Waarom Ruikt Parfum bij Iedereen Anders? 3 Redenen.

De exact dezelfde parfum kan totaal verschillend ruiken. Maar waarom ruikt parfum bij iedereen anders?

KORT ANTWOORD

Iedereen heeft een andere huid waardoor de geuren een ander effect op ons hebben. Hoe je lichaam precies op de parfum reageert, wordt beïnvloed door de zuurgraad van je huid, hormoonspiegels, hoe vet of droog je huid is en de voedingsmiddelen die je eet. De een houdt bijvoorbeeld een zoete geur beter vast terwijl een ander een houtachtige geur beter vasthoudt.

Dit artikel vertelt je de 7 factoren die bepalen waarom parfum bij iedereen anders ruikt.

vrouw kijkt naar parfumflesje

Waarom parfum bij iedereen anders ruikt

Er zijn nog andere relevante factoren die kunnen bijdragen aan de verschillen in hoe parfum bij verschillende mensen ruikt.

1. Genetische variatie. Onze genen spelen een rol bij het bepalen van onze individuele geurperceptie. Mensen erven genetische aanleg voor bepaalde geurreceptoren, waardoor sommigen geuren anders kunnen waarnemen dan anderen.

2. Erfelijke aspecten. Geurvoorkeuren kunnen ook worden beïnvloed door onze culturele en familiale achtergrond. Sommige geuren kunnen als aangenamer worden ervaren door mensen die zijn blootgesteld aan die geuren in hun vroege jeugd of die in een bepaalde omgeving zijn opgegroeid.

3. Eerdere blootstelling aan geuren. Herhaalde blootstelling aan bepaalde geuren kan een gewenningseffect veroorzaken, waardoor sommige mensen een geur beter kunnen waarnemen dan anderen die er minder aan zijn blootgesteld.

Weetje

Wist je dat parfum je eigen lichaamsgeur juist versterkt?

4. Levensstijl en omgevingsfactoren. Onze levensstijl en omgeving kunnen ook van invloed zijn op hoe parfum op onze huid reageert. Factoren zoals stress, roken, blootstelling aan vervuiling en het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen invloed hebben op onze natuurlijke lichaamsgeur en daardoor ook op hoe parfum met onze huid interageert.

5. Temperatuur en vochtigheid. De omgeving waarin we ons bevinden, met name de temperatuur en vochtigheidsgraad, kan van invloed zijn op de manier waarop geur zich ontwikkelt en verspreidt. Bij hogere temperaturen en vochtigheid kan parfum intenser ruiken en anders reageren dan bij koudere en drogere omstandigheden.

6. Individuele chemie. Elke persoon heeft een unieke lichaamschemie en pH-niveau. Dit beïnvloedt hoe parfum zich op de huid ontwikkelt en hoe het zich vermengt met de natuurlijke geur van het lichaam. Als gevolg hiervan ruikt dezelfde parfum anders op verschillende mensen.

7. Ingrediënten van de parfum. De complexe mix van ingrediënten in een parfum kan ook bijdragen aan hoe het zich ontwikkelt op verschillende huidtypes. Sommige componenten kunnen sterker naar voren komen bij bepaalde individuen, afhankelijk van hun huidchemie.

Al deze factoren dragen bij aan de unieke en persoonlijke manier waarop parfum bij iedereen anders ruikt. 

Het maakt parfum dragen en het kiezen van een geschikte geur een zeer persoonlijke ervaring, en het is essentieel om te experimenteren met verschillende geuren om erachter te komen welke het beste bij jouw unieke lichaamschemie past.

Wat bepaalt je lichaamsgeur?

Je lichaamsgeur wordt bepaald door:

 1. genetica (MHC-moleculen die een belangrijke rol spelen bij je afweer)
 2. voeding
 3. gezondheid

Onze lichaamsgeur wordt voor een groot gedeelte door onze genetica bepaald. Dit bleek ook uit een interessant onderzoek waarin mensen aan bezwete T-shirts gingen ruiken.

Wist je dat mensen op basis van bezwete T-shirts  identieke tweelingen aan elkaar konden koppelen?

Bijwerkingen van de geurstoffen 

Blootstelling aan geurstoffen kan een aantal neveneffecten met zich meebrengen. 

 1. hoofdpijn
 2. misselijkheid
 3. geïrriteerde ogen 
 4. irritatie van neus en keel
 5. vergeetachtigheid
 6. ademhalingssymptomen 
 7. luchtwegirritatie en overgevoeligheid
 8. coördinatieverlies
 9. verergering sinusaandoeningen
 10.  astma-aanvallen 
 11. neurotoxische symptomen

Mensen kunnen al high worden als ze giftige parfum dampen inademen. Het geeft een euforisch gevoel dat 15-45 minuten kan aanhouden.

Drink geen parfum

De druppels essentiële oliën geven parfum een kenmerkende geur. Parfum bestaat voornamelijk uit alcohol en water. 

Omdat parfum alcohol bevat kan je door het drinken van parfum aangeschoten en dronken worden. Door de andere ingrediënten zal er waarschijnlijk ook misselijkheid ontstaan.

Het drinken van parfum kan zelfs de bloedsuikerspiegel verlagen. Bovendien kun je door de effecten van alcohol ook flauwvallen. 

Het alcoholgehalte in parfums ligt tussen de 85 en 90% alcohol. 

Ga dus zeker geen parfum drinken, het kan tot parfumvergifiting leiden dat onomkeerbare gezondheidsschade kan veroorzaken.

Om dit te voorkomen worden er stoffen aan de parfum toegevoegd zoals Bitrex en di-ethyl ftalaat. Een proces dat denaturalisatie wordt genoemd.

Parfum ruikt dan nog wel lekker, het zal hierdoor slecht gaan smaken en giftig en schadelijk worden. 

Gevaarlijke ftalaten in parfum

Om de geur langer te laten hangen worden er chemische ftalaten aan parfums toegevoegd. 

Helaas brengen ftalaten brengen gezondheidsrisico’s met zich mee zoals:

 1. ademhalingsproblemen
 2. ontwikkelings- en voortplantingstoxiciteit
 3. ontregeld endocrien stelsel
 4. geboorteafwijkingen
 5. kanker

Take home message 

Waarom ruikt parfum bij iedereen anders?

Door de verschillen in onze huid zal de geur van persoon tot persoon anders ruiken.

Factoren die de geur van je parfum beïnvloeden zijn de zuurgraad, een vette of droge huid, hormoonspiegels en je dieet.

Als je het zou drinken kun je aangeschoten en dronken worden. Ook is de kans groot dat je misselijk wordt en overgeeft.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen