Waarom Grommen Baby’s? 5 Redenen.

Babygedrag en babygeluiden kunnen jou als ouder amuseren of juist verontrusten. 

Tussen 6 en 11 maanden kunnen baby’s gaan grommen, maar bootsen geluiden na die ze horen of is er meer aan de hand? Dus waarom grommen baby’s?

Dit artikel vertelt je 4 redenen waarom baby’s grommen en of het normale of afwijkende babygeluiden zijn.

baby houdt een flesje melk vast

1. Spijsvertering

Knorren heeft meestal met de spijsvertering te maken. Door bijvoorbeeld gas of druk kan je baby een ongemakkelijk gevoel hebben.

Zo moet je baby misschien aan moedermelk of flesvoeding wennen. Misschien weet de baby nog niet hoe dingen verplaatst moeten worden.

2. Communiceren

Baby’s gebruiken vaak grommetjes om tegen je te praten. Het is dus een communicatiemiddel voor de baby.

Een baby onthoudt ook wanneer jij gaat lachen, dus als het grommen jou een glimlach geeft wordt de kans groter dat er vaker gegromd zal worden. De baby brengt jou dus graag aan het lachen.

3. Prettig gevoel

Het grommen kan een reflex zijn, maar je baby kan het ook bewust doen. Zo kunnen baby’s het prettig vinden om grommende geluiden te maken.

Het kan een fijne sensatie geven en de baby kan het grommen blijven oefenen. Zo kun je grommetjes horen als de baby uit bed komt of tijdens een buikwandeling.

4. Woede

Je baby kan nog niet praten en kan gevoelens nog of frustraties nog niet overbrengen. Het grommen kan ook een teken zijn van frustratie of woede.

Met een grommetje kan de baby de frustraties aan het licht brengen. Mogelijk hoor je ook een verschil in het grommen. 

Zo kunnen een paar felle grommen een teken zijn dat ze bijvoorbeeld haar favoriete speeltje niet kan pakken.

Normaal gesproken hoef je je dus geen zorgen te maken als je baby gromt. Echter, er zijn een aantal symptomen waarbij je een kinderarts moet raadplegen.

5. Onderliggend probleem

Er kan ook meer aan de hand zijn als je baby gromt, daarom moet je een aantal tekenen goed in de gaten houden.

Neem contact op met je kinderarts bij koorts, ademhalingsproblemen en als de baby in nood is. Bij twijfel is het altijd goed om de kinderarts te raadplegen.

Normaal babygedrag

Het kan dus een normaal onderdeel zijn van het baby gedrag waarbij baby’s opzettelijk gaan grommen.

Daarnaast kunnen ze ook opzettelijk gaan hoesten, piepen en zingen. De nieuwe geluiden zijn dus eigenlijk best schattig.

Take home message

Grommende geluiden kunnen jou als ouder verontrusten. Dus waarom grommen baby’s?

Meestal heeft het met de spijsvertering te maken en heeft je baby last van gas of druk. Het grommen kan ook gewoon een manier zijn om met je te communiceren.

Maar mogelijk vindt de baby het gewoon fijn om grommende geluiden te maken. Het kan dus van alles betekenen.

Soms is er meer aan de hand, daarom moet je altijd een aantal tekenen in de gaten houden zoals koorts, ademhalingsproblemen en als de baby in nood is. Neem in dat geval contact op met de kinderarts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen