze om te rekenen naar kilocalorieën. Als iets bijvoorbeeld 500 kJ aan energie heeft, heeft het 119 kcal aan energie (500 x 0,239 = 119).

In dit artikel leggen we alle verschillen uit tussen kilojoules en kilocalorieën en wanneer ze allebei precies gebruikt worden.

proteine dieet eiwitten

De 5 verschillen tussen kilojoule en kilocalorie

Het belangrijkste verschil tussen kilojoules en kilocalorieën is dat het twee verschillende meeteenheden voor energie zijn. 

Kilojoules zijn een meeteenheid die wordt gebruikt in het Internationaal Stelsel van Eenheden (SI), terwijl kilocalorieën een meeteenheid zijn die vaak wordt gebruikt op het gebied van voeding. 

Hier volgen enkele andere belangrijke verschillen tussen kilojoules en kilocalorieën:

  1. Naamgeving. Kilojoules zijn genoemd naar de Franse wis- en natuurkundige James Prescott Joule, die bekend staat om zijn werk aan de relatie tussen warmte en mechanische arbeid. Kilocalorieën daarentegen zijn genoemd naar de calorie, een eenheid van warmte-energie.
  2. Symbool. Het symbool voor kilojoule is “kJ”, terwijl het symbool voor kilocalorieën “kcal” is.
  3. Omrekening. Eén kilojoule is gelijk aan 0,239 kilocalorieën, wat betekent dat je het aantal kilojoules met 0,239 moet vermenigvuldigen om ze om te rekenen naar kilocalorieën. Als iets bijvoorbeeld 500 kJ aan energie heeft, heeft het 119 kcal aan energie (500 x 0,239 = 119).
  4. Gebruik. Kilojoules worden vaker gebruikt op wetenschappelijk en technisch gebied, terwijl kilocalorieën vaker worden gebruikt op het gebied van voeding. Zo wordt op voedseletiketten in de Verenigde Staten de energie-inhoud van voedsel vaak aangegeven in kilocalorieën, terwijl op voedseletiketten in de meeste andere landen de energie-inhoud in kilojoules wordt aangegeven.
  5. Voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan kilojoules omdat dit een standaard meeteenheid is in het Internationaal Stelsel van Eenheden. Anderen geven de voorkeur aan kilocalorieën omdat die op het gebied van voeding bekender en gebruikelijker zijn. Uiteindelijk hangt de keuze van de te gebruiken meeteenheid af van persoonlijke voorkeur en de context waarin de energie-inhoud van voedsel wordt besproken.

Omrekentabel Kilojoule en kilocalorie 

Hier volgt een eenvoudige conversietabel met de equivalente waarden voor kilojoules en kilocalorieën:

Kilojoules (kJ) Kilocalories (kcal)
500 119
1000 238
1500 356
2000 475
2500 593
3000 712
3500 830
4000 949
4500 1067
5000 1186

Om deze tabel te gebruiken, zoek je in de linkerkolom het aantal kilojoules dat je wilt omrekenen, en kijk je vervolgens naar de overeenkomstige waarde in de rechterkolom om het overeenkomstige aantal kilocalorieën te zien. 

Als je bijvoorbeeld 1500 kJ wilt omrekenen naar kcal, zoek je in de linkerkolom naar 1500, en kijk je vervolgens in de rechterkolom om te zien dat 1500 kJ overeenkomt met 356 kcal.

Wanneer gebruik je kilojoule en wanneer kilocalorie?

Hier zijn enkele situaties waarin je kilojoules en kilocalorieën zou kunnen gebruiken:

Voedingsetiketten. Voedseletiketten in de Verenigde Staten vermelden vaak de energie-inhoud van voedsel in kilocalorieën, terwijl voedseletiketten in de meeste andere landen de energie-inhoud in kilojoules vermelden.

Wetenschappelijk onderzoek. Wetenschappers en onderzoekers gebruiken vaak kilojoules bij het uitvoeren van experimenten en het maken van berekeningen waarbij energie een rol speelt.

Sport en fitness. Atleten en fitnessliefhebbers kunnen kilojoules gebruiken om de energie bij te houden die ze verbranden tijdens lichamelijke activiteit, evenals de energie die ze verbruiken in de vorm van eten en drinken.

Energieverbruik. Ingenieurs en andere professionals die werken op het gebied van energie kunnen kilojoules gebruiken om de hoeveelheid energie te meten die apparaten en machines verbruiken.

Verwarming en koeling. Kilojoules worden vaak gebruikt om de verwarmings- of koelcapaciteit van apparaten, zoals airconditioners en kachels, te meten.

In het algemeen hangt de keuze of men kilojoules of kilocalorieën gebruikt af van de context en persoonlijke voorkeur. 

Sommige mensen geven de voorkeur aan kilojoules omdat het een standaard meeteenheid is in het Internationaal Stelsel van Eenheden, terwijl anderen de voorkeur geven aan kilocalorieën omdat ze bekender zijn en vaker worden gebruikt op het gebied van voeding.

Interessante feitjes over kilojoule en kilocalorie

Kilojoules en kilocalorieën zijn niet hetzelfde: Ondanks hun vergelijkbare namen zijn kilojoules en kilocalorieën twee verschillende meeteenheden voor energie. Kilojoules zijn een meeteenheid die wordt gebruikt in het Internationaal Stelsel van Eenheden (SI), terwijl kilocalorieën een meeteenheid zijn die vaak wordt gebruikt op het gebied van voeding.

Kilojoules en kilocalorieën hebben verschillende symbolen: Het symbool voor kilojoule is “kJ”, terwijl het symbool voor kilocalorieën “kcal” is.

Kilojoules en kilocalorieën worden in verschillende contexten gebruikt: Kilojoules worden vaker gebruikt op wetenschappelijk en technisch gebied, terwijl kilocalorieën vaker worden gebruikt op het gebied van voeding.

Kilojoules en kilocalorieën hebben een verschillende geschiedenis: Kilojoules zijn genoemd naar de Franse wis- en natuurkundige James Prescott Joule, die bekend staat om zijn werk aan het verband tussen warmte en mechanische arbeid. Kilocalorieën daarentegen zijn genoemd naar de calorie, een eenheid van warmte-energie.

Take home message

Kortom, inzicht in het verschil tussen kilojoules en kilocalorieën kan nuttig zijn voor iedereen die weloverwogen beslissingen wil nemen over voeding en lichaamsbeweging. 

Kilojoules en kilocalorieën zijn twee verschillende meeteenheden voor energie, waarbij kilojoules een standaardmeeteenheid zijn in het Internationaal Stelsel van Eenheden en kilocalorieën algemeen worden gebruikt op het gebied van voeding. 

Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om de belangrijkste verschillen tussen deze twee meeteenheden te kennen, waaronder hun naamgeving, symbolen, conversiefactoren en gebruik. 

Als je het verschil tussen kilojoules en kilocalorieën begrijpt, kun je de juiste meeteenheid voor je behoeften kiezen en beter geïnformeerde beslissingen nemen over je gezondheid en welzijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen