Waarom Urine Naar Vis Kan Ruiken

Een naar vis ruikende urine merk je snel op en kan erg vervelend zijn. Dan vraag je je natuurlijk af waar dat vandaan komt. Hoe kan het nou dat de urine naar vis ruikt?

KORT ANTWOORD

De visgeur van de urine kan veroorzaakt worden door een urineweginfectie, bacteriële vaginose en bepaalde voedingsmiddelen. Bij een urineweginfectie kunnen de bacteriën een sterke vislucht veroorzaken terwijl bij een bacteriële vaginose juist de slechte bacteriën de overhand krijgen waardoor de balans verstoord raakt. Het kan daarnaast dus ook aan je voeding liggen. Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen een sterke visgeur veroorzaken zoals kool en spruitjes (methylmercaptaan) en asperges (zwavel). Door uitdroging wordt de urine geconcentreerder en kan de visgeur verergeren. De visgeur is meestal tijdelijk, maar er kan ook een onderliggende aandoening aan ten grondslag liggen zoals het visgeursyndroom, fenylketonurie of een ontstoken prostaatklier (prostatitis). 

Dit artikel vertelt je waarom je urine naar vis ruikt, de meest voorkomende oorzaken en wanneer je naar de dokter moet.

stank urine

Urine ruikt naar vis

Naar vis ruikende urine kan duiden op een gezondheidsprobleem. Het kan zijn dat je verder geen andere symptomen ervaart.

Urineweginfectie

Mogelijk ruikt de urine naar vis door een urineweginfectie. Maar liefst 50% van de vrouwen heeft ten minste één urineweginfectie doorgemaakt. 

Bacteriën kunnen de urine besmetten en voor een duidelijke visgeur zorgen. Naast de visgeur kunnen de volgende symptomen aanwezig zijn:

  1. een branderig gevoel tijdens het plassen
  2. een troebele urine
  3. pijn bij het plassen

Er treedt een urineweginfectie op wanneer er teveel schadelijke bacteriën groeien.

De weg die bacteriën naar de blaas moeten afleggen is bij vrouwen door de anatomie een stuk korter. Dit verklaart waarom vrouwen vaker blaasontstekingen hebben.

Bacteriën kunnen zich sneller aanhechten en groeien wanneer de urine stilstaat. Dit kan bijvoorbeeld bij mannen gebeuren als de prostaat vergroot is. 

Een blaasontsteking is een veelvoorkomend type urineweginfectie. Een minder voorkomende oorzaak van een urineweginfectie zijn nierstenen. 

Nierstenen. Door nierstenen kan de urineweg geïnfecteerd raken en kan de urine net zoals bij een gewone urineweginfectie naar vis ruiken. Daarnaast kan er ook bloed bij de urine aangetroffen worden. Een kenmerkend symptoom van nierstenen zijn koliekpijnen. DIt zijn intense fluctuerende pijnen waarbij misselijkheid en braken kan optreden. 

Bacteriële vaginose

De balans tussen goede en slechte bacteriën is erg belangrijk. Zodra deze balans verstoord raakt kunnen er problemen ontstaan.

Wanneer de slechte bacteriën in de vaginapijn vrouw vagina blaasontsteking de overhand krijgen kan er een bacteriële vaginose optreden. 

BIj het plassen kan er een vaginale grijze afscheiding opgemerkt worden die visachtig van geur is. 

Bij een bacteriële vaginose kunnen er ook nog andere symptomen aanwezig zijn:

  1. pijn bij het vrijen
  2. waterige of dunne afscheiding
  3. vaginaal bloedverlies 
  4. pijn bij het plassen

Voeding

Het is niet zo gek dat als je vis eet, je urine naar vis kan gaan ruiken. De chemische verbindingen in het voedsel komen namelijk in de urine terecht en kunnen de kenmerkende visgeur veroorzaken. 

Er zijn echter nog een aantal andere boosdoeners (voedingsmiddelen):

  1. kool en spruitjes (methylmercaptaan)
  2. asperges (zwavel)
  3. cafeïne 

Als de visgeur door voedingsmiddelen ontstaat kan je door meer water te drinken de urine verdunnen en de geur verminderen.

Visgeursyndroom

In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van Trimethylaminurie (TMAU). Dit staat ook wel beter bekend als het ‘’visgeursyndroom’’. 

Het is een stofwisselingsaandoening waardoor je bepaalde verbindingen niet meer goed kan afbreken.

Bij deze aandoening kunnen er genen defect zijn waardoor er een visachtige geur ontstaat. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Jammer genoeg is genezing momenteel niet mogelijk. Gelukkig zijn er andere manieren waarop deze patiënten verlichting kunnen krijgen.

Overige oorzaken 

Prostatitis. Wanneer de prostaatklier bij de man ontstoken raakt is er sprake van prostatitis, hierbij kan de urine naar vis ruiken. 

Trichomoniasis. Dit is een SOA dat door een parasiet wordt veroorzaakt. Bij deze infectie kan je een vaginale afscheiding ervaren dat naar vis ruikt.

Fenylketonurie. Een zeldzame erfelijke aandoening waarbij het fenylalanine zich in het lichaam, bloed en urine ophoopt. 

Wanneer naar de dokter

Naast de visgeur zijn er niet altijd andere symptomen aanwezig. Echter, of je nou wel of geen andere symptomen hebt, ga langs de dokter om de precieze oorzaak te achterhalen. 

Take home message

Veelvoorkomende oorzaken van een naar visruikende urine zijn urineweginfecties, bacteriële vaginose, uitdroging en bepaalde voedingsmiddelen. Overige oorzaken zijn prostatitis, trichomoniasis, en fenylketonurie.

Gelukkig kan je er vaak wat aan doen en zijn de klachten tijdelijk. Ga naar de dokter om de precieze oorzaak vast te laten stellen. 

Het kan dus aan je voeding liggen. De visgeur wordt veroorzaakt door methylmercaptaan (kool en spruitjes), zwavel (asperges) en cafeïne.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Barnett, B. J., & Stephens, D. S. (1997). Urinary tract infection: an overview. The American journal of the medical sciences, 314(4), 245-249.

Eschenbach, D. A., Hillier, S., Critchlow, C., Stevens, C., DeRouen, T., & Holmes, K. K. (1988). Diagnosis and clinical manifestations of bacterial vaginosis. American journal of obstetrics and gynecology, 158(4), 819-828.

Messenger, J., Clark, S., Massick, S., & Bechtel, M. (2013). A review of trimethylaminuria:(fish odor syndrome). The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 6(11), 45.