Waarom Tanden Ragen? 3 Redenen.

Alleen een tandenborstel is niet genoeg. Naast het tandenpoetsen moeten we ook een tandenrager gebruiken. Maar waarom tanden ragen?

KORT ANTWOORD

Met een tandenrager kun je voedsel en tandplak tussen je tanden verwijderen waarmee tandvleesproblemen voorkomen kunnen worden. Bovendien is het effectiever dan flossen. Een tandenrager kan ook geadviseerd worden als er ruimte tussen je tanden zit, of als parodontitis het tandvlees heeft aangetast.

Dit artikel vertelt je meer over tanden ragen, waar het goed voor is en wat er kan gebeuren als je het niet doet.

lachende vrouw wijst naar tanden

Waarom tanden ragen belangrijk is

Voorkomt tandbederf: Tandbederf begint vaak tussen de tanden, waar tandenborstels niet gemakkelijk kunnen komen. Door te ragen, verwijdert men de plaque en bacteriën op deze moeilijk bereikbare plaatsen en helpt zo tandbederf te voorkomen.

Voorkomt slechte adem: Door tandplak en voedselresten te verwijderen, minimaliseert tanden ragen de kans op bacteriële groei in de mond. Hierdoor wordt slechte adem voorkomen.

Verbetert de mondhygiëne: Tanden ragen is een essentieel onderdeel van een goede mondhygiëne. Het helpt bij het verwijderen van voedseldeeltjes en bacteriële plaque die zich tussen de tanden ophopen, waardoor tandbederf en tandvleesaandoeningen worden voorkomen.

Bevordert gezond tandvlees: Tanden ragen stimuleert het tandvlees en helpt het gezond te houden. Door regelmatig te ragen, vermindert men de kans op tandvleesontsteking, bloedingen en andere tandvleesproblemen.

Preventie van tandvleesaandoeningen: Tandvleesaandoeningen, zoals gingivitis en parodontitis, worden vaak veroorzaakt door ophoping van tandplak en bacteriën. Tanden ragen draagt bij aan het voorkomen en verminderen van deze aandoeningen.

Behoud van tanden en tandvlees: Regelmatig tanden ragen kan helpen bij het behoud van natuurlijke tanden en een gezonde mond. Het voorkomt dat tandvleesaandoeningen en tandbederf zich verspreiden en andere tanden aantasten.

Aanvulling op flossen en poetsen: Tanden ragen is een waardevolle aanvulling op het dagelijkse tandenpoetsen en flossen. Terwijl tandenpoetsen de oppervlakken van de tanden reinigt en flossen de ruimtes tussen de tanden aanpakt, richt tanden ragen zich specifiek op het verwijderen van plaque en voedselresten tussen de tanden.

Geschikt voor mensen met beugels of bruggen: Tandenragers zijn bijzonder nuttig voor mensen die beugels dragen, omdat deze apparaten vaak extra ruimtes creëren waar voedsel en plaque kunnen vast komen te zitten.

Preventie van tandsteen: Door tandplak tussen de tanden te verwijderen, helpt tanden ragen ook bij het voorkomen van de vorming van hard tandsteen, dat tandbederf en tandvleesaandoeningen kan verergeren.

Wat is tanden ragen

Tanden ragen is het schoonmaken van de ruimte tussen je tanden. Het wordt daarom ook wel een interdentale borstel genoemd, oftewel een borstel voor tussen je tanden.

Flossen of tandenrager?

In vergelijking met flosdraad kan een tandenrager het tandplak beter verwijderen. Dit blijkt uit onderzoek.

Dankzij een tandenrager kom je ook tussen de tanden en sla je geen plekken over. Vandaar dat het vanaf 12 jarige leeftijd vaak wordt geadviseerd om het elke dag te doen.

Ook heeft het National Center for Biotechnology Information onderzoek gedaan naar tandenragers.

In combinatie met tandenpoetsen kan het plak effectiever verwijderen dan flossen. 

Hoe werkt een tandenrager

Een tandenrager heeft kleine borstelkopjes die de ruimte tussen je tanden kan reinigen.

Verschillende groottes

De grootte van de spleetjes is onderling verschillend, daarom zijn tandenragers in verschillende breedtes verkrijgbaar.

Instructies tandenrager

Doe het een keer per dag, gebruik de tandenrager voor het poetsen en kies de geschikte maat die goed tussen je tanden komt.

Een tandenrager gebruik je als volgt:

  1. steek het voorzichtig tussen je tanden
  2. een te strak gevoel betekent waarschijnlijk dat de rager te groot is
  3. je moet de rager niet gaan forceren
  4. sla geen ruimte over en ga door je hele mond

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je geen tandpasta of mondwater op de tandenrager aan te brengen. Dit kan namelijk de borstelharen beschadigen.

Hoe vaak kun je een tandenrager gebruiken?

Een tandenrager gaat vaak 1-2 weken mee. Hoe vaak je de tandenrager kunt gebruiken hangt af van de staat en hoe het eruit ziet.

Een tandenrager is aan vervanging toe wanneer:

  1. versleten borstelharen
  2. armoedige borstelharen
  3. buigende of draaiende haren (de draad is dan vermoeid)

Als hier sprake van is, moet je de tandenrager weggooien en vervangen.

Kunnen tandenrager tandvlees beschadigen?

Veel mensen denken dat tandenragers het tandvlees kan beschadigen.

Om ervoor te zorgen dat je tandvlees niet geïrriteerd raakt en je tanden niet beschadigd raken is het belangrijk dat de borstelharen zacht zijn.

Houd daarom rekening met de hierboven beschreven tips en vervang je tandenrager op tijd.

Er zijn ook ragers beschikbaar die met een handvat voor eenmalig gebruik geleverd worden.

Take home message

Van de tandarts krijgen we instructies mee voor thuis. Maar waarom tanden ragen?

Met een tandenrager kan voedsel en tandplak tussen tanden verwijderd worden. Hiermee kunnen tandvleesproblemen voorkomen worden.

Een tandenrager kan ook nog eens het tandplak beter verwijderen dan flosdraad. 

Reden genoeg om je tanden te ragen. Tandenragers zijn verkrijgbaar in apotheken en supermarkten.

Weet wanneer je ragers aan vervanging toe zijn. De hierboven beschreven tips kunnen je daarbij helpen. En voorkom fouten zoals het aanbrengen van tandpasta of mondwater op de rager.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen