De Kosten van Verstandskiezen Trekken: Een Overzicht

Het trekken van de verstandskiezen wordt niet door elke verzekering gedekt en vaak wordt ook het eigen risico aangesproken. 

Dus hoeveel kost het om je verstandskiezen te laten trekken?

Het is belangrijk om te weten wat de kosten zijn en hoe deze bepaald worden, zodat je een goede beslissing kunt nemen over deze behandeling.

pijnlijke mond kies tandvlees

De totale kosten voor het trekken van verstandskiezen

De totale kosten voor het trekken van verstandskiezen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie, de ervaring van de tandarts en de complexiteit van de ingreep. 

Gemiddeld kunnen de kosten voor het trekken van één verstandskies in Nederland variëren van €250 tot €1.500 en in België tussen €600 en €2.000. 

Het verschil in prijs is voornamelijk afhankelijk van wie het doet. De tandarts vraagt het minst terwijl de specialist, de kaakchirurg, meer zal vragen. Ook is het afhankelijk van de kliniek waar je de extractie wilt laten doen.

Het trekken van beide verstandskiezen zal doorgaans iets meer kosten met zich meebrengen.

Wordt het trekken van verstandskiezen vergoed?

Of het trekken van verstandskiezen vergoed wordt hangt af van de soort verzekering die je hebt en de specifieke dekking die je hebt afgesloten. 

Ook hangt het van de leeftijd af. Meestal wordt een verstandskiesextractie voor kinderen onder de 18 jaar vergoed zonder eigen risico. 

In Nederland wordt het trekken van verstandskiezen doorgaans vergoed door de basisverzekering, maar de vergoeding varieert en sommige verzekeraars betalen meer dan andere. 

In België wordt het trekken van verstandskiezen vergoed door de basisverzekering, maar er zijn ook aanvullende verzekeringen beschikbaar die meer dekking bieden. 

Het is aan te raden om de specifieke dekking bij jouw verzekeraar na te gaan voordat je een afspraak maakt.

Zijn er verschillen in kosten?

Er zijn verschillen in kosten tussen tandartsen en klinieken. 

Een bekende, ervaren tandarts of kliniek zal doorgaans meer kosten met zich meebrengen dan een minder bekende of minder ervaren tandarts of kliniek. 

Het is daarom aan te raden om prijzen te vergelijken bij verschillende tandartsen of klinieken voordat je een afspraak maakt.

De eventuele extra kosten

Naast de kosten voor het trekken van de verstandskiezen zelf, kunnen er ook extra kosten zijn, zoals verdoving, herstelbehandelingen, nacontroles of aanvullende verzekeringen. 

Het is aan te raden om deze kosten bij de tandarts of kliniek na te gaan voordat je een afspraak maakt.

Zijn er financiële hulp- of betaalregelingen beschikbaar?

Er zijn financiële hulp- of betaalregelingen beschikbaar voor mensen die het trekken van verstandskiezen niet zelf kunnen betalen. 

Dit kan onder andere zijn in de vorm van tandheelkundige leningen, tandheelkundige verzekeringen of subsidies van de overheid. 

Het is aan te raden om met je tandarts of verzekeraar te overleggen over de beschikbare opties en hoe je hiervan gebruik kunt maken. 

Houd er rekening mee dat elke optie verschillende voorwaarden en beperkingen heeft en het is belangrijk om deze zorgvuldig te bekijken voordat je een beslissing maakt.

Houd hiermee rekening

Er zijn nog een aantal belangrijke aspecten die je moet overwegen wanneer het gaat om verstandskiezen trekken en de kosten die hierbij komen kijken.

Preventieve maatregelen. Voordat je verstandskiezen moet trekken, is het belangrijk om preventieve maatregelen te overwegen die de noodzaak tot het trekken kunnen verminderen. Dit kan onder andere zijn door regelmatige mondhygiëne te beoefenen, tandartsbezoeken en het nemen van antibiotica als er infecties dreigen op te treden.

Verzekeringen. Het is belangrijk om te bekijken of je verzekering de kosten van het trekken van verstandskiezen dekt. Hierbij is het ook belangrijk om te bekijken of er beperkingen zijn in de dekking, zoals het aantal keer dat vergoeding wordt verleend of het type verstandskiezen dat wordt vergoed.

Alternatieve behandelingen. Er zijn alternatieve behandelingen die minder kostbaar zijn dan het trekken van verstandskiezen. Deze behandelingen zijn echter niet geschikt voor iedereen en het is belangrijk om deze te overwegen in samenspraak met je tandarts.

Risico’s en complicaties. Het is belangrijk om te realiseren dat het trekken van verstandskiezen niet zonder risico’s en complicaties gaat. Dit omvat onder andere het risico op bloeding, infecties en pijn na de operatie. Het is belangrijk om te bekijken of de kosten van eventuele complicaties worden vergoed door je verzekering.

Vergelijk tandartsen. Het is belangrijk om verschillende tandartsen te vergelijken op kosten, expertise en reputatie. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je de beste behandeling krijgt voor de best mogelijke prijs.

Vragen stellen. Voordat je een beslissing maakt over het trekken van verstandskiezen, is het belangrijk om al je vragen aan je tandarts te stellen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd bent over de kosten, de verwachte uitkomsten en de risico’s en complicaties van de behandeling

Take home message

Het trekken van verstandskiezen kan een aanzienlijke invloed hebben op je gezondheid en welzijn. 

Het is belangrijk om te begrijpen welke kosten hierbij komen kijken en om te overwegen welke alternatieve behandelingen beschikbaar zijn. 

Het is ook belangrijk om je verzekering te bekijken en te vergelijken met verschillende tandartsen voordat je een beslissing maakt.

Maar ongeacht de kosten, kan het trekken van verstandskiezen een life-changing beslissing zijn die de kwaliteit van je leven verbetert. 

Dus laat je niet tegenhouden door de kosten en overweeg vandaag nog om je verstandskiezen te trekken en een gezonde en pijnloze toekomst tegemoet te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kuijper, K. (2021, 13 oktober). Verstandskies trekken? Kosten en vergoeding zorgverzekering. Zorgwijzer.