7 Gevolgen van Vroeggeboorte

Bij een vroeggeboorte wordt een baby vóór de 37e zwangerschapsweek geboren. 

Dit kan verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby. 

In dit artikel bespreken we de mogelijke gevolgen van vroeggeboorte en wat je als ouder kunt doen om je kind te helpen deze uitdagingen te overwinnen.

zwangere vrouw zit op bed

1. Laag geboortegewicht en groeiachterstand

Een van de belangrijkste gevolgen van vroeggeboorte is een lage geboortegewicht en groeiachterstand. 

Babys die vroeg geboren worden, hebben niet de tijd gehad om voldoende te groeien en aan te komen in gewicht. 

Dit kan leiden tot een groter risico op gezondheidsproblemen en ontwikkelingsachterstand. 

Houd daarom in de gaten of je kind op schema groeit en werk met een arts of specialist om eventuele achterstanden aan te pakken. 

Weet ook dat de groeiachterstand niet per se betekent dat je kind later in het leven kleiner zal blijven, veel premature baby’s komen op latere leeftijd op schema of zelfs boven het gemiddelde. 

2. Ademhalingsproblemen

Een ander gevolg van vroeggeboorte is ademhalingsproblemen, waaronder premature longontwikkeling. 

Babys die vroeg geboren worden, hebben soms moeite met het reguleren van hun ademhaling en kunnen daardoor lijden aan zuurstoftekort. 

Dit kan leiden tot longproblemen, waaronder longontsteking en longschade. 

In ernstige gevallen kunnen deze problemen leiden tot een blijvende beperking in de ademhaling en longfunctie. 

Het is belangrijk om je kind nauwkeurig te monitoren en samen te werken met een arts of specialist om eventuele ademhalingsproblemen aan te pakken. 

Snelle en effectieve behandeling kan de kans op blijvende schade verminderen.

3. Infecties 

Vroeggeboren kinderen hebben een verhoogd risico op infecties. 

Dit komt doordat hun immuunsysteem nog niet volgroeid is en ze dus minder beschermd zijn tegen ziekteverwekkers. 

Bovendien zijn vroeggeboren kinderen vaak aan een beademingsmachine aangesloten, wat de kans op luchtweginfecties vergroot. 

Andere factoren, zoals prematuriteit, verzwakte immuunfunctie, en frequente ziekenhuisbezoeken, kunnen ook bijdragen aan het verhoogde risico op infecties bij vroeggeboren kinderen. 

Het is belangrijk om hygiënemaatregelen te nemen en om regelmatig medische controles uit te voeren om dit risico te beperken.

4. Ziekenhuisopname

Vroeggeboorte verhoogt ook het risico op ziekenhuisopname. 

Omdat vroeggeboren kinderen meer medische aandacht en zorg nodig hebben dan volgroeide baby’s, is het waarschijnlijker dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. 

Veel vroeggeboren kinderen moeten bijvoorbeeld in een couveuse geplaatst worden, wat betekent dat ze nauwlettend moeten worden gemonitord en ondersteund door medische apparatuur. 

Sommige vroeggeboren kinderen kunnen ook problemen hebben met de ontwikkeling van organen, waardoor ze vaker moeten worden opgenomen voor behandeling of monitoring. 

Het is belangrijk om regelmatig medische controles uit te voeren en om snel actie te ondernemen wanneer er gezondheidsproblemen zijn om ziekenhuisopnames te beperken en de gezondheid van het kind te beschermen.

5. Gehoor- en zichtproblemen 

Vroeggeboorte verhoogt ook het risico op gehoor- en zichtproblemen. 

Dit komt doordat de ontwikkeling van deze zintuigen nog steeds plaatsvindt in de baarmoeder en vroeggeboren kinderen deze cruciale ontwikkelingsfase missen. 

Hierdoor kan het gehoor en zicht van vroeggeboren kinderen worden aangetast, wat leidt tot problemen met horen en zien. 

Sommige vroeggeboren kinderen kunnen bijvoorbeeld slechter horen of slechtziend zijn, wat kan leiden tot communicatieproblemen, moeilijkheden bij het leren en andere uitdagingen. 

Het is belangrijk om regelmatig medische controles uit te voeren en om tijdig te handelen wanneer er problemen worden waargenomen, zoals het aanbieden van hulp en ondersteuning bij het verbeteren van de gehoor- en zichtfunctie van het kind.

6. Ontwikkelingsachterstand en leerproblemen

Vroeggeboren kinderen lopen een verhoogd risico op ontwikkelingsachterstanden en leerproblemen. 

Dit komt doordat hun hersenen nog niet helemaal volgroeid zijn op het moment dat ze geboren worden. 

Bij een vroeggeboorte kunnen de hersenen niet optimaal ontwikkelen en dit kan leiden tot leer- en ontwikkelingsproblemen, zoals achterstanden in spraak, taal, beweging, geheugen, aandacht en concentratie. 

Deze achterstanden kunnen in sommige gevallen blijvend zijn en invloed hebben op de verdere ontwikkeling en schoolprestaties van het kind. 

Het is belangrijk om kinderen die vroeg geboren zijn extra ondersteuning en begeleiding te bieden om hun ontwikkeling en leerprestaties te optimaliseren.

7. Neurologische aandoeningen

De hersenen van een pasgeborene zijn nog volop in ontwikkeling en daarom zijn zij extra kwetsbaar voor schade. 

Een vroeggeborene heeft hierdoor een verhoogd risico op neurologische aandoeningen zoals cerebrale parese, epilepsie en cognitieve beperkingen. 

Dit komt doordat de hersenen nog niet volledig zijn ontwikkeld en zij eventueel niet alle stadia van de ontwikkeling hebben doorlopen. 

Het risico op neurologische aandoeningen is groter naarmate een kind eerder geboren wordt. 

Het is belangrijk om op deze aandoeningen te letten en ze te behandelen om zo de ontwikkeling van het kind te bevorderen.

Andere gevolgen

Er zijn nog meer mogelijke gevolgen van vroeggeboorte. Hieronder staan enkele voorbeelden.

Ademhalingsproblemen. Vroeggeboren baby’s hebben een verhoogd risico op longontsteking, bronchopulmonale dysplasie en apneu (tijdelijke stilstand van de ademhaling).

Spijsverteringsproblemen. Sommige vroeggeboren baby’s kunnen last hebben van maagdarmproblemen, waaronder reflux, constipatie en darmobstructie.

Hormonale problemen. Vroeggeboren baby’s kunnen een verhoogd risico hebben op schildklierproblemen, diabetes insipidus en adrenale insufficiëntie.

Hartslagproblemen. Sommige vroeggeboren baby’s kunnen problemen ondervinden met het reguleren van hun hartslag, waaronder tachycardie (snelle hartslag) en bradycardie (trage hartslag).

Problemen met het immuunsysteem. Vroeggeboren baby’s kunnen een verzwakt immuunsysteem hebben, wat hen gevoeliger maakt voor infecties en ziekten.

Problemen met het centrale zenuwstelsel. Sommige vroeggeboren baby’s kunnen problemen hebben met de ontwikkeling van hun zenuwstelsel, waaronder hersenbloeding, hersenbeschadiging en hersenverlamming.

Dit is slechts een beperkte lijst van de mogelijke gevolgen van vroeggeboorte, en sommige baby’s kunnen nog andere problemen ervaren. 

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de gezondheid en ontwikkeling van een vroeggeborene baby en regelmatig te bezoeken bij de kinderarts en andere zorgverleners.

Take home message

We hebben besproken hoe vroeggeboorte veel mogelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en ontwikkeling van een kind. 

Dus wat zijn de vroeggeboorte gevolgen?

Van verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals infecties, ziekenhuisopnamen, gehoor- en zichtproblemen tot ontwikkelingsachterstand en leerproblemen, evenals verhoogd risico op neurologische aandoeningen. 

Gelukkig worden deze uitdagingen steeds meer begrepen en worden er steeds betere manieren gevonden om deze uitdagingen aan te pakken. 

Door voortdurende onderzoeken en vooruitgang in de medische wereld, krijgen vroeggeboren kinderen steeds meer de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben om gezond en gelukkig op te groeien.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen