Waarom ‘s Nachts Gebit Uit? 3 Redenen.

Door ‘s nachts je kunstgebit op te bergen kun je van een aantal gezondheidsvoordelen profiteren. Dus waarom ‘s nachts gebit uit?

KORT ANTWOORD

Door je gebit uit te doen komt er minder druk op het tandvlees en tand bot waardoor je botverlies kan helpen voorkomen. Door minder botverlies behoud je ook nog eens een goede pasvorm en zal de kans op verschuiven afnemen.

Daarnaast kun je bacteriegroei tegengaan. De plek tussen je kunstgebit en je tandvlees is namelijk een broedplaats van bacteriën. Door je gebit ‘s nachts uit te doen kun je een ochtendadem en tandvleesproblemen tegengaan.

Bovendien bevordert het uitdoen van je kunstgebit de speekselstroom waarmee kunstgebitontsteking voorkomen kan worden.

Kortom, door je gebit ‘s nachts uit te doen krijgt je tandvlees een bacterie- en drukvrije rust die het nodig heeft. Het is echter niet altijd nodig.

Dit artikel vertelt je waarom ‘s nachts gebit uit moet en wat er kan gebeuren als je dat niet doet.

vrouw slaapt uit

Wat er kan gebeuren als je je kunstgebit inhoudt

De mogelijke negatieve effecten:

Bacteriën stapelen zich op. het kunstgebit en tandvlees raken elkaar waardoor bacteriën makkelijker kunnen groeien. Dit verhoogt de kans op ochtendadem en tandvleesproblemen

Versnelde botafbraak. kunstgebit drukt op het tandvlees en tandbot waardoor de botafbraak kan versnellen

Losse pasvorm. Door botverlies en tandvleesafbraak kan het gebit losser gaan zitten waardoor het sneller gaat verschuiven en je dus minder kunt eten

Ontstekingen. kunstgebit kan de speekselstroom blokkeren wat tot kunstgebitontsteking kan leiden. Je kunt hierdoor ook last krijgen van een gistinfectie waardoor het tandvlees gaat ontsteken.

Het is dus raadzaam om je kunstgebit ‘s nachts uit te doen, dit geldt ook voor een gedeeltelijk kunstgebit. Het geeft je tandvlees rust.

De weefsels in je mond worden beter doorbloed en krijgen voedingsstoffen.

Elk soort kunstgebit kan tot problemen leiden.

Wanneer mag je kunstgebit ‘s nachts uit?

Waarschijnlijk mag je je kunstgebit 2-5 dagen na het plaatsen ‘s nachts uitdoen. Vraag dit wel even na aan je tandarts.

Kunstgebit uit doen

Er zijn een aantal aandachtspunten als je je kunstgebit uitdoet. Zo kunnen de meeste kunstgebitten hun vorm verliezen als je ze niet vochtig houdt.

Houd het kunstgebit dus vochtig, bijvoorbeeld in water, in een vloeistof gevuld bakje, of in een polyethyleen zakje met vochtige watten. Je kunt je kunstgebit ook ‘s nachts reinigen in een geschikte oplossing.

Het kunstgebit wordt vaak in kraanwater of gedestilleerd water gezet om te laten weken. 

Uiteraard weet jouw tandarts het het beste. Laat je informeren over hoe het kunstgebit bewaard moet worden.

Take home message

Miljoenen mensen dragen een kunstgebit. Waarom ‘s nachts gebit uit?

Omdat er minder druk op je tandvlees en tandbot komt kun je botverlies helpen voorkomen. 

Omdat er minder botverlies en tandvleesafbraak plaatsvindt behoudt je een goede pasvorm en neemt de kans op verschuiven af. 

Ook kun je de bacteriegroei tegengaan. De plek waar je tandvlees en kunstgebit elkaar aanraken is namelijk een broedplek voor bacteriën wat voor bacteriën, ochtendadem en tandvleesproblemen kan zorgen. 

Bovendien is het ook nog eens goed voor de speeksel stroom. Hierdoor kun je kunstgebit ontsteking mee helpen voorkomen.

Je wilt natuurlijk dat je kunstgebit de goede pasvorm behoudt, daarom moeten de meeste kunstgebitten vochtig gehouden worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen