Verslavende Effecten Van Lachgas

In verschillende afkickcentra worden zowel jonge mensen als oude mensen behandeld voor het misbruik van lachgas.

Steeds meer mensen maken zich zorgen om de verslavende effecten van lachgas. Lachgas (N2O) heeft een analgetisch (pijnstillend) effect. Het is dus een farmacologisch actief gas. Wellicht heb je ergens over de nadelige effecten van lachgas gelezen en vraag je je nu af of dat je afhankelijk van lachgas kan worden. Kortom, is lachgas verslavend?

KORT ANTWOORD

Uit studies blijkt dat mensen een acute tolerantie kunnen ontwikkelen voor de analgetische effecten. Dat is echter nog niet alles. Vanwege de kortstondige effecten kan lachgas een verslavende werking hebben. Daarnaast is er een gemakkelijke toegang en kunnen de meeste mensen er gemakkelijk aan komen. Lachgasverslaving komt niet vaak voor. Uit anekdotische rapporten is de hunkering naar lachgas naar voren gekomen. Hierbij werd gemeld dat ze lachgas willen blijven gebruiken. Lachgas is meestal niet fysiek verslavend, maar wel psychologisch verslavend. Lachgas kan dus psychologische afhankelijkheid veroorzaken, waarbij het verlangen toeneemt. Hoe vaak dit precies voorkomt is door het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek niet te zeggen. 

Dit artikel vertelt je waarom lachgas verslavend is, het gevaar van lachgas in een medische setting inclusief andere gevaren van lachgas.

lege ballon

Lachgasverslaving 

Lachgas wordt al eeuwenlang als pijnstilling gebruikt, waarbij het euforisch en high gevoel als grappig extraatje werd ervaren. Nu steeds meer mensen high worden van lachgas neemt de bezorgdheid over eventuele verslaving toe.

Uit farmacologisch onderzoek blijkt dat lachgas verslavend kan zijn. Er vindt een directe interactie plaats van lachgas met het opioïde systeem. 

Dit systeem bestaat uit drie eiwitreceptoren, namelijk de delta-, mu-, en kappa-receptoren, die door opioïde peptiden gestimuleerd kunnen worden. Opioïdreceptoren spelen een belangrijke rol in ons beloningssystemen dat verslavend gedrag kan aanwakkeren. 

Lachgas is mogelijk een partiële agonist dat op de kappa-, mu-, en sigmareceptoren van het endogene-opioïdesysteem kan inwerken. 

De high van lachgas geeft zo’n korte rush, waardoor de gebruiker steeds meer wilt gebruiken. Dit willen zij om op deze manier het gevoel van de eerste high terug te krijgen.

Bij de tandarts worden veel mensen blootgesteld aan lachgas. Een van de zorgen van lachgas is de ruime beschikbaarheid. Het is vrij verkrijgbaar in bakkerijen en kruidenierswinkels om ‘’slagroom’’ mee te maken.

Lachgas is ook verslavend in een medische setting 

Om deze redenen wordt het gebruik van lachgas in medische scenario’s soms afgeraden bij patiënten die een verleden hebben met een drugsverslaving of ernstige emotionele stoornissen.

Ook in medische settings moet er, net zoals bij andere medicinale drugs, rekening worden gehouden met de verslavende effecten van lachgas. Zelfs bij correct gebruik, tijdens bijvoorbeeld tandheelkundige ingrepen, kan lachgas alsnog worden misbruikt.

Lachgas geeft snel een plezierig en ontspannend gevoel, daarom gebruiken anesthesisten vaak lachgas. Bij de tandarts kan dit zeer effectief zijn. De medische professional moet wel rekening houden met iemands drugsverleden, dit is een rode vlag. 

Professional met een lachgasverslaving 

lachgas capsuleNiet alleen mensen met een drugsverleden moeten voorzichtig zijn. De medische professional loopt ook gevaar vanwege de gemakkelijke toegankelijkheid. 

Het kan soms voorkomen dat de zorgverlener niet alleen de toediener, maar ook de gebruiker is. Zo was er een tandarts met een lachgasverslaving. 

Als tandarts wordt je blootgesteld aan fysieke en psychologische stress. Na een lange stressvolle dag zag deze tandarts het lachgas als een manier om te ontstressen. Hij nam aan dat dit een veiligere manier was dan alcohol. 

De verslaving veroorzaakt pijn, gevoelloosheid en hij verloor zijn fijne motorische coördinatie. Een no go in een tandheelkundige praktijk. Op dat moment zocht hij zelf medische hulp. Gelukkig is deze tandarts van de lachgasverslaving afgekomen. 

Het viel hem in de steungroepen op dat maar weinig mensen dezelfde verslaving deelde. Dat maakte zijn herstel soms wat moeilijker. Gelukkig steunde iedereen hem in zijn herstelproces. De tandheelkundige praktijk kon uiteindelijk hervat worden. 

De tandarts heeft al 30 jaar geen lachgas gebruikt en de zenuwen zijn weer genezen. Bovendien helpt hij nu anderen tijdens het verslavingsherstel. 

Gevaren van lachgas

Schadelijke effecten lachgas: 

  1. daling van het zuurstofgehalte
  2. bewusteloosheid 
  3. zenuwschade: koud lachgas kan de nervus vagus achter in je keel aantasten. Als gevolg kan je hartslag plotseling vertragen. 
  4. verstikking door zuurstofgebrek
  5. vitamine B12-tekort: een langdurig tekort kan bloedarmoede en hersen- en zenuwbeschadiging veroorzaken. 
  6. geheugenverlies

De kans op schadelijke effecten neemt toe wanneer lachgas met cannabis of alcohol wordt gecombineerd.

Take home message 

Lachgas kan zowel verslavend als schadelijk zijn. Dat de bezorgdheid toeneemt is dus niet gek.

Lachgas kan leiden tot, verslaving, verstikking, hersenbeschadiging en in extreme gevallen tot de dood. In extreme gevallen kan inhalatie waarbij er onvoldoende zuurstof wordt ingeademd tot de dood leiden. 

Meng lachgas nooit met alcohol, dit verhoogt de risico’s van beide substanties, waardoor ongevallen sneller optreden. 

Momenteel is er maar beperkt wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. Toekomstige studies moeten de verslavende werking van lachgas helder in kaart brengen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bronnen

Gillman, M. A. (1986). Nitrous oxide, an opioid addictive agent: review of the evidence. The American journal of medicine, 81(1), 97-102.

Fidalgo, M., Prud’homme, T., Allio, A., Bronnec, M., Bulteau, S., Jolliet, P., & Victorri-Vigneau, C. (2019). Nitrous oxide: What do we know about its use disorder potential? Results of the French Monitoring Centre for Addiction network survey and literature review. Substance abuse, 40(1), 33-42.

Gillman, M. A., & Lichtigfeld, F. J. (1998). Clinical role and mechanisms of action of analgesic nitrous oxide. International journal of neuroscience, 93(1-2), 55-62.

Cousaert, C., Heylens, G., & Audenaert, K. (2013). Laughing gas abuse is no joke. An overview of the implications for psychiatric practice. Clinical neurology and neurosurgery, 115(7), 859-862.