Waardoor Kan Je Zicht Verminderen? 5 Dingen

Van slaapgebrek tot roken, er zijn verschillende dingen waardoor je zicht kan verminderen.

Als je je hier bewust van bent, kun je achteruitgang van je ogen juist helpen voorkomen. Dus waardoor kan je zicht verminderen?

rode wallen

1. Leeftijd

Naarmate we ouder worden zal de flexibiliteit van je ogen afnemen en wordt het lastiger om voorwerpen van dichtbij scherp te stellen. Dit wordt ook wel ouderdomsverziendheid of presbyopie genoemd. 

Vandaar dat halverwege de 40 of 50, bijna iedereen een leesbril nodig zal hebben. Deze oogaandoening kan eventueel met een operatie gecorrigeerd worden.

2. Ongezonde levensstijl

Overgewicht en een ongezonde levensstijl zoals roken kan de kans op een aantal oogaandoeningen verhogen. Zo kan roken de doorbloeding op een negatieve manier beïnvloeden. 

Daarnaast kunnen slaapgebrek, lage waterinname, ongezonde voeding en te veel schermtijd er ook voor zorgen dat je minder goed ziet.

Wrijf ook niet te vaak in je ogen en werkt niet langdurig bij weinig licht. Houd daarnaast ook rekening met de schadelijke UV-straling van de zon en draag buiten een zonnebril. 

Het is tot slot ook belangrijk dat je een goede hygiëne hanteert en je contactlenzen op de juiste manier schoonmaakt en verzorgt.

3. Stress

Chronische stress kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartproblemen en kanker. 

Stress kan ook je zicht verslechteren. De impact van stress op het oog varieert van licht ongemak tot ernstig gezichtsverlies.

Zo kan stress leiden tot wazig zicht, vermoeide ogen, waterige of droge ogen, lichtgevoeligheid, oogkrampen en oogtrekkingen.

Ook blijkt uit honderden studies dat stress de kans op gezichtsverlies kan verhogen, omdat het nieuwe oogaandoeningen kan veroorzaken en bestaande oogaandoeningen kan verergeren.

Zo draagt stress bij aan verschillende oogziekten zoals:

  1. glaucoom
  2. diabetische retinopathie
  3. optische neuropathie
  4. leeftijdsgebonden maculaire degeneratie

4. Oogaandoeningen

Slechtziendheid wordt vaak veroorzaakt door diabetes, leeftijdsgebonden maculadegeneratie (aandoeningen van de gele vlek) en glaucoom (beschadigde oogzenuw). 

Andere mogelijke oorzaken zijn oogkanker,hersenletsel, albinisme, en erfelijke oogaandoeningen zoals retinitis pigmentosa.

5. Familiegeschiedenis 

Verdiep je in je familiegeschiedenis om zo risicofactoren in kaart te brengen. Vraag aan familieleden of ze oogaandoeningen hebben.

Door je ogen regelmatig te laten controleren kun je eventuele aandoeningen vroeg op het spoor komen.

Het overslaan van oogonderzoeken kan daarom ook iets zijn waardoor je zicht kan verminderen.

Plotseling gezichtsverlies

Is je zicht plotseling minder geworden? Veel voorkomende oorzaken zijn oogletsel, geblokkeerde doorbloeding naar of van het netvlies en netvliesloslating.

Als je zicht plotseling achteruit gaat, moet je natuurlijk direct medische hulp zoeken om blijvende schade te voorkomen. 

Take home message

Waardoor kan je zicht verminderen?

Je zicht kan achteruitgaan door een vorderende leeftijd, een ongezonde levensstijl zoals overgewicht en stress, bepaalde aandoeningen en een genetische aanleg. 

Sommige dingen waardoor je zicht kan verminderen zijn dus beheersbaar. 

Zo kun je de gezondheid van je ogen juist verbeteren door verschillende leefstijlveranderingen aan te brengen. Hiermee kun je achteruitgang helpen voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen