Verstopte Eileiders: Oorzaken en Behandeling

Bij meer dan 30 procent van de vrouwen met onvruchtbaarheid worden verstopte of beschadigde eileiders als oorzaak gevonden.

Wanneer je eileiders verstopt zijn kunnen de spermacellen de eicellen niet meer bereiken. Bovendien kan een bevruchte eicel ook de baarmoeder niet meer bereiken.

Door verstopte eileiders kunnen partners soms niet de familie starten waarvan ze gedroomd hebben.

Dit artikel vertelt je hoe verstopte eileiders ontstaan, de symptomen, diagnose inclusief de behandelingsmogelijkheden.

buikpijn vrouw vagina baarmoeder eierstokken

Oorzaken verstopte eileiders

Maar weinig mensen weten dat eileiders spierweefsels bevatten en met fijne haartjes bekleed zijn. Hiermee kunnen ze de eicel naar de baarmoeder vervoeren.

Je wilt natuurlijk niet dat deze cruciale structuur geblokkeerd raakt, en dat kan op meerdere manieren gebeuren.

Bekkenontsteking. Verstopte eileiders worden meestal veroorzaakt door een bekkenontsteking, dit wordt ook wel pelvic inflammatory disease genoemd (PID). Bekkenontsteking ontstaat meestal door een een seksueel overdraagbare aandoening. Zelfs als je in het verleden een bekkenontsteking hebt doorgemaakt is de kans op verstopte eileiders vergroot.

Aangeboren. Het is zeldzaam, maar een vrouw kan met verstopte eileiders geboren worden. Hierbij kan één of beide eileiders geblokkeerd zijn. Deze aangeboren blokkades kunnen het zwanger worden bemoeilijken en tot onvruchtbaarheid leiden.

Aangezien je twee eileiders hebt kun je met één verstopte eileider als nog zwanger wroden. De eicel kan iemmers door de niet-verstopte eileider reizen. 

Wees wel op je hoede. Een ontsteking kan helaas zich van de ene eileider naar de andere verspreiden. 

Een zwangerschap is echter onmogelijk wanneer beide eileiders volledig geblokkeerd zijn.

Overige oorzaken verstopte eileiders:

  1. littekenweefsel
  2. infecties
  3. bekken verklevingen
  4. baarmoederontsteking
  5. endometriose
  6. buitenbaarmoederlijke zwangerschap (ectopische zwangerschap)
  7. blindedarmontsteking (appendicitis)
  8. buikoperatie

Hoe herken je verstopte eileiders?

Veel vrouwen denken dat ze vruchtbaar zijn als ze regelmatig ongesteld zijn. Maar zo simpel ligt dat niet. Met geblokkeerde eileiders ervaar je namelijk meestal geen symptomen. 

Verstopte eileiders komen dan pas aan het licht als je zwanger probeert te worden en het maar niet lukt.

Symptomen verstopte eileiders:

  1. pijn in het bekken of buikbuikpijn
  2. pijn bij het plassen
  3. niet zwanger kunnen worden
  4. vaginale afscheiding
  5. pijnlijke geslachtsgemeenschap

Diagnose verstopte eileider

Met een aantal onderzoeken kan een verstopte eileider gediagnosticeerd worden.

  1. echografie: bij een blokkade zal het beeld ophelderen
  2. röntgenonderzoek (hysterosalpingogram): hierbij wordt een kleurstof in de baarmoeder geïnjecteerd
  3. kijkoperatie (laparoscopie)

Behandeling verstopte eileiders

Verstopte eileiders kan je niet met natuurlijke behandelingen verhelpen. Echter, in sommige gevallen is manuele bekkenfysiotherapie succesvol gebleken.

Gelukkig zijn er daarnaast meerdere behandelingen succesvol gebleken. 

Medicijnen. Als er één eileider verstopt is en je verder gezond bent kun je mogelijk met alleen vruchtbaarheidsmedicijnen al zwanger worden. Hierbij wordt de kans op een eisprong bij de open eileider vergroot.

Baarmoederhals Canule. Hierbij wordt een kleurstof via een katheter ingespoten om de verstopping te lokaliseren. Tijdens de procedure kun je een licht kalmerend middel krijgen, eventueel wordt je onder narcose gebracht. Deze procedure wordt door een interventieradioloog uitgevoerd.

Tubus Operatie. Er zijn verschillende soorten verstopte eileiders waaronder een proximale occlusie (dichtbij de baarmoeder) of distale occlusie (verder van de baarmoeder). Een tubus operatie kan bij een proximale occlusie tot wel 60% succesvol zijn terwijl bij een distale occlusie 20-30% succesvol is.

Laparoscopische chirurgie. Hierbijworden de blokkades verwijderd.eileiders baarmoeder Het succes van de behandeling is afhankelijk van de grootte van de blokkade, leeftijd, locatie en precieze oorzaak.

Weefsel Verwijdering. Met een operatie kan eventueel littekenweefsel verwijderd worden dat de vruchtbaarheid heeft beinvloed. Ook kan met chirurgie de groei van endometriose worden tegengegaan.

Behandeling met steroïden. Als een van de eileiders is geblokkeerd kan steroïde behandeling de ovulatie vergroten.

Ook kan de aangedane eileider verwijderd worden, dit wordt ook wel een salpingectomie genoemd.

Weetje

Wist je dat je met in-vitrofertilisatie (IVF) de geblokkeerde eileiders kan omzeilen en zwanger kan worden? Het embryo wordt buiten het lichaam ontwikkeld en in de baarmoeder overgebracht.

Daarnaast kan je met dieet- en levensstijlveranderingen de vruchtbaarheid bevorderen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Aangezien bekkenontsteking de meest voorkomende oorzaak van verstopte eileiders is, moet je de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen verkleinen. Laat je daarnaast ook regelmatig screenen.

Take home message

Verstopte eileiders staan ook wel bekend als tubal infertility, tubal disease of tubal occlusion.

Verstopte eileiders worden vaak veroorzaakt door littekenweefsel, bekken verklevingen en infecties. De meest voorkomende oorzaak is een bekkenontsteking.

Je kan dus verstopte eileiders hebben zonder enige symptomen te ervaren. Vaak is het eerste onvruchtbaarheid.

Bij een röntgenonderzoek wordt een kleurstof geïnjecteerd en gekeken of het door de eileiders loopt. Als dat niet het geval is kunnen de eileiders verstopt zijn.

Verstopte eileiders kunnen op meerdere manieren behandelt worden waaronder met baarmoederhals Canule, tubus operatie, laparoscopische chirurgie en steroïde behandeling.

Als je naast de verstope eileider verder niets mankeert is de kans op zwangerschap na een operatie 20% tot 40%.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Atri, M., Tran, C. N., Bret, P. M., Aldis, A. E., & Kintzen, G. M. (1994). Accuracy of endovaginal sonography for the detection of fallopian tube blockage. Journal of ultrasound in medicine, 13(6), 429-434.

Honoré, G. M., Holden, A. E., & Schenken, R. S. (1999). Pathophysiology and management of proximal tubal blockage. Fertility and sterility, 71(5), 785-795.