Waarom Ruikt Ongesteldheid? 2 Redenen.

Menstruatie heeft van zichzelf een lichte bloedgeur.

Het kan ook een lichte metaalgeur hebben door ijzer en bacteriën. Maar waarom ruikt ongesteldheid?

KORT ANTWOORD

Door het bloed- en baarmoederslijmvlies kan ongesteldheid licht gaan ruiken. Ook kan de zuurgraad en bacteriën invloed hebben op de geur. Zo kan er een sterke geur ontstaan als bloed, baarmoederslijmvlies en bacteriën vermengen. De geur van ongesteldheid kun je tegengaan met een goede hygiëne. 

Er kan echter ook meer aan de hand zijn. Zo kan een sterke geur duiden op een infectie. Een vislucht kan een aanwijzing zijn van een bacteriële vaginose en een zweet, uiengeur, zoutige geur kan wijzen op een gebrekkige hygiëne.

Dit artikel vertelt je waarom ongesteldheid ruikt, waarom het anders kan ruiken en waarom een tampon kan stinken.

transgender en ongesteldheid

Andere ongesteldheid geur

Het is je misschien opgevallen dat je menstruatiebloed anders ruikt dan gewoonlijk. Dit kan te maken hebben met je menstruatiecyclus. Op verschillende momenten kan de consistentie van het vaginale slijm namelijk anders zijn. 

Een verandering in deze consistentie verandert ook de zuurgraad van het slijm waardoor ook de smaak en geur veranderen.

Verschillende consistenties:

  1. waterig
  2. dun slijm
  3. dikker wit slijm
Weetje

Wist je dat sommige mannen kunnen ruiken dat je ongesteld bent? Tijdens de menstruatie is de lichaamsgeur namelijk het sterkste.

Ruiken anderen het?

De vagina bevat van nature bacteriën. De hoeveelheid van deze bacteriën kan schommelen. Wanneer menstruatie met bacteriën vermengt kan er een rotte geur ontstaan.

Anderen zouden deze geur niet moeten kunnen ruiken. De geur is daar waarschijnlijk niet sterk genoeg voor.

Bacteriële vaginose

Zoals eerder vermeld, kan een sterke geur tijdens de menstruatie soms wijzen op een infectie, zoals bacteriële vaginose. 

Naast een onaangename geur kan dit gepaard gaan met andere symptomen zoals jeuk, irritatie en een verandering in de kleur of textuur van het vaginale slijm. 

Als je je zorgen maakt over de geur of andere symptomen tijdens je menstruatie, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een arts of gynaecoloog voor een juiste diagnose en behandeling.

Hormonale schommelingen: 

De menstruatiecyclus wordt gereguleerd door hormonale veranderingen in het lichaam. 

Deze hormonen kunnen ook invloed hebben op de vaginale flora en de geur tijdens de menstruatie beïnvloeden. 

Sommige vrouwen kunnen merken dat de geur van hun menstruatiebloed verschilt op verschillende momenten van hun cyclus.

Geur verminderen

Dieet en levensstijl: Wat je eet en drinkt, evenals je algemene gezondheid en levensstijl, kunnen van invloed zijn op de geur van je menstruatie. Het consumeren van sterk gekruid voedsel, knoflook, ui, cafeïne en alcohol kan bijvoorbeeld invloed hebben op lichaamsgeuren, inclusief de geur van menstruatiebloed.

Persoonlijke hygiëne: Een goede persoonlijke hygiëne tijdens de menstruatie kan helpen om ongewenste geuren te voorkomen. Het regelmatig verschonen van maandverband of tampons is essentieel om de groei van bacteriën te beperken en geur te verminderen. Ook het dagelijks wassen van het genitale gebied met milde zeep en water kan helpen om fris en schoon te blijven.

Menstruatieproducten: Het gebruik van bepaalde menstruatieproducten, zoals geurige tampons of maandverband, kan soms leiden tot irritatie en ongewenste geuren. Het is raadzaam om producten zonder geurstoffen te kiezen om dit te voorkomen.

Individuele verschillen

Het is belangrijk op te merken dat de geur van menstruatiebloed subjectief kan zijn en sterk kan variëren van persoon tot persoon. Wat als onaangenaam wordt ervaren door de een, kan door een ander als normaal worden beschouwd. 

Als er geen gezondheidsproblemen zijn en je menstruatie normaal verloopt, hoef je je meestal geen zorgen te maken over de geur.

Het is altijd goed om te onthouden dat het normaal is dat menstruatie gepaard gaat met een zekere mate van geur. 

Als je echter merkt dat de geur sterk onaangenaam is, jeuk, pijn of andere abnormale symptomen hebt, is het verstandig om medisch advies in te winnen. 

Een professionele zorgverlener kan eventuele onderliggende gezondheidsproblemen identificeren en behandelen.

Stinkende Tampons

Nieuwe tampons zouden naar katoen moeten ruiken, maar soms geven mensen aan dat ze naar de dood ruiken.

Als je een tampon te lang laat zitten kan die gaan stinken. Er kan zelfs een infectie ontstaan. 

Vandaar dat het nog wel eens aan het einde van een menstruatie kan voorkomen omdat je dan minder tampons nodig hebt en ze misschien minder vaak vervangt.

Houd een tampon nooit langer dan 8 uur in, maar het is het beste om ze tussen de 4-6 uur te verwisselen. Eventueel kun je een tampon voor het slapen inbrengen als je tussen de 5-8 uur slaapt. 

Houd je dus aan deze tijden. Als je dat niet doet en je een tampon langer dan 8-12 uur inhoudt loop je de kans op:

  1. irritatie
  2. infectie
  3. tamponziekte (toxic shock syndroom)

Bacteriën kunnen namelijk gifstoffen aanmaken dat via vaginaslijmvlies of baarmoederslijmvlies in het bloed komt.

Hoe langer je ze draagt, hoe groter de kans op vervelende problemen. In dit artikel vertellen we meer over stinkende tampons. [blog]

Take home message

Ongesteldheid heeft een kenmerkende geur, maar waarom ruikt ongesteldheid?

De geur ontstaat wanneer weefsels van de vagina, bloed en bacteriën zich vermengen. 

Menstruatie bestaat uit bloed, baarmoederslijmvlies en een eicel, wat voor een kenmerkende geur kan zorgen. 

Als het goed is zullen anderen deze geur niet ruiken. Er zijn echter een aantal oorzaken die voor een afwijkende geur kunnen zorgen.

Aan de hand van de geur kun je een idee krijgen van de onderliggende oorzaak. Zo kan een visachtige geur op een bacteriële vaginose duiden.

Uiteraard kan alleen een dokter de juiste diagnose stellen.

Bovendien kan een tampon nog wel eens gaan stinken. Bovendien kan er zelfs een infectie optreden als je een tampon te lang laat zitten.

Houd een tampon niet langer in dan 8 uur. Als je dat wel doet, loop je kans op irritatie, infecties en tamponziekte.

Gebruik je smartphone in je voordeel en stel een herinnering om te voorkomen dat je het te lang inhoudt.

Door licht aan het tamponkoordje te trekken kun je een idee krijgen of de tampon vol is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen