Waarom Wordt je Dik van Bier? 4 Redenen.

We hebben allemaal wel eens gehoord van de ‘bierbuik’, en het is geen geheim dat veel studenten wat extra pondjes kunnen aankomen als ze veel bier drinken tijdens hun studie. Maar waarom wordt je dik van bier?

KORT ANTWOORD

Allereerst bevat bier calorieën, en als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, zul je aankomen. Bier bevat ook koolhydraten, en als je niet genoeg beweegt om die koolhydraten te verbranden, kunnen ze zich omzetten in extra gewicht.

Ten tweede kan bier ervoor zorgen dat je ongezonder gaat eten. Soms vermindert het je vermogen om ongezonde snacks te weerstaan, vooral als je veel bier drinkt. Dit kan leiden tot een overmatige calorie-inname en uiteindelijk gewichtstoename.

Daarnaast kan bier ervoor zorgen dat je minder actief wordt. Het kan je coördinatie verminderen en je motivatie om te sporten doen afnemen, waardoor je minder calorieën verbrandt.

Over het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat het drinken van bier, net als het consumeren van elk ander voedingsmiddel of drankje, het beste in matige hoeveelheden kan gebeuren om gezond te blijven.

Dit artikel vertelt je waarom je dik van bier wordt, of je er een bierbuik van kan krijgen en of je ook slank kan blijven als je bier drinkt.

jongeren drinken bier en proosten

Hoeveel calorieën verschillende bieren bevatten

Het aantal calorieën in bier kan variëren afhankelijk van het merk en het type bier dat je drinkt. Hier is een lijst van het aantal calorieën in verschillende soorten bier:

 1. Licht bier: Licht bier bevat meestal tussen de 50 en 100 calorieën per portie van 354 ml
 2. Normaal bier: Normaal bier bevat meestal tussen de 100 en 150 calorieën per portie van 354 ml
 3. Ambachtelijk bier: Ambachtelijk bier kan het aantal calorieën per portie van 354 ml variëren van ongeveer 150 tot 300 calorieën of meer.
 4. Geïmporteerd bier: Import bier kan het aantal calorieën per portie van 354 ml variëren van ongeveer 150 tot 250 calorieën of meer.

Houd er rekening mee dat het aantal calorieën in bier ook kan variëren afhankelijk van het alcoholgehalte. 

Bier met een hoog alcoholgehalte kan meer calorieën bevatten dan bier met een lager alcoholgehalte. 

Kun je bier drinken en nog steeds slank blijven?

Het is mogelijk om bier te drinken en nog steeds slank te blijven. Hier zijn een paar manieren waarop je dit kunt doen:

 1. Drink bier met mate. Probeer het aantal bier dat je drinkt te beperken tot één of twee per dag. Houd er rekening mee dat de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aanbeveelt om het aantal alcoholische dranken dat mannen consumeren tot twee per dag te beperken, en vrouwen tot één per dag.
 2. Kies lichtere bieren. Sommige bieren bevatten minder calorieën dan andere. Als je bier drinkt, kun je overwegen om lichtere bieren te kiezen om het aantal calorieën dat je consumptie te beperken.
 3. Verbrandt calorieën. Als je bier drinkt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg beweging krijgt om de calorieën die je consumptie te verbranden. Door regelmatig te oefenen, kun je ervoor zorgen dat je metabolisme op peil blijft en dat je slank blijft.
 4. Eet gezonde voeding. Probeer gezonde voeding te eten, zoals groenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitbronnen, om ervoor te zorgen dat je een gezonde, gebalanceerde voeding hebt. Dit kan helpen om gewichtstoename te voorkomen, zelfs als je bier drinkt.

Maken andere alcoholische dranken je niet dik?

Sommige alcoholische dranken kunnen minder snel leiden tot gewichtstoename dan andere. 

Hier zijn een paar alcoholische dranken die mogelijk minder snel tot gewichtstoename kunnen leiden:

 1. Wijn: Wijn bevat relatief weinig calorieën in vergelijking met sommige andere alcoholische dranken, zoals bier en cocktails. Een glas wijn van 148 ml bevat ongeveer 120 calorieën.
 2. Wodka: Wodka bevat relatief weinig calorieën in vergelijking met sommige andere alcoholische dranken, zoals bier en cocktails. Een shot van 44 ml bevat ongeveer 97 calorieën.
 3. Tequila: Tequila bevat relatief weinig calorieën in vergelijking met sommige andere alcoholische dranken, zoals bier en cocktails. Een shot van 44 ml bevat ongeveer 64 calorieën.

Uiteraard raden wij het drinken van de hierbovenstaande dranken af. Zie het lagere aantal calorieën dus niet als een excuus.

Take home message

Waarom wordt je dik van bier?

Ten eerste bevat bier calorieën en het consumeren van meer calorieën dan je verbruikt leidt tot gewichtstoename. Bier bevat ook koolhydraten, en als je niet genoeg beweegt om deze koolhydraten te verbranden, kom je aan.

Ten tweede kan bier ook leiden tot ongezonde eetgewoonten. Soms kan het drinken van bier leiden tot een vermindering van het vermogen om te remmen op ongezonde snacken, vooral als het wordt geconsumeerd in grote hoeveelheden. Dit kan leiden tot een ongezonde calorie-inname en uiteindelijk gewichtstoename.

Ten slotte kan bier er ook voor zorgen dat je minder goed gaat trainen. Bier kan leiden tot een verminderde coördinatie en een vermindering van de motivatie om te oefenen, waardoor je minder calorieën verbruikt.

In het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat het consumeren van bier, net als het consumeren van elk ander voedingsmiddel of drank, in moderatie de meest gezonde manier is.

Houd er rekening mee dat het consumeren van elk type alcoholische drank, inclusief deze, in moderatie de meest gezonde manier is. 

Als je bezorgd bent over gewichtstoename, is het misschien een goed idee om het aantal calorieën dat je consumptie te beperken en ervoor te zorgen dat je genoeg beweging krijgt om eventuele toegevoegde calorieën te verbranden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen