Verstandskiezen Komen Door: Een Overzicht.

Verstandskiezen zijn de verste en laatste kiezen die in de mond groeien. Ze komen vaak door in de late tienerjaren of vroege volwassenheid en kunnen pijn, ongemak en andere problemen veroorzaken. 

Wanneer komen verstandskiezen door?

KORT ANTWOORD

Verstandskiezen komen meestal door tussen het 17de en 25ste levensjaar. Het precieze moment waarop ze doorbreken, is afhankelijk van veel factoren, zoals de grootte van de kies, de botstructuur en de plaats waar de kies zich bevindt. Sommige mensen hebben misschien nooit verstandskiezen die doorbreken, terwijl anderen ze vroeger of later krijgen.

Mogelijk heb je vragen over het proces van verstandskiezen die doorkomen, waaronder de risico’s, de noodzaak van verdoving en de duur van het herstel. In dit artikel bespreken we deze vragen.

pijnlijke mond kies tandvlees

Hoe weet je dat verstandskiezen doorkomen?

De symptomen die gepaard gaan met het doorbreken van verstandskiezen kunnen variëren, maar meestal omvatten ze pijn, zwelling en roodheid in de wangen. 

Soms kan de pijn ook uitstralen naar oren, oog, nek en hoofd. 

Wanneer de verstandskies doorbreekt, kan het ook ontstekingen veroorzaken in de tandvlees- en kaakholte, wat leidt tot nog meer pijn en ongemak.

Het kan zijn dat er een gat in het tandvlees ontstaat direct boven de verstandskies. Voedselresten kunnen hier achterblijven, wat tot nare geuren en infecties kan leiden.

Pijn bij het doorkomen van verstandskiezen

Pijn is een veelvoorkomend symptoom bij het doorbreken van verstandskiezen. De pijn kan hevig zijn en wordt vaak beschreven als een stekende of bonzende pijn. 

Soms is de pijn aanhoudend, terwijl deze bij anderen voor een korte tijd aanhoudt en dan weer verdwijnt. 

Het is belangrijk om onmiddellijk een tandarts te raadplegen bij hevige of aanhoudende pijn, zodat de tandarts de situatie kan evalueren en de juiste behandeling kan voorschrijven.

Moeten verstandskiezen altijd getrokken worden?

Niet alle verstandskiezen hoeven getrokken te worden. Het hangt af van de specifieke omstandigheden of verstandskiezen getrokken moeten worden.

Bijvoorbeeld, wanneer een verstandskies zich ontwikkelt op de juiste plaats en geen problemen veroorzaakt, dan hoeft deze niet getrokken te worden. Ook als de verstandskies zeer dicht tegen een zenuw aan ligt of de patiënt tot een risicogroep behoort, kunnen de gevolgen te riskant zijn.

Maar als de verstandskies niet goed doorbreekt of de tanden en gebit belemmert, dan kan trekken noodzakelijk zijn.

Hoe worden verstandskiezen getrokken?

Het trekken van verstandskiezen is een routinebehandeling die meestal door een tandarts wordt uitgevoerd. 

Tijdens de procedure wordt de verstandskies voorzichtig losgemaakt van het tandvlees en kaakbot en vervolgens verwijderd uit de mond. 

De tandarts zal tijdens de procedure lokale verdoving of sedatie toepassen om pijn en ongemak te minimaliseren. 

Na het trekken van de verstandskies, is het belangrijk om de mond te spoelen met een antiseptische oplossing en koude compressen aan te brengen om de zwelling te verminderen. 

Bovendien is het belangrijk om na de procedure de aanbevelingen van de tandarts op te volgen, zoals rust nemen en bepaalde voedingsmiddelen vermijden, om het herstelproces te bevorderen.

De risico’s van verstandskiezen trekken

Er zijn een aantal risico’s verbonden aan het trekken van verstandskiezen, hoewel ze niet vaak voorkomen. Sommige van deze risico’s zijn:

  • Bloeding: Na het trekken van de verstandskies, kan er bloeding optreden. Dit is echter meestal niet ernstig en stopt binnen enkele uren.
  • Infectie: Een infectie kan optreden na het trekken van een verstandskies. Dit gebeurt meestal wanneer er geen goede mondhygiëne wordt gevolgd.
  • Kaakbotbeschadiging: In zeldzame gevallen kan het trekken van de verstandskies leiden tot beschadiging van het kaakbot.
  • Zenuwbeschadiging: Het is mogelijk dat de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het voelen in de wang, lip of tong worden beschadigd tijdens het trekken van de verstandskies.

Is verdoving nodig tijdens het trekken van verstandskiezen?

Het is aan te raden om verdoving te krijgen tijdens het trekken van verstandskiezen, omdat het trekken van deze tanden pijn kan veroorzaken. 

De verdoving maakt de procedure comfortabeler en vermindert het risico op complicaties. 

Er zijn verschillende soorten verdoving beschikbaar, waaronder lokale verdoving en algehele verdoving, afhankelijk van de ernst van de procedure en de voorkeur van de patiënt.

Hoe lang duurt het herstel?

Het herstel na het trekken van verstandskiezen varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van de procedure, de leeftijd en de algehele gezondheid van de patiënt. 

Meestal duurt het herstel enkele dagen tot enkele weken. Gedurende deze tijd kan de patiënt lichte pijn, zwelling en bloeding ervaren.

Het is belangrijk om de aanbevelingen van de tandarts op te volgen en om voldoende rust te nemen om het herstelproces te bevorderen.

Take home message

Het doorkomen van verstandskiezen is een veel voorkomend fenomeen en kan pijn, ongemak en andere problemen veroorzaken. 

Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder het trekken van de verstandskies. 

Het is belangrijk om een vertrouwde tandarts te raadplegen om de beste aanpak te bepalen en de risico’s en complicaties te minimaliseren.

Ondanks de uitdagingen die verband houden met verstandskiezen die doorkomen, is het belangrijk om optimistisch te blijven en te weten dat er effectieve behandelingsopties beschikbaar zijn. 

Het is mogelijk om snel en comfortabel te herstellen en weer te genieten van een gezonde en pijnloze mond.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Renton, T., & Wilson, N. H. (2016). Problems with erupting wisdom teeth: signs, symptoms, and management. British Journal of General Practice, 66(649), e606-e608.