Waar Komt Snot Vandaan? De Oorsprong

Binnen korte tijd kan er een overvloed aan snot uit je neus tevoorschijn komen.

Maar waar komt dit vervelende, slijmerige goedje eigenlijk vandaan en waarom produceert ons lichaam het? Dus waar komt snot vandaan?

KORT ANTWOORD

Snot wordt geproduceerd door de neuscellen en de klieren in de neusholte. Het hoofddoel van snot is om onze neus te beschermen tegen virussen, bacteriën en andere vreemde deeltjes.

Snot is samengesteld uit water, eiwitten, slijm en afvalproducten van ons lichaam, zoals stof, pollen en bacteriën. Wanneer het lichaam een infectie detecteert, zal het meer snot produceren om de vreemde deeltjes en virussen op te vangen en uit de neus te verwijderen.

In sommige gevallen kan snot ook dik en geel of groen worden. Dit komt doordat witte bloedcellen zich verzamelen om bacteriën en virussen te bestrijden. Dik, geel of groen snot is meestal een teken van een infectie en kan aangeven dat het lichaam een verkoudheid of griep heeft opgelopen.

Dit artikel vertelt je waar snot vandaan komt en welke cellen het precies aanmaken.

man last van verstopte neus

De neuscellen en de klieren in de neusholte

De neuscellen en de klieren in de neusholte zijn verantwoordelijk voor het produceren van snot. 

Hieronder staan enkele belangrijke functies en kenmerken van deze delen van ons lichaam.

Neuscellen.

 • De neuscellen zijn bekleed met slijmachtige cellen die snot produceren.
 • Ze helpen om vreemde deeltjes te vangen en te verwijderen uit de neus.
 • Ze bevatten ook receptoren die gevoelig zijn voor irriterende stoffen, zoals stof, pollen en verontreinigde lucht.

Klieren in de neusholte.

 • De klieren in de neusholte produceren slijm en eiwitten die snot vormen.
 • Ze helpen bij het reguleren van de vochtigheid en de neusfiltratie.
 • Bij infecties zal het lichaam meer snot produceren door de activatie van deze klieren.

In feite werken de neuscellen en de klieren samen om onze neus te beschermen tegen vreemde deeltjes en infecties. 

Zonder deze onderdelen zou ons lichaam niet in staat zijn om ziekten te bestrijden en te voorkomen.

Aandachtspunten

Variatie in snot. Snot kan verschillende kleuren en texturen hebben, afhankelijk van de gezondheidstoestand van het lichaam. Bijvoorbeeld, heldere, dunne snot is normaal, terwijl groene of gele snot een infectie aangeeft.

Andere functies van snot. Naast het beschermen van de neus tegen infecties, speelt snot ook een belangrijke rol bij de smaak- en reukzin. Het slijm in de neus helpt bij het filteren van lucht en het transporteren van geuren naar de reukzenuwen.

Overmatige productie van snot. Soms kan het lichaam overmatig snot produceren, wat leidt tot verstopping of een loopneus. Dit kan veroorzaakt worden door allergieën, infecties of irriterende stoffen.

Snot en ziekte. Snot kan ook een indicatie zijn van bepaalde ziekten, zoals sinusitis, rhinitis of neuspoliepen. Als je last blijft houden van verstopping of een loopneus, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een correcte diagnose en behandeling.

Kortom, snot is een belangrijk afweermechanisme van het lichaam en speelt een cruciale rol in onze gezondheid. 

Hoeveel snot maken we elke dag aan?

Het is bekend dat het menselijk lichaam elke dag ongeveer een liter snot produceert.

Er is echter geen exacte hoeveelheid snot die we elk jaar aanmaken, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand, omgeving en persoonlijke gewoontes.

Hieronder vind je enkele interessante feiten over snotproductie:

 • Gemiddelde productie: Het gemiddelde volwassen lichaam produceert elke dag tussen de 0,5 en 1 liter snot.
 • Dagelijkse variatie: Het aantal snot dat we aanmaken kan dagelijks verschillen, afhankelijk van factoren zoals de luchtverontreiniging, het weer en de emotionele toestand.
 • Leeftijdsinvloed: Kinderen produceren in verhouding meer snot dan volwassenen. Dit komt doordat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is en nog niet optimaal functioneert.
 • Persoonlijke gewoontes: Je leefstijl, voeding en gewoontes kunnen ook invloed hebben op het aantal snot dat je aanmaakt. Bijvoorbeeld, roken of blootstelling aan irriterende stoffen kan leiden tot verhoogde snotproductie.
 • Ziekte: Tijdens een infectie of ziekte kan het lichaam meer snot produceren om infecties te bestrijden.

Take home message

Dus waar komt snot vandaan?

Snot is een vloeistof die door onze neusholte wordt geproduceerd. Het wordt geproduceerd door neuscellen en klieren in de neusholte en bestaat uit water, eiwitten, slijm en afvalstoffen.

Deze vloeistof dient als bescherming voor de neusholte door stof, bacteriën en virussen te vangen en te verwijderen. 

Het is normaal om dagelijks een bepaalde hoeveelheid snot te produceren en het is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem.

In samenvatting, snot is een vloeistof die door onze neusholte wordt geproduceerd en dient als bescherming en verdediging tegen stof, bacteriën en virussen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen