Vocht Uit Knokkels: Een Overzicht

Om verschillende redenen kan er vocht uit knokkels afgenomen worden. Dit kan even schrikken zijn, maar het kan ook wat onschuldigs zijn.

Door bijvoorbeeld een ontstoken gewricht of een ganglion cyste kan er vocht in de knokkels komen die alledaagse dingen ongemakkelijk kunnen maken. 

Als je naast de zwelling ook last hebt van koorts kan het gewricht geïnfecteerd zijn. Dit zijn nogal wat uiteenlopende oorzaken.

Aan de hand van verschillende symptomen kun je een idee krijgen waar de klachten vandaan komen.

Dit artikel vertelt je wat vocht uit knokkels kan betekenen, de verschillende oorzaken en wat een normale uitslag van het onderzoek is.

verpleegkundige-houdt-hand-vast-van-parkinson-patient

Waarom er vocht in de knokkels kan zitten

Wanneer er in je weefsels rondom de gewrichten meer vocht terechtkomt zullen gewrichten gaan zwellen.

  1. Gezwollen gewricht. Gezwollen gewrichten en gewrichtszwellingen worden vaak veroorzaakt door ontstoken gewrichten (artritis), verwondingen en infecties. Een gezwollen gewricht kan ook op een gewrichtsaandoening duiden zoals artrose (slijtage). Als je naast de zwelling ook koorts hebt kan het gewricht geïnfecteerd zijn (septische artritis) dat het gewricht ernstig kan beschadigen.
  2. Cyste. Als er een soort van luchtbel op je knokkel zit, heb je mogelijk een ganglion cyste. Dit is een met vloeistof gevuld knobbeltje dat rond gewrichten en pezen voorkomt. Meestal zullen ze geen symptomen geven en gaan ze ook vanzelf weg. Eventueel kan de ganglion met een operatie (ganglionectomie) verwijderd worden.

Waarom er vocht uit knokkels gehaald wordt

Er zijn verschillende redenen waarom een zorgprofessional vocht uit knokkels wil halen. 

Zo kan er vloeistof voor verdere analyse nodig zijn om zo een bepaalde gewrichtsaandoening vast te stellen.

Zwellingen kunnen ook nog eens voor een bewegingsbeperking zorgen die je  alledaagse bewegingen kunnen beperken.

Hoe het ook ontstaan mag zijn, de volgende vraag is hoe je er precies vanaf kunt komen.

Vocht uit knokkels halen

Met het zogeheten gewrichts aspiratie kan er vocht uit knokkels gehaald worden. 

Het is een procedure waarbij er met een naald en spuit in het gewricht wordt gegaan en er vloeistof verwijderd wordt.

Dit kan nogal belastend klinken, maar gelukkig zal dit meestal onder plaatselijke verdoving gebeuren.

Aan de hand van de helderheid, kleur en andere kenmerken kan normaal en afwijkend gewrichtsvloeistof van elkaar onderscheiden worden.

Normaal en afwijkend gewrichtsvloeistof

Met behulp van gewrichts aspiratie kan er gewrichtsvloeistof afgenomen worden. Gewrichtsvloeistof wordt ook de synoviale vloeistof genoemd en is verantwoordelijk voor de smering van je gewrichten.

Om te weten of deze belangrijke vloeistof afwijkend is, zul je eerst moeten weten hoe normale en gezonde vloeistof eruitziet.

Normaal gesproken is je synoviale vloeistof helder, enigszins draderig of kleverig en strokleurig.

Anderzijds kan abnormale synoviale vloeistof juist troebel, dikker of dunner zijn.

De troebelheid kan meerdere dingen veroorzaakt worden zoals:  

  1. overtollige witte bloedcellen
  2. kristallen
  3. micro-organismen

Take home message

Door ontstekingen, verwondingen en infecties kan er vocht in je knokkelgewricht komen. Als het meer op een luchtbel lijkt kan er ook sprake zijn van een ganglion cyste, een met vloeistof gevuld knobbeltje dat rond gewrichten en pezen voorkomt.

Dan vraag je je al snel af hoe je vocht uit knokkels haalt. In het geval van een ontstoken gewricht kan er met gewrichts aspiratie vocht voor verdere analyse afgenomen worden.

Hoe wordt vocht uit knokkels verwijderd?

Meestal wordt vocht uit knokkels onder plaatselijke verdoving afgenomen (geaspireerd). Vervolgens kan de synoviale gewrichtsvloeistof geanalyseerd worden.

Normale gewrichtsvloeistof is helder, enigszins draderig of kleverig en strokleurig terwijl afwijkende vloeistof troebel, dikker of dunner is.

De troebelheid kan veroorzaakt zijn door bijvoorbeeld overtollige witte bloedcellen, kristallen, micro-organismen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen