Verstandskies Stinkt: Oorzaken en Remedies

Hoe komt het dat je verstandskies stinkt? Wanneer een verstandskies gaat rotten komt er een nare, soms metaalachtige geur vrij.

Meestal gebeurt dit als er een gat ontstaat in het tandvlees wanneer een verstandskies begint door te komen of na extractie. 

In het gat hopen zich vervolgens voedselresten en bacteriën op.

De symptomen van een rotte verstandskies zijn onder andere pijn, zwelling en roodheid rond de aangedane tand, het voelen van een holte in de tand en het uitstoten van een slechte geur of smaak uit de mond. 

Als je één of meer van deze symptomen ervaart, moet je zo snel mogelijk naar de tandarts gaan.

Dit artikel vertelt je waarom je verstandskies stinkt, de oorzaken ervan en hoe je de geur kunt verminderen.

pijnlijke mond kies tandvlees

Wat veroorzaakt de geur van een rotte verstandskies?

De geur die ontstaat bij een rotte verstandskies wordt veroorzaakt door bacteriën die zich verzamelen in de ontstoken tandvleesweefsels rond de verstandskies. 

Deze bacteriën produceren afvalproducten die een onaangename geur verspreiden. 

Als het tandvlees rond de verstandskies ontstoken is, kan het ook een aantal giftige stoffen produceren die het tandvlees en het weefsel rond de verstandskies aantasten. 

Hierdoor kan de verstandskies gaan rotten en de onaangename geur nog erger worden.

Wat kun je tegen de geur doen?

Er zijn verschillende manieren om de geur van een rotte verstandskies te verminderen of verwijderen.

Tandhygiëne. Goede mondhygiëne is de eerste stap om de geur van een rotte verstandskies te verminderen. Dagelijks twee keer poetsen en elke dag flossen zal helpen om bacteriën en plaque te verwijderen die de geur kunnen verergeren.

Mondspoelingen. Er zijn verschillende mondspoelmiddelen op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om geuren te verminderen. Deze mondspoelmiddelen bevatten vaak actieve ingrediënten die de bacteriën die de geur veroorzaken bestrijden. 

Reinig met een waterspuit. Het is ook handig om een waterspuit te kopen waarmee je in het gat kan spuiten om etensresten te verwijderen. Doe dit echter niet als de kies net getrokken is, anders kan het weer gaan bloeden.

Tandartsbehandeling. Als de geur van een rotte verstandskies ondraaglijk is, kan het noodzakelijk zijn om naar de tandarts te gaan voor een professionele reiniging. De tandarts zal de verstandskies inspecteren en, indien nodig, het ontstoken weefsel verwijderen en het gebied schoonmaken.

Verandering van voedingspatroon. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en koolhydraten kunnen bijdragen aan de groei van bacteriën in de mond, wat de geur van een rotte verstandskies kan verergeren. Vermijd deze voedingsmiddelen of beperk hun consumptie om de geur te verminderen.

Is een stinkende verstandskies een teken van tandbederf?

Een rotte verstandskies is een teken van tandbederf. Wanneer de tandvleesweefsels rond de verstandskies ontstoken raken, kunnen ze je niet meer effectief beschermen tegen bacteriën die de tand aantasten. 

Hierdoor kan de verstandskies gaan rotten en kan tandbederf ontstaan. 

Tandbederf kan leiden tot verlies van de verstandskies en, in ernstige gevallen, infecties die zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Preventie

Er zijn verschillende manieren om de kans op verrotting van de verstandskies te verminderen.

Goede tandhygiëne. Dagelijks twee keer poetsen en elke dag flossen zijn essentieel om bacteriën en plaque te verwijderen en de gezondheid van de tanden en het tandvlees te bevorderen.

Vermijd roken en overmatig drinken van alcohol. Roken en het overmatig drinken van alcohol kunnen de gezondheid van het tandvlees aantasten en de kans op verrotting van de verstandskies verhogen.

Een gezonde levensstijl. Een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige beweging en een gezond voedingspatroon, kan de gezondheid van het tandvlees en de tanden bevorderen en de kans op verrotting van de verstandskies verminderen.

Vermijd voedingsmiddelen met veel suiker. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en koolhydraten kunnen bijdragen aan de groei van bacteriën in de mond, wat de gezondheid van de tanden en het tandvlees kan schaden. Vermijd deze voedingsmiddelen of beperk hun consumptie.

Regelmatige tandartsbezoeken. Regelmatige controles bij de tandarts en professionele reinigingen zijn belangrijk om de gezondheid van de tanden en het tandvlees te bewaken en verdere tandbederf te voorkomen.

Houd hier rekening mee

Er zijn nog een aantal zaken die mensen moeten weten over rotte verstandskies, die nog niet zijn besproken.

Verstandskies zijn moeilijk te zien en te voelen. Verstandskies zitten achter de voortanden en kunnen moeilijk te zien en te voelen zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controles, zodat eventuele problemen op tijd kunnen worden opgespoord en behandeld.

Risicofactoren voor rotte verstandskies. Er zijn bepaalde factoren die het risico op rotte verstandskies kunnen verhogen, waaronder een slechte mondhygiëne, het eten van suikerrijke voedingsmiddelen, roken en een verzwakte immuunsysteem. Het is belangrijk om deze factoren in de gaten te houden en er op een verantwoorde manier mee om te gaan om rotte verstandskies te voorkomen.

De impact op de algehele gezondheid. Rotte verstandskies kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals infecties en ontstekingen van het tandvlees en de kaak, evenals bloedvergiftiging. Daarom is het belangrijk om snel te handelen als je vermoedt dat je verstandskies verrot zijn en ze op tijd te behandelen.

Take home message

Het is erg vervelend als je verstandkies stinkt. Deze geur kan ontstaan door het opbouwen van bacteriën en het ontstaan van ontstekingen. 

Wanneer het tandvlees rond de verstandskies beschadigd is, kunnen bacteriën toegang krijgen tot de kies waardoor het kan gaan rotten. 

Het is belangrijk om op tijd te handelen bij vermoedens van een rotte verstandskies door naar de tandarts te gaan voor een diagnose en behandeling. 

Deze behandelingen kunnen variëren van antibiotica tot extractie van de kies. 

Voorkomen is beter dan genezen en regelmatige controles bij de tandarts kunnen helpen bij het opsporen van problemen op tijd.

In het algemeen is het belangrijk om goede mondhygiëne te onderhouden en te letten op tekenen van verrotting, zodat je gezonde tanden en gebit kunt behouden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen