Waarom je Adem Naar Ontlasting Ruikt

Een onaangename adem is erg vervelend, vooral als het naar uitwerpselen ruikt. Maar hoe kan het dat de adem naar ontlasting ruikt?

KORT ANTWOORD

De adem kan naar poep ruiken door onder andere een slechte mondhygiëne, maag- en darmstoornissen zoals gastro-oesofageale refluxziekte, sinusinfecties en diabetes. Als je je tanden niet poetst en ook niet flost kunnen bacteriën en tandplak zich gaan ophopen. Bij gastro-oesofageale refluxziekte kan het terugstromende maagzuur voor een poepgeur zorgen.

Dit artikel vertelt je waarom je adem naar ontlasting ruikt en wat je er aan kan doen.

vrouw houdt handen voor neus

Adem ruikt naar ontlasting

Van een slechte mondhygiëne tot een sinusinfectie, adem die naar ontlasting ruikt kent meerdere oorzaken:

Slechte mondhygiëne. De adem kan naar ontlasting ruiken als je je tanden niet goed verzorgt. Poetsen en flossen is erg belangrijk, want als je dit niet doet kunnen bacteriën en tandplak zich tussen de tanden gaan ophopen. Met alleen poetsen kom je er niet. De adem kan naar poep ruiken als het voedsel tussen je tanden blijft zitten. Slecht schoongemaakte kunstgebitten kunnen ook een vieze geur veroorzaken.

Gastro-oesofageale refluxziekte. Maagzuur kan niet alleen je slokdarm irriteren het kan ook tot een zeer onaangename adem leiden. Als het maagzuur in de slokdarm terugvloeit kan de adem naar ontlasting gaan ruiken.

Symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte:

 1. minstens één keer per week matige tot ernstige reflux
 2. wekelijkse milde reflux (één tot twee keer)
 3. ‘s nachts eventuele verergering van het brandend maagzuur
 4. na het eten brandend maagzuur gelokaliseerd op de borst
 5. oprispingen voedsel of zure vloeistof
 6. slikproblemen
 7. brok in de keel gevoel
 8. nieuwe astma of een verergerende astma
 9. keelontsteking
 10. niet in slaap kunnen blijven
 11. slapeloosheid 
 12. aanhoudende hoest

Bacteriële overgroei. Door een bacteriële overgroei in de dunne darm kan de adem naar rotte eieren gaan ruiken. Deze geur ontstaat wanneer het voedsel in de maag aan het zwavel bindt. 

Sinusinfecties. Sinusinfecties kunnen een zeer onaangename geur veroorzaken. de bacteriën verplaatsen zich namelijk van je neus naar je keel. Na een virale verkoudheid hebben kinderen een verhoogde kans op een sinusinfectie. Symptomen van sinusinfecties zijn onder andere:

 1. een verkoudheid die langer dan 10-14 dagen duurt
 2. postnasale drip dat tot hoest, misselijkheid, braken, of keelpijn leidt
 3. geelgroene, dikke neusafscheiding
 4. prikkelbaarheid en vermoeidheid
 5. lichte koorts
 6. hoofdpijn
 7. gezwollen ogen

Geabceseerde tand. Wanneer de pulpa vergaat kan er een tandheelkundige bacteriële infectie ontstaan. Hierbij kan je last krijgen van zwelling, pijn en een adem dat naar ontlasting ruikt. Deze poepgeur ontstaat door een ophoping van pus. Pijnlijke symptomen treden niet altijd zo snel op. Zo kan je er in een zeer vergevorderd stadium last van krijgen.

Darmverstopping. Wanneer de dunne of dikke darm verstopt is er sprake van een darmverstopping. Dit is een medische noodsituatie. Als er geen stoelgang meer is zal het vodesl in het spijsverteringkanaal gaan gisten waardoor de adem naar ontlasting kan gaan ruiken. 

Symptomen van een darmobstructie:

 1. ernstig opgeblazen gevoel
 2. verminderde eetlust
 3. constipatie
 4. geen windjes kunnen laten
 5. zwelling van de buik
 6. misselijkheid
 7. braken
 8. buikpijn
 9. diarree
 10. hevige buikkrampen

Wat kan je er aan doen

Het laatste wat je wilt is dat iemand in een gesprek door heeft dat je adem naar ontlasting ruikt. Het is daarom belangrijk dat de onderliggende oorzaak aangepakt wordt. 

Veel oorzaken die deze adem veroorzaken vereisen medische aandacht. In het geval van een maag- of darmprobleem is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Het is belangrijk dat je je tanden regelmatig poetst en ook regelmatig flost. Laat je daarom informeren door een mondhygiënist of tandarts. 

Als er geen ernstige medische aandoening aan ten grondslag ligt, kan je de ademgeur met een aantal thuisbehandelingen verbeteren:

 1. elke dag flossen 
 2. na elke maaltijd de tanden poetsen
 3. verwijder etensresten en bacteriën met een tongschraper 
 4. kauw op muntblaadjes of peterselieblaadjes 
 5. drink genoeg water
 6. gebruik een gebalanceerd mondwater
 7. suikervrij pepermunt of kauwgom 
 8. stoppen met roken 

Take home message

De adem kan een onaangename geur krijgen. Het kan zelfs naar poep gaan ruiken. Maar hoe kan het verklaard worden dat de adem naar ontlasting ruikt?

De adem kan naar uitwerpselen gaan ruiken door een slechte mondhygiëne zoals het niet regelmatig poetsen en flossen, gastro-oesofageale refluxziekte, sinusinfecties, bacteriële overgroei, geabceseerde tand, darmverstopping en langdurig braken.

Adem die naar ontlasting ruikt wordt vaak veroorzaakt door ernstige problemen. Het is dus belangrijk dat je het goed laat onderzoeken. 

Gelukkig is er aan de meeste oorzaken wat te doen zodat je weer zonder zorgen met iedereen om je heen kan praten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Struch, F., Schwahn, C., Wallaschofski, H., Grabe, H. J., Völzke, H., Lerch, M. M., … & Kocher, T. (2008). Self-reported halitosis and gastro-esophageal reflux disease in the general population. Journal of general internal medicine, 23(3), 260-266.

Sterer, N., & Rosenberg, M. (2020). Breath Odors and the Gastrointestinal Tract. In Breath Odors (pp. 41-46). Springer, Cham.

Eli, I., Baht, R., Koriat, H., & Rosenberg, M. (2001). Self-perception of breath odor. The Journal of the American Dental Association, 132(5), 621-626.