Verstandskiezen Trekken Nazorg: 6 Aanbevelingen.

Wat is precies de nazorg na het trekken van verstandskiezen?

Moet je nou wel of geen ijs tegen je wang aanhouden? Hoeveel paracetamol of ibuprofen moet je nemen? En hoe moet je het hygiënisch houden?

Meestal geeft de kliniek door wat je kunt doen in een email of brochure, maar soms niet en is het heel onduidelijk.

Dit artikel verduidelijkt alles over de nazorg van verstandskiezen trekken.

pijnlijke mond kies tandvlees

De nazorg na het trekken van verstandskiezen

De nazorg na het trekken van verstandskiezen is belangrijk om complicaties te voorkomen en een snel herstel te bevorderen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor de nazorg:

 • Zachte doek. Indien het nog bloed, bijt op een zachte doek of ga met een zachte doek tegen het trekgebied aan om de bloeding te stoppen. Het is de bedoeling dat er een bloedprop ontstaat om de bloeding te stoppen.
 • ijs. Gebruik ijs om de zwelling te verminderen. Doe dit door een ijszak of een doek met ijs tegen het gebied te houden gedurende 15 minuten, gevolgd door 15 minuten rust. Herhaal dit voor de eerste 48 uur na het trekken.
 • Vermijd warmte en alcohol. Vermijd warmte en alcohol in de dagen na het trekken, omdat dit de bloeding en zwelling kan verhogen.
 • Pijnstillers. Gebruik pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om de pijn te verminderen. Ibuprofen is daarnaast ook ontstekingsremmend en dus op meerdere vlakken behulpzaam. De combinatie van paracetamol en ibuprofen leidt tot een krachtigere pijnstilling.
 • Tandarts. Volg de instructies van je tandarts op over hoe je het trekgebied moet reinigen en verzorgen. Dit kan betekenen dat je je mond met zoutwater moet spoelen of dat je een antiseptische mondspoeling moet gebruiken.

Hoe lang duurt de pijn na verstandskiezen trekken?

De pijn na het verwijderen van verstandskiezen varieert van persoon tot persoon en de complexiteit van de behandeling. In het algemeen is de pijn het ergst in de eerste paar dagen na het trekken en vermindert dan geleidelijk. 

Veel mensen ondervinden dat ze na ongeveer drie tot vijf dagen geen pijn meer hebben. Echter, wanneer de verstandkies bijvoorbeeld diep en horizontaal lag, is het trauma waarschijnlijk groter en kan het herstel weken tot maanden langer duren.

Welk voedsel vermijden na verstandskiezen trekken?

In de dagen na het trekken van verstandskiezen is het aan te raden om zachte, niet-kauwende voeding te eten. 

Dit kan betekenen dat je tijdelijk bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden, zoals brood, aardappelen, appels en andere harde of taaie voedingsmiddelen. Probeer in plaats daarvan wat yoghurt, zachtgestoomde groenten en soep.

Hoe je het verwijderde gebied verzorgt

Het verzorgen van het verwijderde gebied is belangrijk om complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen. 

Hier zijn enkele aanbevelingen voor de verzorging van het verwijderde gebied:

 • Spoel je mond regelmatig maar voorzichtig met zoutwater om de wond schoon te houden en te helpen bij het genezen.
 • Vermijd het bijten op het trekgebied, omdat dit kan leiden tot complicaties en vertraging van het herstel.
 • Probeer te voorkomen dat je op het trekgebied slaapt, omdat dit de bloeding en zwelling kan verhogen.
 • Houd het verwijderde gebied droog en vermijd het aanraken of beschadigen van het gebied.

Wanneer kun je alles weer doen?

Dit hangt af van de persoon en de complexiteit van het trekken. In het algemeen is het verstandig om de eerste paar dagen rustig aan te doen en niet te veel te bewegen, zodat het trekgebied kan genezen. 

Na een paar dagen kun je je activiteiten geleidelijk opvoeren en terugkeren naar je normale routine. 

Overleg echter altijd met je tandarts als je twijfelt over wanneer je weer aan de slag kunt gaan.

Complicaties na het trekken van verstandskiezen

Hoewel het trekken van verstandskiezen een routineprocedure is, kunnen er soms complicaties optreden. Deze kunnen onder meer zijn:

 • Bloedingen
 • Infectie
 • Zere plekken
 • Osteomyelitis (ontsteking van het kaakbot)
 • Dry socket (ontsteking van het verwijderde tandvlees)

Herstel bevorderen na verstandskiezen trekken

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om het herstel na het trekken van verstandskiezen te bevorderen:

 • Volg de instructies van je tandarts op over hoe je het trekgebied moet verzorgen en reinigen.
 • Eet gezonde, voedzame voeding om het lichaam te helpen bij het genezen.
 • Rust en beperk fysieke activiteit in de eerste dagen na het trekken.
 • Gebruik pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen om de pijn te verminderen.
 • Vermijd roken en alcohol, omdat dit het genezingsproces kan vertragen.

Al met al is het trekken van verstandskiezen een veilige en routineprocedure. Het is belangrijk om de nazorg en verzorging van het trekgebied zorgvuldig te volgen en eventuele complicaties of problemen direct aan de tandarts te melden. 

Als je vragen of zorgen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met je tandarts voor verdere instructies en aanbevelingen. 

Wat je moet weten over de nazorg van een verstandskiesextractie

Er zijn nog enkele belangrijke zaken die mensen moeten weten over de nazorg na het trekken van verstandskiezen:

 1. Pijnbeheersing: Het is normaal om pijn te voelen na het trekken van verstandskiezen, maar dit kan worden beheerst met pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol.
 2. Koelen: Het is aan te raden om het trekgebied te koelen met een ijszak of een koude kompres om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen. Niet elke tandarts beveelt dit overigens aan.
 3. Eten en drinken: Het is belangrijk om eten en drinken aan te passen na het trekken van verstandskiezen, aangezien dit het trekgebied kan irriteren. Neem geen harde of scherpe voedingsmiddelen, eet liever zacht, koud voedsel en drink voldoende water.
 4. Mondhygiëne: Het is belangrijk om de mond schoon te houden na het trekken van verstandskiezen, om infectie te voorkomen. Je tandarts kan aanbevelen om het trekgebied te spoelen met een antibacteriële mondsoplossing.
 5. Beweging: Het is belangrijk om het trekgebied rustig te houden en bewegingen zoals lachen, praten of kauwen te beperken.
 6. Bijwerkingen: Het is normaal om bloeding, zwelling of tandvleesontsteking te ervaren na het trekken van verstandskiezen, maar als deze bijwerkingen aanhouden of verergeren, moet je contact opnemen met je tandarts.
 7. Follow-up bezoeken: Het is aan te raden om follow-up bezoeken te plannen met je tandarts om het herstel van het trekgebied te monitoren.

Houd er rekening mee dat deze lijst niet volledig is en je tandarts de beste persoon is om specifieke vragen over de nazorg na het trekken van verstandskiezen te beantwoorden. 

Take home message

De nazorg na het trekken van verstandskiezen is net zo belangrijk als het trekken zelf en is bedoeld om een snel en volkomen herstel te bevorderen. 

Door deze nazorg aandachtig te volgen en eventuele problemen of complicaties direct aan je tandarts te melden, kun je verzekerd zijn van een goede uitkomst.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op het trekken van verstandskiezen en dat de nazorg op maat moet worden gevolgd. 

Luister naar de aanbevelingen van je tandarts en volg deze nauwgezet om het beste resultaat te bereiken.

In het algemeen is het trekken van verstandskiezen een routineprocedure die door veel mensen met succes is ondergaan. 

Met de juiste zorg en aandacht voor de nazorg, zul je snel op weg zijn naar een volkomen herstel.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Rakhshan, V. (2015). Common risk factors for postoperative pain following the extraction of wisdom teeth. Journal of the Korean Association of Oral and Maxillofacial Surgeons, 41(2), 59.