Waar Komt Hoesten Vandaan? 10 Oorzaken en Functies

We hoesten vaak als we ziek zijn, maar soms hoesten we zonder erbij na te denken.

Maar waar komt dit fenomeen eigenlijk vandaan? Dus waar komt hoesten vandaan?

KORT ANTWOORD

Hoesten is een automatische reactie van het lichaam om verstoppingen of irriterende stoffen uit de luchtwegen te verwijderen. Het is een beschermende reflex van onze luchtwegen, die ons beschermt tegen schadelijke stoffen zoals stof, bacteriën, virussen en pollen. 

Wanneer onze luchtwegen geprikkeld worden door deze stoffen, activeert ons lichaam de hoestreflex door plotseling en krachtig lucht uit te blazen. Dit helpt om de irriterende stof of de verstopping uit de luchtwegen te verwijderen.

Hoesten is ook een symptoom van veel gezondheidsproblemen, zoals verkoudheid, griep, longontsteking, bronchitis en astma.

Kortom, hoesten is een belangrijke reflex die ons beschermt tegen schadelijke stoffen en irriterende verstoppingen in de luchtwegen. Het is een natuurlijke manier om onze luchtwegen schoon te houden en onszelf te beschermen.

Dit artikel vertelt je waar hoesten vandaan komt, de verschillende soorten hoest inclusief de oorzaken van hoesten.

vrouw hoest

6 Verschillende soorten hoest

Er zijn verschillende soorten hoest die we kunnen onderscheiden, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en kenmerken van de hoest.

 1. Droge hoest. Een droge hoest is een hoest die geen slijm of slijmvlies produceert. Het is een vervelend gevoel in de keel en de reflex om te hoesten. Droge hoest wordt vaak veroorzaakt door verkoudheid, griep of allergieën.
 2. Natte hoest. Een natte hoest is een hoest die gepaard gaat met het produceren van slijm of slijmvlies. Natte hoest wordt vaak veroorzaakt door verkoudheid, griep of longontsteking.
 3. Chronische hoest. Chronische hoest is een hoest die langer dan acht weken aanhoudt. Het kan vervelend zijn en is vaak het gevolg van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals astma, chronische bronchitis of COPD.
 4. Hoesten door prikkelbare darmsyndroom (PDS). PDS is een aandoening die leidt tot buikklachten en darmproblemen. Het kan ook leiden tot hoesten, vooral na het eten.
 5. Keelhoest. Keelhoest is een hoest die ontstaat vanuit de keel en wordt veroorzaakt door irriterende stoffen zoals rook, stof of stoffen die door inademing in de keel komen.
 6. Astmahoest. Astmahoest is een hoest die ontstaat door astma. Het is een droge en kriebelhoest die vooral ’s nachts of vroeg in de ochtend aanhoudt.

Dit zijn de meest voorkomende soorten hoest. Het is belangrijk om te weten welke soort hoest je hebt, omdat de behandeling afhankelijk is van de onderliggende oorzaak van de hoest.

De 10 oorzaken van hoesten

Hoesten is een natuurlijke reflex die door het lichaam wordt gebruikt om de luchtwegen te beschermen en irriterende stoffen of slijm te verwijderen. 

Er zijn echter veel verschillende oorzaken die hoesten kunnen veroorzaken, en het is belangrijk om te weten wat deze zijn om de juiste behandeling te kunnen krijgen. 

Hieronder een lijst met de meest voorkomende oorzaken van hoesten.

 1. Verkoudheid en griep. Verkoudheid en griep zijn virale infecties die vaak gepaard gaan met hoesten. Het hoesten is vaak droog en kan gepaard gaan met neusverstopping, keelpijn en verhoging.
 2. Longontsteking. Longontsteking is een infectie van de longen die hoesten veroorzaakt, vooral als de hoest nat is en gepaard gaat met slijm.
 3. Allergieën. Allergieën, zoals hooikoorts, kunnen hoesten veroorzaken door irritatie in de luchtwegen. Het hoesten is vaak droog en kan gepaard gaan met neusverstopping en niezen.
 4. Rook- en luchtvervuiling. Rook en luchtvervuiling kunnen irriterend zijn voor de luchtwegen en hoesten veroorzaken.
 5. Reflux. Reflux is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit in de slokdarm en de keel, wat hoesten kan veroorzaken.
 6. Astma. Astma is een aandoening die leidt tot ademhalingsproblemen en hoesten. Het hoesten is vaak droog en kriebelig en kan vooral ’s nachts of vroeg in de ochtend aanhouden.
 7. COPD. COPD (chronische obstructieve longziekte) is een aandoening die leidt tot ademhalingsproblemen en hoesten. Het hoesten is vaak nat en gaat gepaard met slijm.
 8. Bronchitis. Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, de luchtwegen die naar de longen leiden. Het veroorzaakt hoesten, vooral als de hoest nat is en gepaard gaat met slijm.
 9. Longontsteking. Longontsteking (pneumonie) is een infectie van de longen die hoesten veroorzaakt, vooral als de hoest nat is en gepaard gaat met slijm.
 10. Andere gezondheidsproblemen. Hoesten kan ook het gevolg zijn van andere gezondheidsproblemen, zoals hartfalen, sommige medicijnen en bepaalde tumoren.

Take home message

Dus waar komt hoesten vandaan?

Hoesten is een reflex die door het lichaam wordt gebruikt om irriterende stoffen of slijm uit de luchtwegen te verwijderen. 

Het wordt aangestuurd door de hersenen en het zenuwstelsel en is bedoeld om de luchtwegen te beschermen. 

Hoesten kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals verkoudheid, allergieën, roken, reflux en bepaalde gezondheidsproblemen. 

Hoesten is een normaal verschijnsel en kan nuttig zijn om de luchtwegen schoon te houden, maar als het aanhoudt of hevig is, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen