Waarom een Muggenbult Jeukt

De jeuk van een muggenbult is zeer vervelends. Veel mensen krabben tot bloedens toe. Maar waarom jeukt een muggenbult zo?

KORT ANTWOORD

Een muggenbult jeukt door het speeksel van de mug. Terwijl de mug bloed opzuigt zal het speeksel in je huid spuiten. Het speeksel is een vreemde stof dat je immuunsysteem zal gaan aanvallen. Het speeksel van de mug bevat eiwitten waar de meeste mensen allergisch voor zijn. Bij een allergische reactie komt histamine vrij dat jeuk, zwelling, en ontsteking veroorzaakt. De histamine zal vervolgens de zenuwuiteinden irriteren. De ernst van de jeuk wordt door verschillende factoren beïnvloed. Hoe langer de mug zich volzuigt, hoe meer speeksel er in je huid terechtkomt. ‘s Nachts jeuken muggenbeten meer omdat het cortisolniveau dan lager is. Dit is namelijk een natuurlijk ontstekingsremmend hormoon. Bovendien kan de jeuk ‘s nachts erger zijn omdat we minder afgeleid zijn.

Dit artikel vertelt je over het muggenjeuksyndroom, hoe lang een muggenbult jeukt en hoe je het kan verminderen.

koppel jeuk muggenbult

Het speeksel van de mug is de boosdoener

Een muggenbult jeukt dus door het speeksel  van de mug. Hoewel muggen de meest irritante insecten zijn, doen ze dit niet om je te irriteren.

Door het speeksel kunnen ze je huid makkelijker penetreren. Daarnaast voorkomt het speeksel dat je bloed gaat stollen. 

Waarom is het zo lekker om aan een muggenbult te krabben?

Jeuk is een beschermingsmechanisme om gevaarlijke indringers te verwijderen. Dit komt van pas bijvoorbeeld parasieten. Door de jeuk zal je gaan krabben en de indringer verwijderen.

Hoe lang jeukt een muggenbult?

Een muggenbult jeukt meestal tussen de 3 – 4 dagen. De roodheid houdt ook ongeveer 3 – 4 dagen aan. Daarentegen kan de zwelling maar liefst een week aanhouden.

Bij de één erger dan bij de ander

In meer of mindere mate is iedereen allergisch voor de speekseleiwitten van muggen. Sommigen mensen hebben echter een ernstige reactie op het speeksel. In dat geval wordt er gesproken van het skeetersyndroom. 

Jeukende muggenbult verminderen

Water en zeep is vaak niet voldoende om de jeuk en zwelling van een muggenbult te verminderen. De volgende tips kunnen mogelijk verlichten bieden.

icepack. Breng een ijspack gedurende 10 minuten aan om de jeuk en zwelling te verlichten. Dit kan je zonodig vaker herhalen. 

Honing aanbrengen. Honing beschikt over wondhelende, antibacteriële en antiseptische eigenschappen waarmee ontstekingen verlicht kunnen worden. Bovendien kan het infecties helpen voorkomen.

Alcohol. Alcohol heeft niet alleen een reinigend maar ook een verkoelend effect als je het op het aangedane gebied toepast.

Verdovende middelen zoals benzocaïne en lidocaïne. Deze middelen kunnen pijn en jeuk tijdelijk verlichten.

Overige tips:

  1. havermoutbad: Kan allergische reacties en insectenbeten verzachten. 
  2. aloëveragel: ontstekingsremmend en jeukverlichtend 
  3. antihistaminicum 
  4. koud theezakje

Muggenbult niet krabben

Het is vaak heerlijk om aan een jeukende muggenbult te krabben. Jammer genoeg zal dit het probleem niet oplossen maar vaak juist verergeren. 

Door te krabben zal de ontsteking alleen maar toenemen waardoor ook de jeuk erger zal worden. Het genezingsproces zal ook langer gaan duren. 

Het krabben kan zelfs tot een secundaire infectie leiden.

Hoe ontstaat jeuk door een muggenbeet 

Je huid staat in nauw contact met je zenuwen die vervolgens signalen naar de hersenen kunnen sturen. Hier zijn een paar mechanismen bij betrokken. 

Als je een muggenbult hebt zullen je cellen meestal histamine afgeven. Dit is een chemische stof die ook bij allergische reacties vrijkomt.

Histamine bevordert de doorbloeding naar het getroffen gebied. Hierdoor ontstaat de bekende zwelling en ontsteking. 

Dit histamine kan ook de nociceptoren in je huid triggeren. Nociceptoren kunnen zowel pijn als jeuk signalen ontvangen. Dit zal een signaal afgeven naar de zenuwen rondom de muggebeet.

Vervolgens gaat de boodschap naar de wervelkolom en naar het spinothalamuskanaal.

Er is een klein lichtpuntje. Na verloop van tijd worden sommige mensen toleranter voor het speeksel. Helaas blijft de reactie bij veel mensen hetzelfde.

Take home message

Muggen kunnen zomerse dagen verpesten. Als je eenmaal door een mug gestoken bent weet je dat de jeuk je een tijdje zal gaan dwarsbomen. De verleiding om te krabben is heel groot. Maar waarom jeukt een muggenbult?

Het speeksel waarmee de mug je huid verdooft en stolling voorkomt bevat eiwitten waar de meeste mensen allergisch voor zijn. Hier kan je in meer of mindere mate last van hebben.

Weersta de verleiding om te krabben. Je wilt natuurlijk niet dat de ontsteking en jeuk erger wordt. De hierboven beschreven tips kunnen je helpen bij het verlichten van de jeuk en het verminderen van de ontsteking.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Fostini, A. C., Golpanian, R. S., Rosen, J. D., Xue, R. D., & Yosipovitch, G. (2019). Beat the bite: pathophysiology and management of itch in mosquito bites. Itch, 4(1), e19.

Ohtsuka, E., Kawai, S., Ichikawa, T., Nojima, H., Kitagawa, K., Shirai, Y., … & Kuraishi, Y. (2001). Roles of mast cells and histamine in mosquito bite-induced allergic itch-associated responses in mice. Japanese journal of pharmacology, 86(1), 97-105.