Waarom Proef ik Bloed? 7 Oorzaken

Het kan erg verontrustend zijn als je bloed proeft zonder een duidelijke verwonding. Dus waarom proef ik bloed?

Van sporten, een slechte mondhygiëne tot corona, er zijn verschillende oorzaken die er aan te wijten kunnen zijn.

Het kan zelfs een teken zijn van een ernstig gezondheidsrisico. Daarom wil je de oorzaak natuurlijk achterhalen. Gelukkig is een metaalsmaak meestal niet ernstig. 

Dit artikel vertelt je 7 mogelijke oorzaken van een bloedachtige smaak in de mond.

vrouw last van vieze smaak door overgeven

Oorzaken bloedsmaak

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je een bloedachtige smaak in de mond kunt krijgen.

 1. Sporten. Door veel te bewegen kun je een bloedachtige smaak krijgen. Dit is te wijten aan de zeer hoge druk van het bloed dat door membraan naar je longen gaat. Vaak wordt de eigen anaërobe (toestand zonder zuurstof) drempelwaarde overschreden 
 2. Slechte mondhygiëne. Een metaalsmaak kan het gevolg zijn van een tandheelkundige infectie. Zo kan ontstoken tandvlees en geïnfecteerde tanden, bloedingen veroorzaken en voor een metaalachtige smaak zorgen. Een slechte mondhygiëne kan tot tandvleesaandoeningen en tandinfecties leiden. Het kan ook uitgroeien tot een zogeheten loopgraafmond (acute necrotiserende ulceratieve gingivitis).
 3. Medicijnen. Als je lichaam medicijnen opneemt komt het via je speeksel naar buiten. Zo kunnen sommige geneesmiddelen voor een metaalsmaak zorgen waaronder:
 1. antibiotica (claritromycine, tetracycline, metronidazol)
 2. bloeddrukmedicijnen (captopril)
 3. metformine (tegen diabetes)
 4. allopurinol (tegen jicht)
 5. lithium (voor bepaalde psychiatrische stoornissen)
 6. methazolamide (voor glaucoom)

Antidepressiva die voor een droge mond zorgen kunnen ook voor een metaalsmaak zorgen. Ze sluiten namelijk de smaakpapillen af wat de smaakzin vervolgens kan beïnvloeden.

 1. Zwangerschap. In het eerste trimester wordt vaak een metaalsmaak in de mond ervaren. Dit is te wijten aan de zwangerschapshormonen, met name de verhoogde oestrogeenwaarde. Hoewel je deze smaak niet kunt voorkomen kun je het wel verminderen met zuur voedsel en door een milde oplossing van water met zout (of zuiveringszout) te gorgelen.
 2. Voedselallergieën. Een veelvoorkomende oorzaak van smaakveranderingen zijn allergieën, maar een metaalsmaak kan door voedselallergieën veroorzaakt worden, bijvoorbeeld voor noten of schaaldieren. Zo kan het een vroeg teken zijn van een dodelijke anafylaxie.
 3. Corona. Naast een verlies van smaak kan corona soms ook voor een metaalsmaak zorgen. Een metaalsmaak in de mond kan ook een zeer zeldzame bijwerkingen zijn van het corona vaccin.
 4. Auto-immuunziekte. Soms kan een metaalsmaak een symptoom van het zogeheten Guillain-Barré-syndroom zijn. Deze auto-immuunziekte tast je perifere zenuwen aan waardoor de kleine zenuwvezels minder goed functioneren. 
 5. Bloedingen in de mondholte. Bloedingen in de mond, zoals bloedend tandvlees, een gescheurde lip of een wond in de mond, kunnen leiden tot een bloedachtige smaak.
 6. Sinusitis. Bij een ontsteking van de sinussen, bekend als sinusitis, kan er sprake zijn van een postnasale drip, waarbij slijm uit de sinussen in de keel druppelt. Dit kan een bloedachtige smaak veroorzaken.
 7. Mondletsel. Een trauma aan de mond, zoals een tandheelkundig letsel, een snijwond of een verwonding aan de tong, kan bloedingen veroorzaken en daardoor leiden tot een bloedachtige smaak.
 8. Mondchirurgie. Na tandextracties, kaakchirurgie of andere mondchirurgische ingrepen is het normaal dat er een bloedachtige smaak in de mond aanwezig is gedurende de herstelperiode.
 9. Neusbloedingen. Een neusbloeding waarbij bloed in de keel stroomt, kan een bloedachtige smaak veroorzaken.

Overige oorzaken:

 1. kankerbehandeling: chemotherapie (9,7% to 78%), bestralingstherapie
 2. spijsverteringsstoornis

Take home message

Het valt je al gauw op als je bloed proeft of een metaalachtige smaak in de mond hebt. 

Te hard op je tong bijten veroorzaakt natuurlijk een bloeding wat voor een bloedachtige smaak zorgt, maar er zijn nog veel meer oorzaken.

Waarom proef ik bloed?

Oorzaken van een bloedachtige smaak of metaalsmaak in de mond zijn sporten, een slechte mondhygiëne, bepaalde geneesmiddelen, zwangerschap, voedselallergieën, corona en Guillain-Barré-syndroom (auto-immuunziekte).

Zoals je hebt gemerkt kunnen de oorzaken nogal van elkaar verschillen. Voor een correcte diagnose ga je langs de dokter die tussen de verschillende oorzaken kan differentiëren. 

De precieze behandeling hangt af van de oorzaak.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

IJpma, I., Renken, R. J., Ter Horst, G. J., & Reyners, A. K. (2015). Metallic taste in cancer patients treated with chemotherapy. Cancer treatment reviews, 41(2), 179-186.