Vervellen Mondslijmvlies: 7 Oorzaken en Behandelingen

Heb je last van het afbladderen of afschilferen van je mondslijmvlies? Het vervellen van het mondslijmvlies kan erg vervelend zijn. Maar als je er wat aan wilt doen moet je eerst weten waar het precies vandaan komt. 

Dus waarom treedt vervellen mondslijmvlies op? En wat kan je ertegen doen? Hier zullen we meer over gaan vertellen.

Het mondslijmvlies is als het ware de huid aan de binnenkant van de mond die zich onder andere op de wangen en lippen bevindt.

Pellen of vervelling van mondslijmvlies wordt ook wel orale epitheliolyse genoemd. Het is een afschilfering van het mondslijmvlies dat veroorzaakt kan worden door ondere andere mondhygiëne producten.

Zo zou het dus simpelweg aan je tandpasta kunnen liggen. Er zijn echter nog veel meer mogelijke oorzaken waar je waarschijnlijk nog niet bij stil had gestaan.

Aan de hand van een aantal symptomen, tekenen en waarschuwingssignalen kun je de oorzaak helpen achterhalen.

Dit artikel vertelt je 7 mogelijke oorzaken van mondslijmvlies vervellen.

pijnlijke mond kies tandvlees

Waarom je mondslijmvlies vervelt

Waar komt die schil aan de binnenkant van je mond toch vandaan? Wat verklaart de vervelling van het mondslijmvlies?

  1. Tandpasta. Bekende tandpastamerken zoals Colgate en Aquafresh bevatten actieve sodium lauryl sulfaat (SLS) ingrediënten. Anderzijds bevat Sensodyne normaal gesproken geen SLS. Dit is natuurlijk niet zo verwonderlijk omdat het voor mensen met een gevoelige mond gemaakt is. Door over te stappen op een andere tandpasta dat geen SLS bevat kun je erachter komen of dit de oorzaak is. Vervelling aan de binnenkant van je wangen kan hiermee meestal voorkomen worden. Aangezien je mond meestal twee weken nodig heeft om te genezen gebruik je een SLS-vrije tandpasta dagelijks ongeveer twee weken en als je een verschil opmerkt, is je tandpasta dus mogelijk de boosdoener.

2. Schimmelinfectie. Mogelijk is een schimmelinfectie in je mond de boosdoener. Dit wordt ook wel candidiasis of spruw genoemd. Typisch zie je een wit wegveegbaar laagje waaronder een ruwe rode huid te zien is. Het zit vaak aan de binnenkant van de wangen of op het dak van je mond. Risicofactoren zijn onder andere overmatig antibioticagebruik, een ongediagnosticeerde systemische aandoening of een verzwakte afweer.

Weetje

Wist je dat je de kans op spruw kan verkleinen door yoghurt of probiotica te nemen als je antibiotica gaat gebruiken?

  1. Verbranding. Het dak van je mond raakt vaker verbrand dan je in eerste instantie zou verwachten. Bijvoorbeeld door de hete, kleverige kaas van een stuk pizza waarna je huid na 1-2 dagen gaat vervellen. Dit is dus zeker een oorzaak waar je rekening mee moet houden. De turnover van je mondslijmvlies is hoog, daarom zullen oppervlakkige brandwonden van het mondslijmvlies binnen 1 of 2 weken genezen. Het genezingsproces kan met hyaluronzuurgel versneld worden. Overleg altijd met je arts.
  2. Voedselallergie. Het mondslijmvlies kan door zure voeding geïrriteerd raken. Naarmate je ouder wordt kun je soms nog een voedselallergie ontwikkelen voor bijvoorbeeld pinda’s, noten, schaaldieren en zeevruchten. Meestal veroorzaakt dit geen schilferige huid maar er kunnen wel droge en rode eczeemachtige plekken ontstaan.
  3. Wangen bijten. Als je te hard op je tanden bijt, kan ook de binnenkant van de wangen beschadigd worden. Een oorzaak waar veel mensen zich niet van bewust zijn. Plekken die altijd geïrriteerd raken kunnen eelt gaan ontwikkelen. Op de plek waar je tanden op elkaar komen kan dan een rechte lijn zijn. Op je wangen bijten kan een gevolg van stress zijn. Mogelijk is het een gewoonte.
  4. Chips. Er kan ook een zogeheten mond trauma optreden als bijvoorbeeld chips de binnenkant van je mond snijdt of prikt. Iets waar tandartsen regelmatig mee te maken krijgen. Hierbij ontstaat meestal een schilfering.
  5. Stevens-Johnson Syndroom. In zeer zeldzame gevallen kan vervellen van het mondslijmvlies veroorzaakt worden door het Stevens-Johnson Syndroom. Een pijnlijke huidziekte waarbij er zich blaren vormen en je huid afsterft en afschilfert.

Wees je ervan bewust dat er nog meer gezondheidsproblemen voor vervellend mondslijmvlies kunnen zorgen. Een arts kan de oorzaak achterhalen. Om de oorzaak te achterhalen wordt vaak een eliminatieproces gebruikt.

Take home message

Vervellen mondslijmvlies? Orale epitheliolyse, oftewel pellen of vervelling van het mondslijmvlies is een oppervlakkige afschilfering van het mondslijmvlies. Het wordt vaak niet herkend.

Het kan onder andere door mondhygiëne producten veroorzaakt worden die natriumlaurylsulfaat (SLS) bevatten. 

Meestal verdwijnt de aandoening spontaan of na het stoppen van de tandpasta of mondspoeling.

Met een beetje speurwerk kun je de oorzaak soms dus al achterhalen. Voor een correcte diagnose ga je uiteraard naar je dokter.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hassona, Y., & Scully, C. (2013). Oral mucosal peeling. British Dental Journal, 214(8), 374-374.