Netelroos, ook wel bekend als urticaria, is een immuunziekte wat ongeveer 20 procent van de mensen op een bepaald moment in hun leven krijgt. Leven met chronische netelroos kan moeilijk en zelfs pijnlijk zijn.

De aandoening kan worden veroorzaakt door stoffen of situaties, en begint meestal met een jeukende huid dat verandert in gezwollen rode bulten.

Het is aangetoond dat verlaagde vitamine D-concentraties de immuunfunctie kunnen verstoren en daarmee kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van allergische aandoeningen. 

Wellicht heb je ergens iets over de voordelige effecten van vitamine D op het immuunsysteem gelezen en vraag je je nu af of het werkzaam is bij netelroos.

Vitamine D heeft een positief effect op de symptomen en duur van netelroos. Onderzoekers hebben aangetoond dat hogere dosis vitamine D ervoor zorgt dat galbulten sneller verdwijnen en dat bovendien de slaapkwaliteit verbetert. In het geval van een vitamine D tekort verlichten supplementen de symptomen van netelroos aanzienlijk. Na een week nam de ernst van de netelroos symptomen met 33 procent af. Na drie maanden had de groep die 4.000 eenheden vitamine D3 nam een 40 procent afname van de ernst van hun netelroos.

Vitamine D rijke voeding tegen netelroos

Vitamine D is de enige voedingsstof die je lichaam produceert bij blootstelling aan zonlicht. Het probleem in Nederland en België is dat 50% van de bevolking onvoldoende zon krijgt.

Gelukkig kun je eenvoudig voeding rijk aan vitamine D in je dieet integreren. Je zou dagelijks 800 eenheden (IE) per dag (20 mcg) aan vitamine D uit voedingsmiddelen moeten binnenkrijgen. 

Als je weinig buiten komt, moet de vitamine D inname rond de 1000 IE (25 mcg) per dag liggen. 

Deze voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden vitamine D: 

Zalm: zalm is een grote bron van vitamine D. 100 gram zalm bevat maar liefst 526 eenheden (IE) aan vitamine D, oftewel 66% van de dagelijkse behoefte. 

Haring en sardines: verse Atlantische haring bevat 216 IE per portie van 100 gram, dat is 27% van de dagelijkse behoefte. Ingeblikte sardientjes zijn ook rijk aan vitamine D. Een blikje van 108 gram bevat 177 IE, oftewel 22% van de dagelijkse behoefte. 

Kabeljauwleverolie: levertraan bevat zeer veel vitamine D, met ongeveer 448 IE per theelepel (4,9 ml) kom je uit op 56% van de dagelijkse behoefte. Levertraan bevat daarnaast een grote hoeveelheid vitamine A. 

Eigeel: de eiwitten zitten voor het grootste deel in het eiwit, maar het vet, de vitaminen en de mineralen vind je in de eidooier. Een eierdooier bevat 37 IU aan vitamine D, oftewel 5% van de dagelijkse behoefte.

Tonijn in blik: ingeblikte lichte tonijn bevat tot 268 IU aan vitamine D per 100 gram, dat is 34% van de dagelijkse behoefte. Gestreepte tonijn of geelvintonijn (lichte tonijn) is een veiligere keuze dan witte tonijn om kwikvergiftiging te voorkomen.

Champignons: champignons zijn de enige goede plantaardige bron van vitamine D. Sommige soorten bevatten tot 2300 IE per 100 gram, bijna drie keer de dagelijkse behoefte.

Verrijkt voedsel: graan en havermout, Koemelk, sojamelk, sinaasappelsap. 

Probeer de volgende symptoomverlichtingen tegen netelroos 

In de meeste gevallen kunnen alleen al huismiddeltjes verlichting bieden. Hier zijn een paar manieren om de jeukende huid te kalmeren:

Lotion. Droogheid en jeuk gaan hand in hand, dus houd je huid te allen tijde gehydrateerd. Door de lotion direct na de douche op te smeren houdt je huid een deel van het vocht vast dat anders verdampt.

Koel havermoutbad. Neem een koel havermoutbad want warm water kan je huid uitdrogen en de symptomen verergeren. Het toevoegen van gemalen havermout geeft het huidoppervlak een extra beschermende barrière om het vocht vast te houden.

Katoen en zijde. Kies outfits die gemaakt zijn van katoen of zijde, omdat je huid dan de kans heeft om te ademen. Daarentegen kunnen synthetische stoffen de huid juist irriteren. Daarnaast kunnen lange mouwen en lange broeken je af leiden van je netelroos en voorkomen dat je gaat krabben.

Koudetherapie. Het koel houden van je huid verlicht de jeuk door de ontsteking rondom de netelroos te verminderen. Gebruik hiervoor een koud, vochtig washandje of ijskompres en leg het 15 seconden op geïrriteerde plekken. Een ijskompres kan een verdovend effect hebben en de jeuk verzachten. 

Afleiding. Leid jezelf af met leuke hobby’s, knip je nagels en houd ze kort of draag handschoenen. Door jezelf af te leiden kun je de vicieuze cyclus van jeuk en krabben doorbreken.

Anti histamine dieet. Het anti histamine dieet verlaagt het histamine niveau in het bloed door histaminerijk voedsel te vermijden zoals yoghurt, kaas, geconserveerd vlees, gefermenteerd voedsel, alcohol en vis in blik. Daarnaast kan het vermijden van pseudoallergenen, zoals levensmiddelenadditieven de symptomen verminderen.

Anti-jeuk creme. Calamine Lotion (calamineschudsel) kan onmiddellijke verlichting van de jeuk geven.

Take home message 

Het leven met netelroos kan frustrerend zijn, vooral als de symptomen je slaap en dagelijkse taken beïnvloeden. 

Verlaagde vitamine D-concentraties hebben een negatieve impact op de immuunfunctie en kunnen daarmee bijdragen aan de ontwikkeling van allergische aandoeningen. 

Vitamine D heeft een positief effect op de symptomen en duur van netelroos. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarmee je de jeuk en het ongemak effectief kunt verlichten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Boonpiyathad, T., Pradubpongsa, P., & Sangasapaviriya, A. (2016). Vitamin d supplements improve urticaria symptoms and quality of life in chronic spontaneous urticaria patients: a prospective case-control study. Dermato-endocrinology, 8(1), e983685.

Goetz, D. W. (2011). Idiopathic itch, rash, and urticaria/angioedema merit serum vitamin D evaluation: a descriptive case series. West Virginia Medical Journal, 107(1), 14-21.

Rorie, A., Goldner, W. S., Lyden, E., & Poole, J. A. (2014). Beneficial role for supplemental vitamin D3 treatment in chronic urticaria: a randomized study. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 112(4), 376-382.

Gupta, M. A., & Gupta, A. K. (2012). Chronic idiopathic urticaria and post-traumatic stress disorder (PTSD): an under-recognized comorbidity. Clinics in dermatology, 30(3), 351-354.

Kaplan, A. P. (1983). Chronic urticaria: possible causes, suggested treatment alternatives. Postgraduate medicine, 74(3), 209-222.