Het horen van krakende geluiden vinden mensen soms best verontrustend.
Je wilt natuurlijk geen slijtage. Dus waarom hoor je een krakend geluid? Waarom kraakt mijn nek?
KORT ANTWOORD
Het kunnen knappende luchtbelletjes zijn die door drukveranderingen vrijkomen. In je gewrichtsvloeistof ontstaan er namelijk gassen en als je dan een beweging maakt kunnen deze gassen vrijkomen waarna je een krakend geluid hoort.
Het krakende geluid kan ook gehoord worden na positieveranderingen van je gewrichten, pezen, of ligamenten. Zo kunnen er spieren en pezen over een bot heengaan. Dit kan ontstaan na bijvoorbeeld een blessure of overbelasting.
Echter, als je ouder bent en knarsende gewrichten hebt, kan het ook aan slijtage te wijten zijn. Als gewrichten kraakbeen verliezen en geen glad oppervlak meer hebben, gaan de gewrichten namelijk tegen elkaar knarsen. Er is zelden iets ernstigs aan de hand, maar als je daarbij ook last hebt van pijn of andere symptomen moet je langs de huisarts gaan.
Dit artikel vertelt je waarom je nek kraakt, hoe de gassen in je nek ontstaan en of er misschien iets anders aan de hand is.
Zijn het knappende gasbelletjes?
Mogelijk zijn het gewoon kleine gasbelletjes die openknappen. Gasbellen vormen zich in je gewrichtsvloeistof
Je gewrichtsvloeistof dat het smeermiddel in je gewricht is, maakt namelijk verschillende gassen zoals zuurstof, koolstofdioxide en stikstof.
Bij bewegingen of bij het kraken van gewrichten zal het kapsel uitrekken en vinden er dynamische drukveranderingen plaats in het gewricht. Hierdoor zal het gas vrijkomen, waarna je dus een krakend geluid hoort.
Het knappen van deze luchtbelletjes wordt ook wel crepitus genoemd, maar het is niet zo dat iedereen altijd een krakend geluid hoort.
Krakende geluiden bij de fysiotherapeut
Je hebt het vast wel eens gehoord als je door een fysiotherapeut onder handen bent genomen. De fysiotherapeut manipuleert dan namelijk bewust je facetgewrichten.
Het is je vast ook wel eens opgevallen dat je een gewricht niet meerdere keren achter elkaar kunt kraken. Dit heeft te maken met de gassen die zich in de gewrichtsvloeistof vormen.
Het duurt nou eenmaal even voordat er weer gassen zijn gecreëerd. Er moet dus wat tijd tussen zitten.
Capsules
De gassen ontstaan dus in je gewrichtsvloeistof. Deze gewrichtsvloeistof ligt in squishy capsules. Deze capsules verlagen de druk waardoor je gewrichten beter kunnen bewegen.
Bevredigend gevoel
Tijdens het kraken worden er gelukshormonen (endorfines) aangemaakt. Dit verklaart waarom kraken zeer verlichtend en bevredigend kan zijn.
Deze gelukshormonen worden afgegeven door je hypofyse die voor pijnstilling zorgen en je een gelukkig gevoel geven.
Het voelt dan wel heel lekker, het kraken zal het fundamentele probleem niet oplossen. Het zal de stijfheid niet verminderen en het zal je pijn ook niet genezen.
Welke gewrichten vaak kraken
In principe kan elk gewricht kraken, maar het komt het meest voor in je vingers, knieën en schouders.
Andere gewrichten die vaak kraken zijn nek, knokkels, rug, knieën, enkels, ellebogen en polsen.
Naast krakende geluiden omschrijven de mensen het vaak als knakkend, knarsend, scheurend of knallend.
Take home message
Waarom kraakt mijn nek?
Er is zelden iets ernstigs aan de hand. Mogelijk zijn het gewoon knappende luchtbelletjes die door drukveranderingen en bewegingen vrijkomen.
Je gewrichtsvloeistof is namelijk een smeermiddel waarin zich gassen vormen. Deze gassen komen door drukveranderingen vrij.
Ook kunnen de krakende geluiden ontstaan door positieveranderingen van je gewrichten, pezen, of ligamenten.
Er kan echter ook meer aan de hand zijn. Knarsende gewrichten bij ouderen zijn vaak te wijten aan slijtage.
Over Diederik
Bronnen
Herzog, W. (2010). The biomechanics of spinal manipulation. Journal of bodywork and movement therapies, 14(3), 280-286.