Krakende geluiden worden vaak in de schouders gehoord, maar het horen van krakende geluiden kan verontrustend zijn. Zo zijn mensen al snel bang voor slijtage.
Dus waarom kraakt mijn schouder?
KORT ANTWOORD
Het kan veroorzaakt worden door knappende luchtbelletjes die zich in je gewrichtsvloeistof bevinden en door drukveranderingen vrijkomen. Door een snelle schouderbeweging kan er namelijk lucht vrijkomen en voor een krakend geluid zorgen. Dit is vaak niet pijnlijk.
De geluiden kunnen ook veroorzaakt worden door positieveranderingen van bijvoorbeeld je gewrichten, pezen, of ligamenten. Zo kan het ontstaan als spieren en pezen over een bot heen bewegen. Dit kan door een sportblessure worden veroorzaakt of door overbelasting.
Er kan echter ook meer aan de hand zijn. Knarsende gewrichten worden bij ouderen vaak door slijtage (artrose) veroorzaakt. Als de gewrichten geen kraakbeen meer hebben zullen gewrichten tegen elkaar aan knarsen waardoor er dus een knarsend geluid gehoord kan worden.
Dit artikel vertelt je waarom je schouder kraakt, hoe de gassen in je schouders ontstaan en wanneer er meer aan de hand kan zijn.
Krakende schouder
Gewrichtsblessures: Schouderkraken kan worden veroorzaakt door gewrichtsblessures, zoals een verstuiking of verrekking van het schoudergewricht. Dit kan optreden als gevolg van een plotselinge val, impact of onjuiste beweging.
Gewrichtsinstabiliteit: Als de stabiliteit van het schoudergewricht is aangetast, bijvoorbeeld door een eerdere blessure, kan het gewricht losser worden en meer bewegingsruimte hebben, wat kan leiden tot krakende geluiden bij bepaalde bewegingen.
Bursitis: Bursitis is een ontsteking van de bursa, een met vloeistof gevulde zak die zich rond de gewrichten bevindt en helpt wrijving te verminderen. Ontsteking in de bursa kan leiden tot krakende geluiden en kan ook gepaard gaan met pijn en zwelling.
Tendinitis: Tendinitis is een ontsteking van pezen rond het schoudergewricht. Bij tendinitis kan er wrijving optreden tussen de ontstoken pezen en andere structuren, wat kan leiden tot krakende geluiden.
Verkalking: Soms kunnen calciumafzettingen optreden in de pezen rond het schoudergewricht. Deze verkalkingen kunnen wrijving veroorzaken en krakende geluiden genereren.
Gewrichtsontsteking: Gewrichtsontsteking, zoals artritis, kan ervoor zorgen dat het kraakbeen in het schoudergewricht wordt aangetast. Wanneer kraakbeen verslechtert, kan het krakende geluiden veroorzaken wanneer de botoppervlakken tegen elkaar wrijven.
Onderliggende medische aandoeningen: In sommige gevallen kan schouderkraken een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals reumatoïde artritis of jicht.
Overmatig gebruik van het gewricht: Herhaaldelijk gebruik van de schouder in bepaalde bewegingen, vooral bij sporters of mensen met repetitieve taken, kan leiden tot krakende geluiden door overmatige wrijving en belasting.
Belangrijk om op te merken is dat schouderkraken over het algemeen niet gevaarlijk is, vooral als er geen pijn of beperking van de beweging is.
Als het kraken echter gepaard gaat met pijn, zwelling, bewegingsbeperking of andere ongewone symptomen, is het raadzaam om een medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.
Gasbelletjes
Het krakende geluid in je schouders komt mogelijk van knappende kleine gasbelletjes. Dit heeft te maken met het smeermiddel in je gewricht, namelijk je gewrichtsvloeistof.
Je gewrichtsvloeistof creëert namelijk verschillende gassen zoals koolstofdioxide, zuurstof en stikstof.
Wanneer gewrichten gekraakt worden, rekt het kapsel uit en ontstaan er dynamische drukveranderingen waardoor dit gas vrijkomt.
Deze knappende luchtbelletjes worden ook wel crepitus genoemd. Niet iedereen zal een krakend geluid horen.
Als je fysiotherapeut een manoeuvre uitvoert kun krakende geluiden horen. De fysiotherapeut manipuleert hierbij je facetgewrichten.
Het duurt even voordat de synoviale vloeistof weer gas heeft gecreëerd, dus je kan je gewricht niet twee keer achter elkaar kraken.
Krakende gewrichten
Elk gewricht kan kraken, klikken en knarsen. Het komt het meeste voor in de:
- vingers
- knieën
- schouders
Andere gewrichten die vaak kraken:
- knokkels
- rug
- knieën
- nek
- enkels
- ellebogen
- polsen
Verschillende geluiden
Mensen omschrijven de geluiden als:
- knak
- knars
- scheur
- knallend geluid
Knappende luchtbelletjes en squishy capsules
We zullen iets dieper op de knappende luchtbelletjes ingaan. De gassen en luchtbelletjes worden dus in de synoviale gewrichtsvloeistof gecreëerd.
Deze gewrichtsvloeistof ligt in zogeheten squishy capsules die een belangrijke functie dienen.
Dankzij deze squishy capsules zal de druk lager worden en kunnen je gewrichten beter bewegen.
Ze liggen onder andere rondom de buitenranden in je ruggenwervels, aan de onder en bovenkant van elke wervel.
Kraken en endorfines
Kraken kan zeer bevredigend zijn. Dit komt doordat je tijdens het kraken gelukshormonen aanmaakt, de zogeheten endorfines.
Deze endorfines worden door je hypofyse afgegeven en zullen je een gelukkig en pijnstillend gevoel geven.
Het is dus niet zo gek dat kraken verlichtend en bevredigend werkt. Echter zal het raken het probleem niet oplossen, de stijfheid niet verminderen en de pijn ook niet genezen.
Take home message
Waarom kraakt mijn schouder?
Misschien zijn het knappende luchtbelletjes in je gewrichtsvloeistof. Door drukveranderingen kunnen gassen namelijk vrijkomen.
Je gewrichtsvloeistof werkt namelijk als smeermiddel en dit smeermiddel creëert gassen.
Het kan ook door positieveranderingen komen van bijvoorbeeld je gewrichten, pezen, of ligamenten.
Misschien is er meer aan de hand, zo worden knarsende gewrichten bij ouderen vaak door slijtage veroorzaakt.
Over Diederik
Bronnen
Shekelle, P. G., Adams, A. H., Chassin, M. R., Hurwitz, E. L., & Brook, R. H. (1992). Spinal manipulation for low-back pain. Annals of internal medicine, 117(7), 590-598.
Herzog, W. (2010). The biomechanics of spinal manipulation. Journal of bodywork and movement therapies, 14(3), 280-286.