Verschil Lotion en Crème Uitgelegd

Zowel lotions als crèmes kunnen je huid hydrateren en verzorgen, maar het zijn toch echt verschillende producten met hun eigen kenmerken. 

Misschien is het je al opgevallen dat ze verschillen in consistentie, maar wat maakt deze twee producten nu precies anders? Dus, wat is het verschil tussen lotion en crème?

KORT ANTWOORD

Lotions bevatten meer water en juist minder olie. Kortom, lotions hebben een hoog waterpercentage, terwijl crèmes juist een hoog oliepercentage hebben. Door het hoge waterpercentage worden lotions sneller door de huid opgenomen, maar ze zullen ook sneller verdampen. Anderzijds hebben crèmes een hoger oliepercentage, waardoor ze de huid beter beschermen en langer op de huid blijven liggen. Lotions zijn zeer geschikt voor de vette huid of voor normale tot licht droge huidtypes, terwijl je voor een droge huid eerder een crème zou gebruiken.

Dit artikel vertelt je meer over het verschil tussen lotion en crèmes, evenals het onderscheid tussen crèmes en zalven.

vrouw doet witte crème op

Lotion of crème gebruiken?

Over het algemeen zijn lotions beter voor een vette huid, terwijl crèmes beter zijn voor een droge huid.

Daarnaast gebruiken mensen lotions vaker in de hete zomermaanden terwijl ze crèmes juist in de strenge wintermaanden gebruiken.

Lotions bevatten meer water dan crèmes waardoor ze makkelijker en lichter door de huid geabsorbeerd worden. 

Lotions zijn niet zo occlusief waardoor ze van pas komen in de hitte en in zweterige omgevingen.

Met lotions kun je je huid dus snel hydrateren, maar lotions houden de hydratatie dus minder goed vast dan crèmes. 

Anderzijds is de consistentie van crèmes is dikker waardoor je huid beter beschermt is tegen omgevingsfactoren.

Als je tijdens de drogere wintermaanden een droge gezichts- of lichaamshuid hebt zijn crèmes dus doorgaans ideaal.

Door de dikkere formule van crème zal het vocht ingesloten worden en geeft het een beschermende laag. Hierdoor blijft je huid beter gehydrateerd en soepel. 

Aan de andere kant kun je met een dunnere formules juist verstopte poriën en acne helpen voorkomen.

Een zalf bevat nog meer vetten.

Verschil tussen crèmes en zalven

Crèmes en zalven hebben een andere verhouding tussen water en olie. 

Zo bevatten crèmes meer water en minder vet dan zalven terwijl zalven juist minder water en meer vetten bevatten.

In een crème zit evenveel water als olie terwijl zalf voor maar liefst 80% uit olie bestaat.

Door het hoge watergehalte en lage oliegehalte zullen crèmes veel sneller verdampen dan zalven. 

Anderzijds zal een zalf langer op het huidoppervlak liggen waardoor je huid voor een langere periode gehydrateerd zal blijven.

Er zijn nog meer crèmes en zalven die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen zoals lanettecrème of zalf, en cetomacrogolcrème of zalf.

Verschil tussen lanette en cetomacrogol

Lanette en cetomacrogol zijn vette crèmes of zalven die je kunt gebruiken voor een zeer droge huid en verschillende huidproblemen. 

Lanette is vetter dan cetomacrogol en ruikt daarnaast ook anders. Lanette en cetomacrogol bevatten iets andere bestanddelen, maar verder  zitten er niet zoveel verschillen tussen. 

Ze komen allebei voor in crèmes en zalven maar in vergelijking met de zalven zijn de crèmes dikker en vetter. Zalven bevatten minder water en juist meer olie/vet.

Kortom, lanette is iets vetter en heeft een andere geur. Verder zijn er geen noemenswaardige verschillen.

Ze zijn dus vergelijkbaar en worden allebei voor huidproblemen zoals eczeem en psoriasis voorgeschreven.

Lanette voorkomt uitdroging en zorgt voor een soepele huid. Het wordt ook met vaseline geleverd, dit wordt dan een vaseline-lanettecrème genoemd. 

Vaseline-lanettecrème wordt daarom bij verschillende huidklachten voorgeschreven zoals jeuk, eczeem, een droge huid, psoriasis en aambeien.

Cetomacrogol is een vette crème die de huid beschermt en verzacht.

Take home message

Er zijn verschillende producten die je huid hydrateren en bevochtigen zoals lotions en crèmes. Het verschil in consistentie is je vast al opgevallen.

Om het juiste middel te kiezen moet je de verschillen tussen beide begrijpen. Zo maakt het nogal uit wat voor huidtype je hebt.

Wat is het verschil tussen lotion en creme?

Lotions bevatten doorgaans meer water dan crèmes en hebben juist minder olie. Over het algemeen heeft crème een hoog watergehalte en een laag oliegehalte.

Lotions bestaan voornamelijk uit water, oliën en andere hydraterende ingrediënten. Crèmes bestaan vaak uit een combinatie van ongeveer 50% water en 50% olie.

Er is ook een verschil in consistentie. Lotions hebben een dunne consistentie, terwijl crèmes juist een dikkere textuur hebben. Een crème kan bijvoorbeeld een halfvaste textuur hebben.

Hierdoor verdampen lotions over het algemeen sneller, terwijl crèmes langer op de huid blijven liggen. In de praktijk kan dit aanzienlijk verschillen in de ervaring bij het gebruik van deze producten.

Er zijn ook crèmes en zalven voor verschillende huidproblemen zoals lanette en cetomacrogol. Hierboven hebben we de precieze verschillen beschreven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Ivens, U. I., Steinkjer, B., Serup, J., & Tetens, V. (2001). Ointment is evenly spread on the skin, in contrast to creams and solutions. British Journal of Dermatology, 145(2), 264-267.