Ibuprofen is vaak fel roze, je ziet zelden witte tabletten. Een bijzondere keuze aangezien kinderen ze misschien voor snoepjes gaan aanzien.
Vanwaar deze kleur? Zegt de kleur iets over de ingrediënten? Kortom, waarom is ibuprofen roze?
KORT ANTWOORD
Roze ibuprofen heeft een suikerlaagje terwijl witte ibuprofen een filmlaagje heeft. De oorspronkelijke fabrikant had er simpelweg voor gekozen om de ibuprofen roze te maken. Als andere bedrijven een licentie willen krijgen om ibuprofen te produceren, zitten ze dus met deze keuze opgescheept. Er komt echter nog meer bij de kleurkeuze van medicijnen kijken. De kleur van een geneesmiddel communiceert de functionele voordelen zoals pijnverlichting, het creëert emotionele aantrekkingskracht en zorgt voor onderscheiding van anderen.
Dit artikel vertelt je meer over de verschillende kleuren van ibuprofen inclusief andere kleuren en manieren om ze van elkaar te onderscheiden.
Roze en witte ibuprofen
Ibuprofen is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Verschillende fabrikanten produceren ibuprofen.
Het is zowel generiek als merkloos verkrijgbaar. Ze bevatten dezelfde werkzame stof en zullen ook op dezelfde manier werken.
Roze en witte ibuprofen. De eerste generieke versies van ibuprofen waren roze met een suikerlaagje terwijl later pas de ibuprofen met een doorzichtige filmlaag verscheen. Maar waarom deze overgang?
Octrooi verlengen. In een poging om het octrooi van van het product te verlengen maakte de fabrikant een overstap van een roze suikerlaag naar de doorzichtige witte filmlaag. Zo was het product dus enigszins gewijzigd.
Het heeft echter niet alleen met octrooien van producten te maken. Dus wat komt er dan nog meer bij kijken?
Is het een willekeurige keuze om ze tussen de andere tabletten op te laten vallen of was het een specifieke keuze? Worden er specifieke criteria van elke pil gehandhaafd?
Waarom hebben medicijnen soms kleuren?
Veel mensen vragen zich af wat de kleur van een medicijn betekent. Je wilt pillen natuurlijk niet door elkaar halen. Met kunstmatige kleurstoffen kunnen pillen van elkaar onderscheiden worden.
Als pillen niet gekleurd waren, zouden ze over het algemeen wit geweest zijn. Naast verschillende kleuren zijn er ook tal van verschillende vormen, texturen en afmetingen. Vaak worden er ook nog eens nummers en letters gebruikt.
Al deze verschillen maken de kans dus kleiner dat ze door elkaar gehaald worden. Het nemen van de verkeerde pil kan een dodelijke afloop hebben wanneer je er te veel van inneemt of met iets anders mengt.
De 3 functies van een kleur
Geneesmiddelenfabrikanten zullen niets aan het toeval overlaten. Zo worden niet alleen de medicijnen uitvoerig getest, maar ook de vorm, de kleur, afbeeldingen en namen van de pillen.
De fabrikant van het geneesmiddel kiest de kleur van de pil. Een beslissing die meestal op basis van de marketing is gebaseerd.
De kleur van een geneesmiddel doet maar liefst drie dingen tegelijkertijd:
- communiceert de functionele voordelen en waarden (pijnverlichting)
- creëert emotionele aantrekkingskracht
- onderscheiding van anderen
De kleur is in weze de persoonlijkheid van een geneesmiddel. Klanten baseren aankoopbeslissingen nou eenmaal ook op hoe ze zich bij het middel voelen.
De kleur zal geen invloed hebben op de werkzaamheid van de medicijnen. Er komt echter nog meer bij kijken.
Generieke versies mogen gemaakt worden wanneer het octrooi van een tablet verloopt. Je zult precies hetzelfde moeten maken om de generieke licentie te krijgen. De kleur moet dus ook hetzelfde zijn. Er zit dus een hele business achter de kleur van medicijnen.
Hoewel de kleur de werkzaamheid niet beïnvloedt, zullen patiënten wel bepaalde associaties met die kleuren maken.
Take home message
Vaak zijn ibuprofen tabletten felroze. Medicijnen moet je gemakkelijk van elkaar kunnen onderscheiden zodat je ze niet door elkaar haalt. Bovendien heb je ook met licenties te maken. Dus waarom is ibuprofen roze?
Roze ibuprofen heeft een suikerlaagje en witte ibuprofen heeft een filmlaagje. De oorspronkelijke fabrikant koos nou eenmaal voor de roze kleur, een keuze waar andere bedrijven nu als het ware mee opgescheept zijn.
De kleur helpt in ieder geval bij het onderscheiden van andere medicijnen zodat je ze niet door elkaar haalt.
Je wilt medicijnen natuurlijk niet met iets anders mengen of een teveel van een verkeerd medicijn innemen.
Over Diederik
Bronnen
Busson, M. (1986). Update on ibuprofen. Journal of International Medical Research, 14(2), 53-62.