Verschil Klier en Knobbel: 2 Grote Verschillen

De meeste mensen zullen op de huid wel eens een ontstoken klier of knobbel krijgen.

Klier en knobbel worden vaak door elkaar gehaald. Dus wat is het verschil tussen klier en knobbel?

KORT ANTWOORD

Klieren zoals zweetklieren maken stoffen aan terwijl knobbels bijvoorbeeld alleen uit wat vetweefsel bestaan. 

Als je klieren ontstoken en gezwollen zijn, kunnen ze als pijnlijke knobbels aanvoelen. Dit verklaart mogelijk de verwarring tussen klieren en knobbel.

Klieren en knobbels kunnen allebei gevoeld worden. Zo kun je een klier voelen als die ontstoken en gezwollen is en kan er een knobbel ontstaan door bijvoorbeeld onderhuidse vetophopingen of wratten.

Je hebt verschillende soorten klieren. Zo kan een gezwollen lymfeklier als een ronde zachte knobbel aanvoelen.

Dit artikel vertelt je hoe klier en knobbel verschillend zijn, waardoor ze allebei veroorzaakt worden, en hoe je een gevaarlijke knobbel kunt helpen herkennen.

dokter en verpleegkundigen

5 Verschillen tussen klieren en knobbels

  1. Functie. Klieren zijn organen die stoffen aanmaken, zoals hormonen, zweet, tranen, spijsverteringssappen, speeksel of melk. Knobbels zijn zachte of harde verdikkingen die onder de huid kunnen voorkomen en verschillende oorzaken hebben, zoals huidplakjes, vetophopingen, wratten, cysten, inflammatoire acne of, in zeldzame gevallen, kanker.
  2. Samenstelling. Klieren bestaan uit specifieke weefsels die zijn ontworpen voor de productie en afgifte van specifieke stoffen, zoals hormonen en andere lichaamsvloeistoffen. Knobbels kunnen bestaan uit verschillende weefsels, zoals vet, bindweefsel, ontstoken weefsel of kankercellen, afhankelijk van de oorzaak van de knobbel.
  3. Verschijningslocatie. Klieren bevinden zich vaak in specifieke delen van het lichaam, zoals de oksels, de liezen, de hals, enz., waar ze de productie en afgifte van bepaalde stoffen regelen. Knobbels kunnen op verschillende plaatsen voorkomen, niet noodzakelijk op de locaties waar klieren zich bevinden, en hun aanwezigheid kan variëren afhankelijk van de oorzaak.
  4. Gezondheidsimplicaties. Gezwollen en ontstoken klieren kunnen als pijnlijke knobbels worden gevoeld, wat de verwarring tussen klieren en knobbels kan veroorzaken. Terwijl de meeste knobbels onschadelijk zijn en vanzelf verdwijnen, kunnen sommige ernstige gezondheidsproblemen aanduiden, zoals kanker, wat medische aandacht vereist.
  5. Kankerknobbels. Kankergezwellen kunnen knobbels vormen die anders zijn dan ontstoken klieren of goedaardige knobbels. Kankerknobbels zijn vaak groter, harder en pijnloos, en ze kunnen spontaan verschijnen en geleidelijk groter worden in de loop van weken en maanden.

Als je ooit een knobbel of gezwollen klier opmerkt die je niet kunt verklaren, of als je je zorgen maakt over een knobbeltje, is het essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken. 

Alleen een dokter kan de oorzaak achterhalen en de juiste behandeling bepalen.

Wat is een klier 

Je hebt verschillende soorten klieren zoals zweetklieren, traanklieren en melkklieren.

Een klier is een orgaan dat stoffen aan kan maken zoals hormonen, zweet, tranen, spijsverteringssappen, speeksel of melk. 

Er zijn ook nog eens verschillende soorten klieren, namelijk: endocriene klieren en exocriene klieren. 

‘’Endo’’ betekent ‘’in’’, dus endocriene klieren zullen stoffen direct in de bloedbaan afgeven.

‘’Exo’’ betekent ‘’uit’’, dus exocriene klieren zullen stoffen niet direct aan de bloedbaan afgeven maar via een kanaal of opening juist naar buiten of binnen het lichaam.

Wat is een knobbel

Knobbels zijn zacht of hard en kunnen op of onder je huid zitten. Ze kunnen verschillende oorzaken hebben. 

Zo ontstaan knobbels of bultjes door huidplakjes, onderhuidse vetophopingen (lipomen), wratten, cysten, inflammatoire acne.

Ernstige oorzaken van knobbels zijn kanker van het lymfesysteem (lymfoom) en huidkanker, zoals plaveiselcelcarcinoom, basaalcelcarcinoom of melanoom.

Een knobbel kan ook veroorzaakt zijn door een zwelling van de weke delen of het bot. De meeste knobbels zijn ongevaarlijk en zullen meestal verdwijnen.

Gezwollen lymfeklier

Opgezwollen lymfeklieren duiden meestal op een infectie en zullen kleiner worden als je hersteld bent.

Gezwollen lymfeklieren kunnen zo groot zijn als een erwt of een druif. Kleine lymfeknobbels zijn vaak pijnlijk.

Gezwollen lymfeklieren komen vaak voor op de nek, in de oksels, onder de kin, en in de liezen.

Echter, soms kan er wat ernstigs aan de hand zijn en moet je naar de dokter.

Kanker knobbels

Kankergezwellen kunnen soms van buitenaf gevoeld worden. Kankergewzellen kunnen op verschillende lichaamsdelen voorkomen zoals de hals, borst, testikels, armen en benen.

Meestal zijn kankerknobbels groot, hard en pijnloos. Ze verschijnen spontaan. In de loop van weken en maanden zal het steeds groter worden.

Take home message

Er bestaat nogal wat verwarring tussen klieren en knobbels. Dus wat is het verschil tussen klier en knobbel?

Klieren zul je gewoonlijk niet voelen, maar als ze ontstoken zijn kunnen ze groter worden en als een knobbel aanvoelen.

Er zijn verschillende soorten klieren zoals de zweetklieren, traanklieren, hormoonklieren en melkklieren. 

Deze klieren maken stoffen aan hormonen, spijsverteringssappen, zweet, tranen, speeksel of melk.

Aan de andere kant kunnen knobbels veroorzaakt worden door huidplakjes, onderhuidse vetophopingen (lipomen), wratten, cysten, inflammatoire acne.

Er kan ook wat ernstigs aan de hand zijn zoals  lymfeklierkanker en huidkanker, zoals plaveiselcelcarcinoom, basaalcelcarcinoom of melanoom.

Alleen een dokter kan een onschuldige van een kwaadaardige knobbel onderscheiden. Ga dus naar de dokter.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen