Je kent ‘m waarschijnlijk van TV: de VibroShaper. Een trilplaat waarmee je in workouts van slechts 10 minuten een strak figuur kunt krijgen, en dit zonder te zweten óf te diëten.

In deze review hebben we (net als de Keuringsdienst van Waarde), kritisch gekeken naar de wetenschap achter de VibroShaper van Tommy Teleshopping zodat jij een weloverwogen aankoop kunt doen.

Wij nemen producten op waarvan wij denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je de VibroShaper koopt via onze links, verdienen wij een kleine commissie.

Wat is de VibroShaper?

VibroShaper-TrilplaatDe VibroShaper is een fitnessproduct van Telsell. Het is een trilplaat waar je oefeningen op kan doen om zo je spieren te activeren en de bloedsomloop te verhogen.

Het fitnessapparaat belooft calorieën te verbranden, opgeslagen vet te bestrijden en bovendien de huid strakker te maken. Allemaal zaken waar we normaal gesproken hard voor moeten zwoegen om voor elkaar te krijgen.

Klinkt goed, maar de HAMvraag is natuurlijk of een vibrerende plaat dat daadwerkelijk voor elkaar kan krijgen?

Lukt afvallen met trilplaten zoals de VibroShaper?

Volgens The British Journal of Sports Medicine, helpen trilplaten zoals de Vibroshaper bij het activeren van de spieren. 

laagintensiteit vibroshaper oefeningEen trilplaat veroorzaakt namelijk duizenden trillingen per minuut. Door alle trillingen van de Vibroshaper zullen je spieren reflexmatig gaan samentrekken. Met deze microspiercontracties verbrandt je vervolgens calorieën.

In vergelijking met traditionele sportactiviteiten is dat effect wel anders, waardoor het natuurlijke sportactiviteiten niet kan vervangen.

Hoeveel calorieën je verbrandt met de Vibroshaper ligt voornamelijk aan hoe je de Vibroshaper gebruikt.

hoog intensiteit vibroshaper oefeningDe effectiviteit kan namelijk sterk verhoogd worden door het te combineren met weerstandstraining.

Hiermee kan je de intensiteit van je workout verhogen. Het lichaam moet immers meer tegelijkertijd doen.

Een kleinschalig onderzoek heeft aangetoond dat je met de vibraties 20 procent extra calorieën kan verbranden. Dit kan aardig oplopen.

Als je met de vibroshaper (trilplaat) traint zal je in 6 maanden gemiddeld 11% van je gewicht verliezen. Een trilplaat kan zelfs de cellulitis verminderen.

Weetje

Wist je dat staan, zitten of liggen op een trilplaat bijna even effectief als regelmatige lichaamsbeweging kan zijn? Dit blijkt uit onderzoek.

209,95
Nu besteld, morgen in huis
BEKIJK DEAL

Bovendien kan het gewichtsverlies op de lange termijn behouden worden. En dan komt al snel de HAMvraag hoeveel je precies kan verbranden.

Hoeveel val je precies af?

Je kan in 15 minuten maar liefst 50-125 calorieën verbranden als je de vibroshaper met een training combineert, zoals squats of push-ups.

Uiteraard zal het werkelijke gewichtsverlies ook afhangen van de voedingsinname.

Zijn snelle trillingen gevaarlijk voor het lichaam?

man die rent, trillende spierenTijdens natuurlijke sportactiviteiten komen er ook regelmatig trillingen voor. Denk aan de schokken die door het been worden ervaren wanneer de hiel de grond raakt tijdens elke loopbeweging.

Trillingen komen dus bij veel sportieve activiteiten voor en dat blijkt uit onderzoek zelfs belangrijk te zijn voor een goede workout.

Studies hebben namelijk aangetoond dat wanneer externe trillingen het lichaam laten vibreren, de spieren geactiveerd worden om de trillingen te minimaliseren. Hierdoor zou je de spieren tijdens kunstmatige trillingen toch als het ware ‘trainen’.

Maar natuurlijk zijn de trillingen minder heftig dan bij een trilplaat zoals de VibroShaper. 

Er zijn al veel experimenten uitgevoerd waarbij de trilplaat maar 10-15 minuten per dag werd gebruikt en daarbij traden zelden letsels op.

Echter, in sommige experimenten werden participanten enkele uren per dag blootgesteld aan de trilplaat. Hier werd bewijs gevonden voor de volgende schadelijke effecten:

  1. ruggegraat letsels
  2. gedeeltelijk verlies van gevoelssensatie
  3. verminderde spierkracht
  4. verminderde zenuwgeleiding

De conclusie is dat de VibroShaper maximaal 10 á 15 minuten per dag gebruikt mag worden. Meer blootstelling kan schadelijk zijn. Het is echter ook belangrijk om de knieën te buigen om zo de trillingen naar het hoofd te verminderen.

Kan de VibroShaper spiergroei stimuleren?

spiergroei vibroshaperJe kan concluderen dat de VibroShaper effectief is in het activeren van de spieren, maar dit betekent niet dat je andere sportactiviteiten ermee kan vervangen.

Een onderzoek vergeleek de impact op de spieren van een trilplaat met traditionele sportactiviteiten. Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat de impact van een trilplaat heel anders is dan bijvoorbeeld een potje tennis of bodybuilding.

Uit de resultaten bleek dat de trilplaat wel de spieren uitputte en meer bloed lieten stromen naar de spieren, wat betekent dat vibratietraining absoluut de spieren activeert. 

Maar in vergelijking met traditionele sportactiviteiten, gebeurde dat in milde mate. Hoogst waarschijnlijk onvoldoende om atleten een volledige workout te geven. Maar dit kwam waarschijnlijk omdat de deelnemers alleen basisoefeningen deden zoals stationair staan.

In een vervolgonderzoek lieten ze de deelnemers ook weerstandstraining tegelijkertijd uitoefenen op de trilplaat. Denk hierbij aan planken op de VibroShaper, of training in combinatie met de weerstandsbanden. Hieruit bleek dat er wel sprake was van een significante verbetering van sportprestaties (10% hoger springen). 

Samenvattend is de effectiviteit afhankelijk van welke oefeningen je doet op de VibroShaper. Simpelweg staan heeft een minder sterk effect, waar uitdagende weerstandsoefeningen een hele goede workout kunnen bieden.

VibroShaper zeer goed voor mensen met sportbeperkingen

Ouderen sporten een stuk minder dan jonge atleten en hebben vaak al voldoende aan milde sportieve activiteiten. Door middel van een trilplaat zoals de VibroShaper kunnen zij alsnog spieractivatie krijgen. Dit geldt ook voor mensen die bepaalde beperkingen hebben waardoor ze geen gewichten kunnen tillen.

In dergelijke gevallen is het een hele slimme keuze, ook vanwege de gerapporteerde voordelige effecten in het reduceren van lage rugklachten en pijnsensatie. Enkele onderzoeken vonden namelijk dat mild gebruik van de VibroShaper (10 minuten per dag), de pijn bij letselklachten deed verminderen.

Beste Vibroshaper oefeningen

vrouw doet meerdere vibroshaper oefeningen

Je verbrandt de meeste calorieën als je de VibroShaper met een oefenprogramma combineert. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat de beste oefeningen zijn.

Trilplaatoefeningen:

  1. knieën licht tot zwaar buigen
  2. leg raises
  3. voorover steun
  4. planken
  5. opdrukken
  6. downward dog
  7. been crunches
  8. lunges
  9. squats
  10. quad stretches

Met de VibroShaper kan je erg creatief zijn. Ga bijvoorbeeld achterover zitten met de voeten van de grond of met de voeten en handen van de grond om het wat zwaarder te maken.

Daarnaast kan je de VibroShaper als massage-apparaat gebruik voor bijvoorbeeld de bovenbenen.

Hard of zacht vibreren op de VibroShaper?

Dit is nog onbekend. Maar Cardinale (2002) neigt naar betere resultaten bij minder extreme vibraties. De verklaring is dat bij zeer hoge vibraties het lichaam niet in staat is om de vibraties effectief te verminderen. 

Conclusie VibroShaper trilplaat

De huidige kennis over veilige en effectieve trilplaten is zeer beperkt en claims van bedrijven en pseudo-experts kunnen daarom misleidend zijn. 

Het huidige bewijs geeft aan dat trilplaten zoals de VibroShaper een effectieve training kunnen bieden. Voor jonge atleten is de effectiviteit op sportprestatie minimaal, tenzij de VibroShaper wordt gebruikt in combinatie met weerstandstraining.

Voornamelijk voor ouderen of mensen met sport- of bewegingsbeperkingen is het een ideale tool om zo het verouderingsproces in de skeletspieren te verminderen.

Let wel op dat blootstelling niet langer is dan 15 minuten per dag. Gelukkig kan je in deze tijdspan van de meeste gezondheidsvoordelen profiteren.

Probeer ook de knieën te buigen om trillingen naar het hoofd te minimaliseren.

209,95
Nu besteld, morgen in huis
BEKIJK DEAL

Dit krijg je als je de VibroShaper besteld

  • Een gebruiksaanwijzing.
  • Een voedingsschema.
  • Een trainingsschema met 20 verschillende relevante oefeningen.
  • Stretch bands.
  • Afstandsbediening.
  • Stekkersnoer.
  • VibroShaper.

Zo werkt de VibroShaper

Zet de VibroShaper op een vlakke ondergrond en houd minstens 1 meter afstand van wanden en voorwerpen. Gebruik bij kwetsbare vloeren zoals laminaat een beschermende ondergrond om eventuele schade te voorkomen.

Op het paneel aan de voorkant kan je een trainingsduur, trilintensiteit, modus en programma instellen. Dezelfde toetsen van het paneel vind je ook op de afstandsbediening.

Het apparaat heeft twee modi: manueel en automatisch.

Manuele modus. Zodra je op start drukt begint de VibroShaper met vibreren. Het is mogelijk om het vibrerende tempo te verhogen of te verlagen (3 standen). Om te stoppen druk je op “stop”. De vibroshaper bouwt dan langzaam af tot het tot stilstand komt.

Automatische modus. Er zijn drie programma’s met andere intensiteitsintervals die je met de “P” knop kan selecteren. De inhoud van zo’n programma kun je vinden in de gebruiksaanwijzing 

In beiden standen kan je gebruik maken van de stretch bands die aan de voorzijde zijn in te haken.

Ze adviseren om om voor het trainen te stretchen om de flexibiliteit te bevorderen en spierpijn te verminderen. Deze stretch oefeningen staan ook op het trainingsplan. 

De stand van de voeten bepaald de mate van intensiteit. Als de voeten ver van elkaar vandaan staan, komt er meer druk op het lichaam dan als ze dicht bij elkaar staan.

Tot slot adviseren ze (correct) een maximale sessieduur van 10 minuten, 3 maal in de week.

209,95
Nu besteld, morgen in huis
BEKIJK DEAL

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft een wetenschappelijke achtergrond en zoekt alles graag tot op de bodem uit.

Bronnen

Cardinale, M. A. J. W., & Wakeling, J. (2005). Whole body vibration exercise: are vibrations good for you?. British journal of sports medicine, 39(9), 585-589.

Rittweger, J., Ehrig, J., Just, K., Mutschelknauss, M., Kirsch, K. A., & Felsenberg, D. (2002). Oxygen uptake in whole-body vibration exercise: influence of vibration frequency, amplitude, and external load. International journal of sports medicine, 23(6), 428-432.

Adamo, D. E., Martin, B. J., & Johnson, P. W. (2002). Vibration-induced muscle fatigue, a possible contribution to musculoskeletal injury. European journal of applied physiology, 88(1-2), 134-140.