Verstopte Oren: Oorzaken En Remedies

Verstopte oren ontstaan wanneer de buis van Eustachius geblokkeerd raakt door bijvoorbeeld vloeistof.

Na een zware verkoudheid of allergische reactie is het mogelijk dat je een tijdje last hebt van verstopte oren.

Het kan nogal vervelend zijn, met name als je anderen niet meer zo goed kan verstaan. 

Dit artikel vertelt je hoe verstopte oren ontstaan en hoe je ze zelf effectief kan klaren.

vrouw last van oren

Oorzaken verstopte oren 

Verstopte oren ontstaan niet altijd door virussen of allergieën. De oorzaken zijn vaak mild, maar er kunnen ook ernstige aandoeningen aan ten grondslag liggen.

Verstopte oren ontstaan wanneer de buis van Eustachius geblokkeerd raakt. De buisjes van Eustachius lopen tussen het middenoor en de achterkant van de neus.

Normaal gesproken vervoert je gehoorbuis, vocht, slijm en ongewenst vuil van de oren naar de achterkant van je keel waar je het uiteindelijk doorslikt. Wanneer er vocht in het middenoor vast komt te zitten raken je oren verstopt. Het vocht is nu opgesloten.

Wanneer de buis van Eustachius zich met vloeistof vult kunnen je oren verstopt raken.

Symptomen verstopte oren: 

  1. een gedempt gehoor
  2. gevoel van volheid in de oren
  3. oorpijn
  4. drukkend gevoel
  5. duizeligheid

Dit betekent ook dat wanneer de zwelling afneemt de verstopping in de meeste gevallen vanzelf zal verdwijnen.

Verstopte oren wordt vaak veroorzaakt door oorontstekingen, allergieën en ophopingen van oorsmeer.

Hoewel verstopte oren vaak van tijdelijke aard zijn kunnen sommige aandoeningen tot permanent gehoorverlies en oorsuizen leiden. Dit hangt af van de precieze oorzaak.

Hoe ontstaan verstopte oren:

  1. vochtophoping
  2. oorinfecties 
  3. vergrote adenoïden, amandelen en turbinaten (bevochtigen de lucht)
  4. harde geluiden
  5. vreemde voorwerpen
  6. luchtdrukveranderingen: vliegtuig, bergen, duiken 
  7. Oorsmeer: symptomen van oorsmeerophoping zijn onder andere oorpijn, volheid in het aangetaste oor, duizeligheid, tinnitus (piepend of ruisend geluid, verminderd gehoor, hoest)
  8. ernstig hoofdletsel
  9. tumor

Een gescheurd trommelvlies (trommelvliesperforatie) maakt het oor vatbaar voor infecties waardoor de blokkade alleen maar erger kan worden.

Als de verstopte oren niet weggaan en je het thuis niet gemakkelijk kan oplossen moet je naar de huisarts gaan. Met name als een van de volgende symptomen aanwezig zijn:

  1. wanneer de koorts bij een volwassene hoger dan 38,3°C is 
  2. verergerende oorpijn
  3. matige tot ernstige oorpijn

Als je niet precies weet wat de verstopte oren veroorzaakt heeft, is het verstandig om langs de dokter te gaan om eventuele complicaties te voorkomen. Met behulp van professioneel advies kan je het onderliggende probleem mogelijk snel aanpakken.

Kinderen. Bij kinderen is vocht in het oor vaak de boosdoener omdat de gehoorbuis in vergelijking met die van een volwassenen horizontaler is en een kleinere diameter heeft. 

Verstopte oren kunnen bij kinderen zelfs tot een spraakachterstand leiden. Het is dus erg belangrijk dat het tijdig gediagnosticeerd wordt. 

Hoe te verhelpen

Verstopte oren zorgen voor een gedempt gehoor waardoor gesprekken moeizamer verlopen. Gelukkig kan je verstopte oren op verschillende manier klaren.

Oren klaren:

  1. slikken: de spieren kunnen de buis van Eustachius openen 
  2. kauwgom kauwen
  3. gapen
  4. valsalva manoeuvre: haal diep adem en blaas met een dichte mond zachtjes uit de de neus, terwijl de neusgaten dichtgeknepen zijn 
  5. Toynbee manoeuvre
  6. breng een warm washandje aan

Het is gelukt als je een ploppend geluid hoort.

Je kan verstopte oren verminderen door de druk en verstopping van de sinus te verminderen:

  1. vrij verkrijgbare medicijnen: ibuprofen, acetaminophen of naproxen kan de pijn verlichten door de druk op de sinus te verlichten 
  2. decongestivum: neussprays en tabletten verlichten de verstopping
  3. nasale corticosteroïden
  4. beademingsbuisjes

Hoe lang het precies duurt is afhankelijk van de oorzaak. Water- of luchtdrukveranderingen kunnen snel verholpen worden. Oorsmeer en infecties zullen tot een week duren. Hardnekkige sinusinfecties kunnen langer dan een week duren.

Verstopte oren die door verkoudheid of hooikoorts veroorzaakt worden zullen vaak vanzelf geleidelijk verbeteren.

Pseudoefedrine. Wanneer een  oorontsteking of -infectie verstopte oren veroorzaakt, kan pseudoefedrine gegeven worden. Dit geneesmiddel kan ook helpen voor een verstopte neus of voorhoofdsholte dat veroorzaakt wordt door sinusitis, verkoudheid, hooikoorts, of andere ademhalingsallergieën.

Hoofd hoog houden. Als een een infectie de verstopte oren heeft veroorzaakt is het verstandig om op twee of meer kussens te gaan liggen. Op deze manier ligt het aangetaste oor hoger dan de rest van het lichaam. Slaap ook niet op het aangedane oor en draai je om. Hierdoor neemt de druk, en dus ook de oorpijn af.

Controle. Als er geen risico’s zijn op ontwikkelingsachterstanden, kunnen controles met tussenpozen van drie tot zes maanden voldoende zijn mits de arts hier voor kiest.

Oorbuisjes. Chronisch verstopte oren kunnen het best behandeld worden met oorbuisjes, dit wordt ook wel een myringotomie genoemd. Onder narcose worden er tympanostomiebuisjes aangebracht. Hierbij wordt in het trommelvlies een klein gaatje gemaakt wanneer de buisjes worden aangebracht. Door het open buisje kan het vocht eruit lopen. De buisjes zullen er zonder ingreep na ongeveer een jaar vanzelf uitvallen. Het gaatje in het trommelvlies zal vanzelf genezen.

Take home message 

Verstopte oren zijn erg vervelend. Het wordt vaak veroorzaakt door ooronstekingen, allergieën, oorsmeer en drukveranderingen. 

Gelukkig kan je er vaak zelf veel aan doen mits je de onderliggende oorzaak weet. Als je dit niet weet, als er vloeistof uit het oor loopt, als het pijnlijk is, of als je evenwicht of gehoorverandering opmerkt, moet je zo snel mogelijk naar de dokter gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wright, O. J., Wright, J. W., & Chambers, W. G. (2020). Blocked ears. InnovAiT, 13(5), 289-296.

Patel, S. (2014). Allergic rhinitis: allergies. SA Pharmacist’s Assistant, 14(1), 20-22.

Lloyd-Hughes, R., & McKay-Davies, I. (2015). Blocked ears. InnovAiT, 8(2), 90-97.