Waar Komt Tinnitus Vandaan? De Oorsprong en 8 Oorzaken

Tinnitus is een frustrerende aandoening die wereldwijd veel mensen treft. Met tinnitus ervaar je geluiden die niet afkomstig zijn van een externe bron.

Maar het moet toch ergens vandaan komen? Dus wat is eigenlijk de oorsprong van deze hinderlijke aandoening? Kortom, waar komt tinnitus vandaan?

KORT ANTWOORD

Tinnitus wordt veroorzaakt door een activiteit of verstoring in de hersenen die dan een geluid creëert zonder enige uitwendige geluidsbron. De oorzaken van tinnitus kunnen variëren van blootstelling aan lawaai, leeftijd, genetische aanleg, hormonale veranderingen, stress, ziekten en aandoeningen.

Dit artikel vertelt je waar tinnitus vandaan komt en de oorzaken van tinnitus.

vrouw last van tinnitus

7 Oorzaken van tinnitus

 1. Gehoorschade. Dit is de meest voorkomende oorzaak van tinnitus. Geluidsbeschadiging, zoals blootstelling aan lawaai of leeftijdsgebonden gehoorschade, kan leiden tot tinnitus. Bij geluidsbeschadiging beschadigt het geluid de haarcellen in het binnenoor, wat leidt tot verstoringen in de signaaloverdracht naar de hersenen. Dit kan leiden tot tinnitus.
 2. Specifieke aandoeningen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor tinnitus vanwege specifieke aandoeningen van het oor, zoals oorontstekingen, oorsuizen of tumor in het oor. Oorsuizingen en oorontstekingen kunnen leiden tot verstoringen in de gehoorzinselen en -paden, wat kan resulteren in tinnitus. Bovendien kan een tumor in het oor de hersenen op een andere manier beïnvloeden en tinnitus veroorzaken.
 3. Medische aandoeningen. Sommige medische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, stofwisselingsstoornissen en hoge bloeddruk, kunnen tinnitus veroorzaken. Deze aandoeningen kunnen leiden tot verstoringen in de bloedtoevoer naar het oor, wat kan resulteren in tinnitus.
 4. Medicijnen. Sommige medicijnen, zoals aspirine en bepaalde antibiotica, kunnen tinnitus veroorzaken als bijwerking. Deze medicijnen kunnen leiden tot beschadiging van de haarcellen in het oor of andere verstoringen in het gehoor, wat tinnitus kan veroorzaken.
 5. Hersenletsel. Hersenletsel, zoals een hoofdtrauma of beroerte, kan leiden tot tinnitus. Hersenletsel kan verstoringen veroorzaken in de signalen die tussen het oor en de hersenen worden uitgewisseld, wat tinnitus kan veroorzaken.
 6. Stress en angst. Hoge stressniveaus of angst kunnen tinnitus verergeren, hoewel het niet direct de oorzaak is. Stress en angst kunnen leiden tot verstoringen in de bloedtoevoer naar het oor, wat tinnitus kan verergeren.
 7. Zout- en cafeïne-inname. Overmatige inname van zout en cafeïne kan de bloedtoevoer naar het oor beïnvloeden en tinnitus verergeren. Bovendien kan het overmatig gebruik van alcohol en tabak ook bijdragen aan tinnitus.

In sommige gevallen is de oorzaak van tinnitus niet duidelijk. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling, aangezien tinnitus een symptoom kan zijn van onderliggende medische aandoeningen.

In het algemeen is het belangrijk om je oren te beschermen tegen lawaai, medicijnen die tinnitus kunnen veroorzaken te vermijden, en gezonde leefgewoonten te volgen, zoals gezonde voeding, voldoende slaap en stressbeheersing. 

Het verminderen van de impact van tinnitus op je dagelijks leven kan worden bereikt door middel van ondersteuning van familie en vrienden, luistertherapie en andere gerichte behandelmethoden.

Aandachtspunten

Er zijn nog enkele belangrijke factoren over tinnitus waar mensen moeten opletten:

 1. Leeftijd: Het risico op tinnitus neemt toe naarmate mensen ouder worden.
 2. Genetische aanleg: Sommige mensen zijn gevoeliger voor tinnitus door genetische factoren.
 3. Hormonale veranderingen: Veranderingen in hormonen, vooral tijdens de overgang bij vrouwen, kunnen bijdragen aan het ontstaan van tinnitus.
 4. Ziekten en aandoeningen: Sommige ziekten en aandoeningen, zoals diabetes, hoge bloeddruk en slagaderverkalking, kunnen bijdragen aan tinnitus.
 5. Stress: Chronische stress kan leiden tot tinnitus en het verergeren van bestaande tinnitus.
 6. Hersenletsel: Hersenletsel, zoals een hersenschudding of een hersenverwonding, kan tinnitus veroorzaken.
 7. Ooraandoeningen: Ooraandoeningen, zoals gehoorverlies, infecties en knobbels in het oor, kunnen ook tinnitus veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat tinnitus niet altijd een zeer ernstige aandoening is, maar het kan wel invloed hebben op de kwaliteit van leven van een persoon. 

Take home message

Tinnitus kan veroorzaakt worden door een combinatie van factoren, waaronder blootstelling aan lawaai, leeftijd, genetische aanleg, hormonale veranderingen, stress en ziekten en aandoeningen.

Hoewel tinnitus een vervelende aandoening kan zijn, zijn er veel behandelmethoden beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de impact op het dagelijks leven. 

Door gezonde leefstijl te volgen, stress te verminderen en een arts te raadplegen bij het ervaren van tinnitus, kun je de impact van deze aandoening verminderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen