Waarom Moet Ik Zo Vaak Afvegen: 5 Redenen

De een hoeft amper toiletpapier te gebruiken terwijl een ander overmatig afveegt, en er zowat een hele rol toiletpapier doorheen jaagt. Al dit afvegen kan zelfs voor irritatie zorgen, maar waarom moet ik zo vaak afvegen?

KORT ANTWOORD

Het kan aan de consistentie van je poep liggen. Een verkeerde consistentie kan veroorzaakt worden door stress, te weinig vezels, ongunstige darmbacteriën of bijvoorbeeld voedselovergevoeligheden. Ook bij een plakkerige ontlasting zul je vaak moeten gaan afvegen. Dit kan optreden bij bijvoorbeeld inflammatoire darmaandoeningen, het niet kunnen verteren van vet, trage lever, of bij ziektes zoals alvleesklierkanker.

Dit artikel vertelt je een aantal tips en aandachtspunten en hoe vaak mensen gemiddeld afvegen.

toiletpapier wc plassen

Wat te doen om afvegen te verminderen

Door de hierboven beschreven oorzaken aan te pakken, kun je het overmatige afvegen helpen tegengaan. Daarnaast zijn er ook een aantal handige tips die jou mogelijk kunnen helpen:

  1. vochtige doekjes in plaats van gewoon toiletpapier gebruiken
  2. optimaliseer je gezondheid
  3. lichamelijke activiteit 
  4. genoeg water drinken
  5. meer vezels eten
  6. bidet
  7. douchen voor een schoon gevoel

Overmatig afvegen en rectumirritatie

Overmatig afvegen kan irritatie van het rectum veroorzaken. Hetzelfde geldt voor te hard afvegen. Je kunt het gebied in plaats daarvan ook gewoon afspoelen.

Wees extra voorzichtig als je last hebt van diarree, want door de vake toiletbezoeken is je huid rond de anus al gevoelig. Het kan geïrriteerd raken.

Je wilt natuurlijk niet dat het afvegen ongemakkelijk gaat worden.

Zoals hierboven besproken kan je aan de hand van het aantal keer afvegen je een idee geven over de gezondheid van je darmen. 

Maar hoe vaak vegen mensen af?

Hoe vaak mensen gemiddeld afvegen

Het is waarschijnlijk normaal als je 1, 2 of 3 keer afveegt. Na het poepen zou je idealiter slechts twee tot drie keer moeten vegen. 

Per toiletbezoek worden er gemiddeld bijna 9 vellen papier gebruikt. Voor mannen en vrouwen verschilt deze hoeveelheid. Je zou het misschien niet verwachten maar vrouwen gebruiken veel meer toiletpapier.

Mannen:

  • dagelijks: 17
  • wekelijks: 120

Vrouwen:

  • dagelijks: 76
  • wekelijks: 533

Wist je dat mensen in China bij openbare toiletten maar een paar toiletpapiertjes krijgen om hun billen mee af te vegen? Meer papier zou hun ‘score’ negatief kunnen beïnvloeden.

Fecale incontinentie

Mogelijk heb je last van fecale incontinentie (ontlastingsincontinentie). Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn:

  1. diarree, constipatie
  2. spierbeschadiging, zenuwbeschadiging

Door veroudering of door een bevalling kan de zenuw beschadigd zijn.

Clean sheet

Er zijn wel eens momenten dat je je billen één keer afveegt en er helemaal niks op het toiletpapier zit. Dit wordt ook wel een clean sheet genoemd.

Echter, door de vele plooien is dit best wel moeilijk. Dit maakt het schoonvegen nou eenmaal lastig. Dit geldt voor vrouwen en voor mannen.

Take home message

Herhaaldelijk afvegen kan een tot een rode streek leiden. Overmatig afvegen kan het gebied irriteren en kost ook nog eens veel toiletpapier.

Maar waarom moet ik zo vaak afvegen?

Mogelijke oorzaken zijn plakkerige poep, een ontlasting met een verkeerde consistentie, diarree, of fecale incontinentie.

Door bijvoorbeeld stress, te weinig vezels, ongunstige darmbacteriën of voedselovergevoeligheden, kan de consistentie van de poep veranderen. 

Een plakkerige ontlasting kan veroorzaakt worden door onder andere inflammatoire darmaandoeningen, het niet kunnen verteren van vet, trage lever of bij mensen met alvleesklierkanker.

Eet meer vezels, drink genoeg water, gebruik vochtige doekjes, en douche eventueel voor een schoon gevoel. Een bidet kan ook helpen.

Mogelijk vind je het een gênante klacht, maar ga naar de arts die de onderliggende oorzaak vast kan stellen. Bij ontlastingsincontinentie kunnen je spieren of zenuwen beschadigd zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen