Waarom is BPA Schadelijk? 7 Gevaarlijke Effecten

BPA, of Bisphenol A, is een chemische stof die vaak wordt gebruikt in de productie van hard plastic en epoxyhars. 

Er zijn echter aanwijzingen dat BPA schadelijk kan zijn voor de gezondheid, maar waarom is bpa schadelijk?

KORT ANTWOORD

BPA is een endocriene disruptor, wat betekent dat het de werking van hormonen in ons lichaam kan verstoren. Dit kan leiden tot verstoringen in de groei en ontwikkeling, evenals in de reproductie. BPA kan ook leiden tot verstoringen in het immuunsysteem, het zenuwstelsel, en het metaboolsysteem. BPA kan ook een rol spelen bij het ontstaan van bepaalde kankers, zoals borst- en prostaatkanker. BPA kan ook een rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes, en obesitas. Bovendien kan BPA een negatief effect hebben op de hersenontwikkeling van foetussen en jonge kinderen.

Dit artikel vertelt je hoe BPA precies invloed op ons lichaam heeft, wat de schadelijke effecten zijn en hoe schadelijk het is.

dokter en verpleegkundigen

Hoe BPA schade veroorzaakt 

Het mechanisme waarmee BPA schade kan veroorzaken in ons lichaam, is als volgt.

  1. BPA is een endocriene disruptor, wat betekent dat het de werking van hormonen in ons lichaam kan verstoren.
  2. BPA imiteert het hormoon oestrogeen, waardoor het bindt aan oestrogeenreceptoren in ons lichaam. Dit kan de normale hormoonbalans verstoren.
  3. Dit kan leiden tot verstoringen in de groei en ontwikkeling, evenals in de reproductie.
  4. BPA kan ook leiden tot verstoringen in het immuunsysteem, het zenuwstelsel, en het metaboolsysteem.
  5. BPA kan ook een rol spelen bij het ontstaan van bepaalde kankers, zoals borst- en prostaatkanker.
  6. BPA kan ook een rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes, en obesitas.
  7. BPA kan ook een negatief effect hebben op de hersenontwikkeling van foetussen en jonge kinderen.

Schadelijke effecten van BPA

Er zijn verschillende schadelijke effecten van BPA waarvan wetenschappers denken dat ze kunnen optreden bij blootstelling aan de stof. Hieronder een lijst van enkele bekende effecten.

Verstoringen in de voortplanting. BPA kan leiden tot verstoringen in de groei en ontwikkeling van foetussen en jonge kinderen, evenals tot verstoringen in de reproductie van volwassenen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met de vruchtbaarheid, een verhoogd risico op miskramen of geboorteafwijkingen.

Verstoringen in het hormonale systeem. BPA kan oestrogeen-achtige effecten hebben op ons lichaam, waardoor het de normale hormoonbalans kan verstoren. Dit kan leiden tot problemen met de groei en ontwikkeling, en een verhoogd risico op bepaalde kankers, zoals borst- en prostaatkanker.

Neurologische effecten. BPA kan ook een negatief effect hebben op de hersenontwikkeling van foetussen en jonge kinderen, evenals op het zenuwstelsel van volwassenen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met leren, geheugen, of gedrag.

Problemen met het hart en vaatstelsel. BPA kan ook een rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, zoals hypertensie.

Problemen met het immuunsysteem. BPA kan ook leiden tot verstoringen in het immuunsysteem, waardoor het lichaam minder goed in staat is om ziekteverwekkers te bestrijden.

Problemen met het metabool systeem. BPA kan ook leiden tot verstoringen in het metabool systeem, waardoor het lichaam minder goed in staat is om energie te verbranden of om te gaan met insuline. Dit kan leiden tot obesitas of diabetes.

Hoe kun je BPA vermijden?

Er zijn een aantal manieren waarop je BPA kunt vermijden of je blootstelling aan BPA kunt verminderen. Hieronder een lijst met enkele tips.

Vermijd producten die hard plastic bevatten. BPA wordt vaak gebruikt in de productie van hard plastic, dus het vermijden van producten die hard plastic bevatten, zoals flessen, borden, bekers, of tandheelkundige beugels, kan helpen om je blootstelling aan BPA te verminderen.

Kies voor alternatieven. Er zijn alternatieven voor producten die BPA bevatten, zoals producten gemaakt van glas, roestvrij staal, papieren verpakkingen of BPA-vrij plastic. Zoek naar producten met de BPA-vrij label.

Kook met veilige materialen. Gebruik geen plastic in de oven of magnetron. Gebruik in plaats daarvan hittebestendig glas of roestvrijstalen containers.

Vermijd blootstelling aan epoxyhars. BPA wordt ook vaak gebruikt in de productie van epoxyhars, dus het vermijden van producten die epoxyhars bevatten, zoals blikjes, kan ook helpen om je blootstelling aan BPA te verminderen.

Voedingsmiddelen verpakken in BPA-vrije verpakkingen. BPA kan ook voorkomen in bepaalde voedingsmiddelen die zijn verpakt in blikjes of metalen verpakkingen. Kies voor BPA-vrije verpakkingen of voedingsmiddelen die zijn ingeblikt in glas.

Voorkom dat BPA uit plastic lekt. Vermijd het gebruik van plastic met recyclecode 3 of 7, dit bevat vaak BPA. Vermijd ook het opslaan van voedsel of drank in plastic containers die zijn beschadigd of die extreem warm of koud zijn geweest.

Doe onderzoek. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen over BPA en andere stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Take home message

BPA of Bisphenol A is een chemische stof die vaak wordt gebruikt in de productie van hard plastic en epoxyhars. 

Waarom is bpa schadelijk?

BPA wordt beschouwd als een endocriene disruptor, wat betekent dat het de werking van hormonen in ons lichaam kan verstoren. 

Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen zoals verstoringen in reproductie, hormonale systeem, neurologische effecten, problemen met hart en vaatstelsel, problemen met het immuunsysteem en problemen met het metabool systeem. 

Er zijn alternatieven voor BPA-bevattende producten, zoals producten gemaakt van glas, roestvrij staal of papieren verpakkingen. Het is aan te raden om deze producten te vermijden of te vervangen door alternatieven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen