Waarom Ruiken Tenen naar Kaas? 2 Redenen.

Tenen kunnen naar oude kaas gaan ruiken. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat iemand sokken uitdoet en heel de kamer stinkt. Maar waarom ruiken tenen naar kaas?

KORT ANTWOORD

De kaasachtige geur van voeten wordt door een bacterie veroorzaakt die een zuur afgeeft waardoor de tenen naar kaas ruiken. Deze bacterie gedijt in een zoute en vochtige omgeving. Dus als zweet zich opbouwt kan deze bacterie gaan groeien.

Onze voeten kunnen constant kleine hoeveelheden huidschilfers en dode huidcellen afwerpen. Deze kunnen zich ophopen tussen de tenen, waardoor een voedingsbodem ontstaat voor bacteriën die de kaasachtige geur veroorzaken.

Door nattigheid kunnen bacteriën makkelijker groeien. Het is daarom belangrijk dat je de ruimte tussen je tenen ook goed droogt.

Dit artikel vertelt je waarom tenen naar kaas ruiken en hoe je de geur kan tegengaan.

vrouw zit en houdt voet vast

Kaasgeur van tenen voorkomen

Schoeisel en ademend vermogen: Het dragen van schoenen die onvoldoende ademend zijn, kan ervoor zorgen dat voeten zweetrijk en vochtig worden. Dit bevordert de groei van bacteriën, waardoor de kaasachtige geur sterker wordt. Het is aan te raden om schoenen te dragen die gemaakt zijn van ademende materialen en regelmatig van schoeisel te wisselen.

Voetverzorging: Het is belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan voetverzorging. Was je voeten dagelijks met water en zeep, en zorg ervoor dat je ze grondig afdroogt, vooral tussen de tenen.

Veranderende sokken: Het dragen van schone sokken is essentieel om de groei van bacteriën tegen te gaan. Vervang dagelijks je sokken en gebruik bij voorkeur sokken gemaakt van ademende materialen zoals katoen.

Weetje

Wist je dat de bacterie die de kaasachtige voetengeur veroorzaakt gebruikt wordt bij het maken van kaas?

Voetpoeder: Het gebruik van voetpoeder kan helpen om vocht te absorberen en de groei van bacteriën te verminderen. Strooi wat voetpoeder in je schoenen en op je voeten voordat je sokken aantrekt.

Lucht je voeten: Laat je voeten regelmatig luchten, vooral na het sporten of na een lange dag in schoenen te hebben gezeten. Het blootstellen van je voeten aan frisse lucht helpt het vocht te verminderen en voorkomt dat bacteriën gedijen.

Voetbaden: Af en toe een voetbad nemen kan helpen om de bacteriën te verminderen en onaangename geuren te bestrijden. Voeg bijvoorbeeld wat azijn toe aan warm water en laat je voeten gedurende 15-20 minuten weken.

Antischimmelproducten: Als de geur aanhoudt en je vermoedt dat er sprake kan zijn van een schimmelinfectie, gebruik dan antischimmelcrèmes of -sprays zoals die met miconazol of clotrimazol. Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je medicijnen gebruikt.

Stinkvoeten (bromodosis)

Stinkvoeten kunnen veroorzaakt worden door:

 1. bacteriën: t.v.g. van zweet
 2. schimmelinfectie

Schone voeten

Het meeste zweet wordt geproduceerd door het voorste deel van de voet.

Je kunt je voeten op verschillende manieren schoon houden.

Voeten en nagels:

 1. voeten elke dag wassen (milde zeep, scrubborstel) en voeten volledig laten drogen
 2. teennagels regelmatig schoonmaken
 3. houd je teennagels kort
 4. harde dode huid verwijderen (bacteriën gedijen op een natte harde huid)

Hulpmiddelen:

 1. antischimmel voetenspray 
 2. eventueel kun je je voeten met een beetje alcohol en een watje uitdrogen
 3. voetpoeder
 4. voetbad met azijn of listerine
 5. schimmelwerende zeep
 6. antibacteriële zeep

Schoeisel en sokken:

 1. om de dag andere schoenen dragen
 2. sokken zeker één keer per dag vervangen 
 3. ga voor vochtabsorberende sokken
 4. vermijd strakzittende schoenen
 5. als het warm weer is sandalen dragen

Voetenbad. Als je niet elke dag doucht, kan het goed zijn om je voeten in een bad met lauw water en wat zeep te weken zodat het vuil onder je teennagels loskomt.

Teennagels. Je kunt je teennagels schoonmaken met een spons of washandje.

Tenen krijgen te weinig aandacht

In vergelijking met je voeten en tenen zul je je handen veel vaker wassen. Wat betreft hygiëne worden je voeten en tenen dus wat verwaarloosd.

Onder je teennagels kan vuil zich ophopen en zelfs pijn en infecties veroorzaken.

Nagelschimmel

Een wit of geelbruin plekje kan op schimmel wijzen. Een veelvoorkomende nagelinfectie is nagelschimmel dat meerdere nagels kan aantasten.

Het begint onder de punt van je nagel en verschijnt als een wit of geelbruin plekje. Als de schimmel dieper komt kunnen er meerdere dingen gebeuren:

 1. verkleuring van de nagel
 2. afbrokkeling aan de rand
 3. verdikking van de nagel

Take home message

Als je je tenen niet goed wast kan het ruiken alsof je een pakje oude kaas hebt geopend. 

Waarom ruiken tenen naar kaas?

De kaasachtige geur van voeten wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd brevibacterium. Dezelfde bacterie wordt zelfs bij het kaasmaakproces van sommige kazen gebruikt.

De bacterie kan in een zoute en vochtige omgeving snel groeien. Dit verklaart waarom je er meer last van krijgt als je voeten nat zijn of wanneer zweet zich opbouwt.

Vandaar dat je de ruimte tussen je tenen goed moet drogen.

In de medische wereld worden stinkvoeten bromodosis genoemd. Het kan dus ontstaan door bacteriën of schimmelnagels.

Een goede hygiëne is belangrijk. Hiervoor kun je onder andere een spons, washandje of voetenbad voor gebruiken.

Het is essentieel om te benadrukken dat, hoewel milde voetgeur normaal kan zijn, een ongewoon sterke of onaangename geur die gepaard gaat met jeuk, roodheid, of pijn, kan wijzen op een medisch probleem. 

In dat geval is het raadzaam om een dermatoloog of huisarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen