Waarom Wordt je Haar Dunner? 8 Oorzaken

Je haar kan om verschillende redenen dunner worden. Hierdoor zijn mensen bang dat ze kaal beginnen te worden. 

Het is een veelvoorkomend probleem, vooral naarmate ze ouder worden. Er zijn gelukkig manieren om dit te helpen voorkomen of te behandelen. 

Maar waarom word je haar dunner? Als je het wilt aanpakken moet je natuurlijk eerst weten waar het door veroorzaakt wordt. 

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van dunner wordend haar en wat we eraan kunnen doen.

man krabt aan haren

1. Genetica

Genetica kan een belangrijke rol spelen bij het dunner worden van het haar. 

Als je ouders of grootouders dunner wordend haar hadden, is het waarschijnlijker dat jij ook haaruitval zult ervaren. 

dnaDit komt doordat haaruitval vaak erfelijk is en wordt overgedragen via de genen.

Er zijn twee belangrijke genetische aandoeningen die leiden tot dunner wordend haar: mannelijk patroonhaaruitval en vrouwelijk patroonhaaruitval. 

Mannelijk patroonhaaruitval is een vorm van haaruitval die voornamelijk voorkomt bij mannen en kan leiden tot een dunner wordend haarline en een dunner wordende kruin. 

Vrouwelijk patroonhaaruitval is een vorm van haaruitval die voornamelijk voorkomt bij vrouwen en kan leiden tot dunner wordend haar op de kruin.

Als genetica de oorzaak is van je haaruitval, kan het moeilijk zijn om het dunner wordende haar te behandelen of te voorkomen. 

Maar er zijn wel behandelingen beschikbaar die kunnen helpen om het haaruitvalproces te vertragen of het haar dikker te maken, zoals medicijnen of haartransplantaties. 

2. Hormonale veranderingen

Het kan ook komen door hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap of de menopauze.

Tijdens de zwangerschap kan het haar dikker worden omdat de oestrogeenspiegels in het lichaam stijgen. 

Maar na de bevalling kan het haar dunner worden omdat de oestrogeenspiegels weer dalen. 

Dit wordt ook wel “postpartum haaruitval” genoemd en is een tijdelijk fenomeen. Het haar zal meestal na een paar maanden weer terugkomen naar zijn normale dikte.

Tijdens de menopauze kan het haar ook dunner worden door hormonale veranderingen. 

Dit komt doordat de oestrogeenspiegels tijdens de menopauze dalen, wat kan leiden tot haaruitval. 

Dit is een normaal onderdeel van het verouderingsproces en kan moeilijk te behandelen zijn.

3. Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen kunnen leiden tot haaruitval. 

Zo zijn schildklierproblemen en bloedarmoede twee van de medische aandoeningen die kunnen leiden tot haaruitval.

Schildklierproblemen komen voor als de schildklier, een klier in de nek, te veel of te weinig van bepaalde hormonen aanmaakt. 

Als de schildklier te veel van de hormonen thyroxine en trijoodthyronine aanmaakt, kan dit leiden tot hyperthyreoïdie, wat kan leiden tot haaruitval. 

Als de schildklier te weinig van deze hormonen aanmaakt, kan dit leiden tot hypothyreoïdie, wat ook kan leiden tot haaruitval. 

Beide aandoeningen kunnen behandeld worden met medicijnen die de schildklierfunctie normaliseren.

Bloedarmoede is een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft. 

Rode bloedcellen bevatten ijzer en helpen zuurstof naar alle delen van het lichaam te transporteren. 

Als het lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft, kan dit leiden tot tekorten aan ijzer en andere voedingsstoffen die het haar nodig heeft om gezond te blijven. 

Dit kan leiden tot haaruitval. Bloedarmoede kan behandeld worden met ijzersupplementen en bloedtransfusies.

4. Stress

Stress kan een belangrijke rol spelen bij het dunner worden van het haar. Als je onder veel stress staat, kan dit leiden tot haaruitval. 

Dit komt doordat stress het lichaam in een “vecht-of-vlucht”-modus zet, wat kan leiden tot veranderingen in hormonen en andere processen in het lichaam.

Er zijn twee belangrijke manieren waarop stress kan leiden tot haaruitval: telogeen effluvium en alopecia areata. 

Telogeen effluvium is een vorm van haaruitval die optreedt na een periode van intense stress. 

Bij deze vorm van haaruitval valt het haar uit in plukken en kan het haar dunner worden. 

Alopecia areata is een auto-immuunziekte die leidt tot haaruitval op bepaalde delen van het hoofd. Stress kan een rol spelen bij het ontstaan van alopecia areata.

Als je denkt dat stress een rol speelt bij je haaruitval, kan het helpen om stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren, te oefenen met ademhalingsoefeningen of door te praten met een professional. 

Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden door genoeg te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen.

5. Haarstyling

Haarstyling kan ook een rol spelen. Zo kan het gebruik van te hete stylingapparaten en het te strak opbinden van het haar leiden tot schade aan het haar en haaruitval.

Als je te hete stylingapparaten gebruikt, zoals föhns, stijltangen of krultangen, kan dit je haar beschadigen. 

Dit komt doordat de hitte het haar uitdroogt en het haar kan breken. Als het haar te vaak wordt beschadigd, kan dit leiden tot haaruitval.

Het te strak opbinden van het haar, zoals bij het dragen van staarten of vlechten, kan ook leiden tot haaruitval. 

Dit komt doordat het haar op deze manier kan trekken en kan leiden tot beschadiging van de haarwortels. 

Als het haar te vaak wordt opgebonden of getrokken, kan dit leiden tot haaruitval.

Het is belangrijk om goed voor je haar te zorgen door te vermijden dat je het te strak opbindt en het gebruik van te hete stylingapparaten te beperken. 

Als je het haar beschermt tegen beschadiging, kan dit helpen om haaruitval te voorkomen of te vertragen. 

6. Voeding

Het kan ook liggen aan je voeding. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer en proteïnen, kan leiden tot dunner wordend haar.

IJzer is een belangrijke voedingsstof voor het haar, omdat het helpt om zuurstof naar de haarwortels te transporteren. 

Als je niet genoeg ijzer binnenkrijgt, kan dit leiden tot een ijzertekort, wat kan leiden tot haaruitval. 

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zoals vlees, vis, eieren en granen, kunnen helpen om het ijzergehalte op peil te houden.

Proteïnen zijn ook belangrijk voor het haar, omdat het haar bestaat uit eiwitten. Als je niet genoeg proteïnen binnenkrijgt, kan dit leiden tot een proteïnetekort, wat kan leiden tot haaruitval. 

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan proteïnen, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten, kunnen helpen om het proteïnegehalte op peil te houden.

7. Leeftijd

Het is normaal dat het haar dunner wordt naarmate we ouder worden. Dit komt doordat de haarfollikels kleiner worden en minder haar produceren. 

Dit kan ook leiden tot minder dik haar. Er zijn verschillende andere factoren die ook kunnen bijdragen aan het dunner worden van het haar, zoals hormonale veranderingen, ziektes, medicijngebruik en erfelijkheid. 

Sommige mensen krijgen al vroeg dunner wordend haar, terwijl anderen dit pas later in het leven ervaren. 

Er zijn verschillende behandelingen en producten die kunnen helpen om dunner wordend haar te verminderen of te verbergen. 

8. Chemische behandelingen

Chemische behandelingen zoals permanenten, kleuren en het straighten van het haar kunnen het haar dunner maken omdat ze het haar beschadigen. 

Deze behandelingen werken door het haar op te splitsen en te verzwakken, wat kan leiden tot droog, beschadigd haar dat gemakkelijk breekt. 

Dit kan leiden tot dunner wordend haar, vooral als je dit regelmatig doet of als je haar al beschadigd was voordat je de behandeling kreeg. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het haar tijd nodig heeft om te herstellen en te groeien, dus het is het beste om chemische behandelingen met mate te gebruiken en het haar tussen de behandelingen door te laten rusten. 

Als je regelmatig chemische behandelingen wilt krijgen, raad ik aan om een professioneel haarstylist te bezoeken die ervaren is in het geven van deze behandelingen en die goed kan inschatten hoe vaak je ze kunt krijgen zonder dat het haar te veel beschadigt raakt.

Het is belangrijk om te onthouden dat haaruitval vaak een combinatie is van verschillende factoren, en het is daarom belangrijk om met een arts te spreken als je bezorgd bent over dunner wordend haar. 

Kan je voorkomen dat je haar dunner wordt?

Het is niet altijd mogelijk om dunner wordend haar helemaal te voorkomen, vooral als de oorzaak genetisch bepaald is. 

Maar er zijn wel bepaalde stappen die je kunt nemen om het risico op haaruitval te verminderen:

 1. Vermijd te hete stylingapparaten. Probeer het gebruik van te hete stylingapparaten, zoals stijltangen en krultangen, te beperken. Als je ze wel gebruikt, zorg ervoor dat je een hittebeschermend product gebruikt om het haar te beschermen.
 2. Vermijd het te strak opbinden van het haar. Het te strak opbinden van het haar, bijvoorbeeld met een staart of vlecht, kan leiden tot haaruitval. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.
 3. Gebruik zachte haarborstels. Gebruik zachte haarborstels in plaats van kammen met scherpe tanden, vooral als je het haar borstelt als het nog vochtig is. Dit kan helpen om haarbreuk te voorkomen.
 4. Behandel het haar voorzichtig. Wees voorzichtig als je het haar wast en droogt, en vermijd het te ruw afdrogen met een handdoek. Gebruik in plaats daarvan een zachte handdoek om het overtollige vocht op te deppen.
 5. Eet een gezonde en gebalanceerde voeding. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen, zoals ijzer en proteïnen, binnenkrijgt om het haar gezond te houden.
 6. Probeer stress te verminderen. Langdurige stress kan leiden tot haaruitval, dus het is belangrijk om stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren of te oefenen.
 7. Overweeg een supplement. Als je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen hebt, zoals ijzer of biotine, kan het nemen van een supplement helpen om dunner wordend haar te voorkomen. Maar raadpleeg altijd eerst een arts voordat je een supplement gaat gebruiken.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige behandelingen, zoals medicijnen of haartransplantaties, kunnen helpen om dunner wordend haar te behandelen of te voorkomen. 

Kan je je haar dikker maken?

Er zijn bepaalde stappen die je kunt nemen om het haar dikker te laten lijken, hoewel het niet mogelijk is om het haar echt dikker te maken. Hier zijn enkele tips om het haar dikker te laten lijken:

 1. Gebruik een shampoo en conditioner: Er zijn shampoos en conditioners op de markt die zijn ontworpen om het haar meer volume te geven. Probeer een product te vinden dat bij jouw haartype past en geef het een kans om te zien of het voor jou werkt.
 2. Gebruik een haardroger met een koele luchtstand: Als je het haar droogt, gebruik dan de koele luchtstand op de haardroger om het haar meer volume te geven.
 3. Gebruik een ronde borstel bij het föhnen: Gebruik een ronde borstel bij het föhnen van het haar om volume te creëren aan de wortel.
 4. Gebruik mousse of een textuurproduct: Mousse of een textuurproduct kan helpen om het haar meer volume te geven en kan het haar dikker laten lijken.
 5. Probeer een permanent: Een permanent kan het haar dikker laten lijken door krullen of golven te creëren. Maar houd er rekening mee dat dit ook kan leiden tot schade aan het haar, dus overweeg dit zorgvuldig voordat je het doet.
 6. Gebruik een haarverdikkingsproduct: Er zijn verschillende haarverdikkingsproducten op de markt, zoals poeders en sprays, die kunnen helpen om het haar dikker te laten lijken. Maar let op: sommige van deze producten kunnen het haar vettig laten aanvoelen of een plakkerig gevoel geven, dus het is belangrijk om een product te kiezen dat bij jouw haar past.

Take home message

Waarom word je haar dunner?

Een aantal van de meest voorkomende oorzaken zijn genetica, hormonale veranderingen, medische aandoeningen, stress, haarstyling, voeding, leeftijd en chemische behandelingen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat haaruitval vaak een combinatie is van verschillende factoren en dat iedereen anders is. 

Als je bezorgd bent over dunner wordend haar, is het aan te raden om met een arts te spreken om de oorzaak te bepalen en een behandeling te overwegen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen