Waarom Ruikt Slaapkamer Muf? 2 Redenen.

De slaapkamer kan een subtiele maar onaangename geur hebben.

Na verloop van tijd kan een muffe geur verergeren. Maar waarom ruikt slaapkamer muf?

KORT ANTWOORD

Een muffe geur wordt vaak veroorzaakt door ophoping van zweet en huidddeeltjes, vies beddengoed, het uitademen van kooldioxide, schimmels, vocht en meeldauw.

Dit artikel vertelt je waarom slaapkamer muf ruikt en hoe je de geur weer aangenaam kan maken.

vrouw neemt slaapmedicatie op bed

Muffe geur door ademhalen

‘s Nachts zitten we in de slaapkamer opgesloten en omdat we heel de nacht kooldioxide afgeven, kan er een sterke muffe geur in de ochtend aanwezig zijn.

Muffe geur door schimmels

Een muffe geur wordt waarschijnlijk door schimmel veroorzaakt. 

Schimmels gedijen in vochtige omgevingen. Als schimmels groeien zullen ze gassen uitstoten (microbiële vluchtige organische stoffen) en een onaangename geur veroorzaken.

Wat kun je tegen een muffe kamer doen

 1. Luchten. Een muffe geur kan dus door kooldioxide ontstaan. Je kunt de geur laten ontsnappen door je slaapkamer elke dag te laten luchten. 
 2. Beddengoed. Kijk of het beddengoed aan vervanging toe is. Zo kunnen zweet, huidddeeltjes en stof zich gaan ophopen en een muffe geur in de slaapkamer veroorzaken. Ga dus regelmatig dekbedden en overtrekken wassen. 
 3. Vochtige plekken. Aangezien schimmels in vochtige omgevingen gedijen, moet je kijken of er natte plekken of lekkages zijn. Kijk ook op de badkamer.
 4. Ventilatie. Microben zoals schimmel en meeldauw zullen in een vochtige omgeving snel groeien. Met een goede ventilatie kun je deze ongewenste indringers uithongeren. Open zo mogelijk deuren en ramen. Het gaat ook nog eens de opbouw van condensatie tegen.

Extra tips om je huis frisser te laten ruiken:

 1. vloeren schoonmaken
 2. hele kamer afstoffen 
 3. ontvochtiger
 4. huisdieren in bad doen

Lucht zuiveren met kamerplant

Planten worden beschouwd als natuurlijke zuiveringssystemen. Maar dat was pas het begin. Potentiële gezondheidsvoordelen van kamerplanten:

 1. luchtzuivering
 2. minder stress en angst
 3. meer energie
 4. zijn goed voor je humeur
 5. verlichting van depressieve symptomen
 6. kortere genezingstijd
 7. verhogen focus en productiviteit
 8. gaan allergieën tegen
 9. potentieel minder allergieën en astma 
 10. kunnen de pijntolerantie verhogen
 11. hoger serotoninegehalte
 12. hogere creativiteit

Beste slaapkamer planten:

 1. Vredeslelie
 2. Aloë Vera
 3. Areca Palm
 4. Gardenia
 5. Spinplant
 6. Engelse klimop
 7. Gouden Pothos
 8. Rubberplant

De hele dag en nacht zullen planten doorademen. Mensen denken nog wel eens dat je door de kooldioxide van planten ‘s nachts kunt stikken, maar dit is een misvatting.

Hoewel planten lichtelijk kooldioxide uitstoten zullen ze geen bedreiging in je slaapkamer vormen.

Take home message

Waarom ruikt slaapkamer muf?

Een muffe kamer kan veroorzaakt worden door vocht en schimmels, ophoping van zweet en huiddeeltjes, meeldauw, vies beddengoed en het uitademen van kooldioxide.

Je kunt een muffe lucht verminderen door te luchten en goed te ventileren, door vochtige plekken en eventuele lekkages aan te pakken en door je beddengoed regelmatig te vervangen.

Kamerplanten zijn luchtzuiveraars. Ze zetten koolstofdioxide in zuurstof om en kunnen zelfs gifstoffen filteren.

Planten geven zuurstof af, filteren gifstoffen en kunnen stress en angst verlichten. Mogelijk zouden planten vermoeidheid kunnen verminderen. 

Planten leveren zowel lichamelijke als geestelijke voordelen op. De hierboven beschreven kamerplanten kunnen je daar mogelijk bij helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen