Verstandskiezen Wel of Niet Trekken? 3 Voor- en Nadelen

Verstandskiezen zijn onderdeel van ons gebit en kunnen soms vervelende problemen veroorzaken zoals pijn, ontstekingen en infecties. 

Veel mensen twijfelen of ze hun verstandskiezen wel of niet moeten laten trekken. Het is niet altijd nodig, het kan prijzig zijn en natuurlijk speelt angst ook een rol.

Dus wat is het beste, verstandskiezen wel of niet trekken?

Het is een persoonlijke keuze, maar het is belangrijk om te weten wat de voordelen en nadelen zijn voordat je een beslissing maakt. 

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of verstandskiezen trekken wel of niet nodig is en bespreken we de voor- en nadelen ervan.

pijnlijke mond kies tandvlees

De voordelen van verstandskiezen trekken

Er zijn verschillende voordelen aan het trekken van verstandskiezen, waaronder.

 1. Verbetering van de mondhygiëne. Wanneer verstandskiezen problemen veroorzaken, zoals ontstekingen of infecties, kan het trekken van deze tanden de mondhygiëne verbeteren.
 2. Verbetering van de spraak. Verstandskiezen die te dicht bij elkaar staan, kunnen bijdragen aan spraakproblemen. Het trekken van deze tanden kan de spraak verbeteren en de communicatie vergemakkelijken.
 3. Verbetering van het kauwen. Sommige mensen kunnen problemen ervaren met het kauwen als gevolg van verstandskiezen. Het trekken van deze tanden kan helpen bij het verbeteren van het kauwen en de vertering.

Let wel, elke situatie is uniek en je tandarts of mondhygiënist kan het beste beoordelen of het trekken van verstandskiezen in jouw geval noodzakelijk is en welke voordelen het kan opleveren.

Je weet zelf waarschijnlijk heel goed of je verstandskiezen lastig zijn en het laten trekken kan je hiervan verlossen,

In sommige situaties beveelt de tandarts het aan, terwijl je er zelf geen last van hebt. Weet dat tandartsen vaak kiezen voor de meest gezonde optie en jouw financiën of gemoedwilligheid hierbij niet overwegen, en dan is extractie voor gezonde individuen vaak het best.

De meest voorkomende reden om ze te laten trekken

De meest voorkomende reden om verstandskiezen te laten trekken is wanneer ze niet goed doorbreken en daardoor infectie, pijn, tandbederf of verstoring van de aangrenzende tanden of kiezen veroorzaken. 

Het trekken van verstandskiezen kan ook nodig zijn als de verstandskiezen zich in de weg zitten van andere tanden of kiezen en de juiste positie van deze tanden en kiezen belemmeren.

De nadelen van verstandskiezen trekken

Er zijn ook bepaalde nadelen aan het trekken van verstandskiezen, waaronder.

 1. Pijn en ongemak na de procedure. Na het trekken van verstandskiezen, is het normaal om pijn en ongemak te ervaren. Dit kan enkele dagen tot een paar weken aanhouden en wordt meestal behandeld met pijnstillers en koude kompressen.
 2. Bloedingen. Na het trekken van verstandskiezen, kan het voorkomen dat er bloedingen optreden. Dit is echter meestal tijdelijk en stopt binnen enkele uren.
 3. Infectie. Er bestaat een kleine kans op het ontwikkelen van een infectie na het trekken van verstandskiezen. Dit is meestal eenvoudig te behandelen met antibiotica.
 4. Kaakbotverlies. Het trekken van verstandskiezen kan leiden tot verlies van kaakbot, vooral wanneer deze tanden ontstoken of ontstoken zijn. Dit kan op de lange termijn bijdragen aan een verslapping van de wangen en het verhogen van de kans op tandbederf.
 5. Verstoring van de bite. Het trekken van verstandskiezen kan leiden tot een verstoring van de bite, wat kan leiden tot verdere problemen met het gebit.

Het is altijd verstandig om een grondig overleg te hebben met je tandarts voordat je een beslissing maakt over het trekken van verstandskiezen.

Hoeveel pijn doet het trekken van verstandskiezen?

Het niveau van pijn tijdens en na het trekken van verstandskiezen is subjectief en verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen rapporteren weinig tot geen pijn, terwijl anderen meer pijn ervaren.

De hoeveelheid pijn die je zult ervaren, hangt af van verschillende factoren, zoals.

 1. De locatie van de verstandskiezen. Verstandskiezen die dieper in de kaak liggen, kunnen meer pijn veroorzaken tijdens en na het trekken.
 2. De grootte van de verstandskiezen. Verstandskiezen die groter zijn, kunnen meer weefsels beschadigen tijdens het trekken en daardoor meer pijn veroorzaken.
 3. De verdoving. Je tandarts zal waarschijnlijk lokale verdoving gebruiken tijdens het trekken van verstandskiezen om pijn te verminderen.
 4. De persoonlijke pijngrens. Iedereen heeft een andere pijngrens en bepaalde dingen zullen voor de een meer pijn doen dan voor de ander.

Over het algemeen ervaren de meeste mensen een matige tot hevige pijn die 1-2 dagen na de procedure afneemt. 

Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kunnen worden voorgeschreven om pijn en ongemak te verminderen. 

Als de pijn aanhoudt of toeneemt, is het belangrijk om contact op te nemen met je tandarts voor verdere evaluatie en behandeling.

Hier moet je op letten bij het trekken van verstandskiezen

Er zijn nog enkele belangrijke factoren die mensen moeten overwegen als ze besluiten of ze hun verstandskiezen wel of niet willen trekken, waaronder.

De kosten. Het trekken van verstandskiezen is een medische procedure die een aanzienlijke kostenpost kan zijn, afhankelijk van de locatie, de verzekering en de complexiteit van de procedure.

Het herstel. Na het trekken van verstandskiezen is er een herstelperiode nodig en zijn er beperkingen qua voeding en mondhygiëne. Het is belangrijk om je tandarts te volgen over de specifieke instructies voor het verzorgen van de getrokken verstandskiezen.

De nazorg. Na het trekken van verstandskiezen is het belangrijk om regelmatig follow-up bezoeken te hebben aan je tandarts om ervoor te zorgen dat de wonden goed genezen en er geen complicaties ontstaan.

Het cosmetische effect. Het trekken van verstandskiezen kan leiden tot veranderingen in de mond, zoals de vorm en de grootte van de kaak, en het aanzicht van de tanden. Het is belangrijk om de cosmetische effecten van het trekken van verstandskiezen in overweging te nemen en eventueel aan te vullen met vervangende tandheelkunde.

Overweeg alle alternatieven. Het is belangrijk om alle beschikbare alternatieven te overwegen, zoals het bewaren van de verstandskiezen en eventuele niet-chirurgische behandelingen, voordat je besluit om verstandskiezen te trekken.

Samenvattend, het trekken van verstandskiezen is een serieuze beslissing die zorgvuldig moet worden overwogen en besproken met een tandarts. 

Het is belangrijk om alle beschikbare informatie te verzamelen en alle mogelijke behandelingsopties en de mogelijke risico’s en complicaties te overwegen voordat je een beslissing maakt.

Take home message

Het trekken van verstandskiezen is een complex onderwerp en het is belangrijk om de beslissing goed af te wegen. 

Er zijn zowel voordelen als nadelen aan verbonden en het is aan jou om te beslissen of het trekken van verstandskiezen de juiste keuze is voor jou. 

Het is verstandig om je tandarts te raadplegen en te bespreken wat het beste is voor jouw specifieke situatie.

In elk geval is het belangrijk om te onthouden dat het trekken van verstandskiezen slechts één optie is en dat er alternatieven beschikbaar zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Renton, T., & Wilson, N. H. (2016). Problems with erupting wisdom teeth: signs, symptoms, and management. British Journal of General Practice, 66(649), e606-e608.